Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.05.2022 12:31

Спільно з МВС ми запустили телеграм-бот для розшуку російських активів

Заступниця голови фракції "Слуга Народу" у Верховній Раді, заступниця голови Комітету ВРУ з питань антикорупційної політики

Повідомляйте про російські активи в Україні - нанесіть свій удар по ворогу!

Минулого тижня у французькому Сен-Тропе арештоваоли віллу підсанкційного у Європі та США російського олігарха Михайла Фрідмана. А у Парижі – квартиру мільярдера. Офіційно нерухомість належала компанії SCI, бенефіціарами якої є дочки та дружина бізнесмена.

За кілька днів до того в Україні арештували кошти на рахунках в «Альфа-банку», який належить олігарху. За клопотаннями Офісу генерального прокурора, були арештовані 469 млн грн, які належали кіпрській компанії, пов’язаній з Фрідманом. Ці кошти планували вивести з України, однак, не встигли.

Михайло Фрідман – один з фігурантів санкцій, які наклади США та ЄС на найближчих представників путінського оточення через війну в Україні. Всі ті, хто робив собі «заначку» за межами Росії, вже не зможуть скористатись цими коштами – знайдені активи арештовані, заморожені або перебувають в процесі конфіскації.  

В Україні досі також чимало активів російських олігархів та фігурантів санкцій США та ЄС. Цілком логічно, що ми маємо якнайшвидше визначити цю власність та, як мінімум, арештувати її.

RuAssetsBot

Для того, щоб долучити до процесу розшуку активів якомога більше громадян, спільно з Міністерством внутрішніх справ ми запустили telegram-бот  (@RuAssetsBot). 

За його допомогою кожен, хто володіє інформацією про актив путінських прихвостнів, може повідомити про них компетентним органам. Бот доступний українською, англійською та російською мовами. Скористатись ним може кожен, хто бажає допомогти та знає, де ховаються російські активи. Передача інформації -  абсолютно анонімна.

В Україні досі чимало російського капіталу, за яким прямо або приховано стоять активні учасники рашистського режиму.

Більшість цієї публіки ховає свою власність в офшорних компаніях, записує на підставних осіб або родичів, замітає сліди своєї причетності. Нам цікава інформація про активи, які напряму належать підсанкційним росіянам, як і ті, що контролюються ними опосередковано. В Україні, так і за кордоном. 

Кожен, хто володіє інформацією, зможе нанести свій удар по російському ворогу та російській економіці. Тому що гроші, які досі заробляє російська верхівка, перетворюються на крилаті ракети, снаряди для важкого озброєння та набої. 

Передана завдяки боту інформація допоможе компетентним органам проводити конфіскацію цих російських активів, їх направлення на відновлення економіки та компенсації збитків нашим громадянам та бізнесу.

Хто заплатить?

Розшук активів фігурантів санкцій з російським паспортом у світі набуває все більшої актуальності. Зовсім скоро навряд чи залишиться країна, де вони зможуть сховати активи. Ба більше: у найближчому майбутньому ці активи можуть бути ними безповоротно втрачені. 

Наразі в США та ЄС триває дискусія про те, як краще провести конфіскацію активів російських фігурантів санкцій на користь України. Аби компенсувати шкоду, яку завдала росія нашій державі, коштом країни-агресора.

І щодня позиція наших міжнародних партнерів у цьому питанні стає все більш консолідованою. Про це свідчать останні заяви лідерів європейської дипломатії та законодавчі ініціативи Палати представників США. 

ЄС має вилучити російські резерви на користь України. Про це днями заявив в інтерв’ю Financial Times верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель. Він підкреслив, що ці кошти можуть бути вилучені в росії аби допомогти оплатити витрати на відновлення України після війни. 

А президент Європейської Ради Шарль Мішель виступив за конфіскацію й арештованих в рамках санкцій активів росіян. І повідомив, що вже триває юридична робота на рівні ЄС для втілення в життя цього рішення.  

Тижнем раніше Палата представників США ухвалила законопроект, яким закликала президента Джо Байдена конфіскувати кошти підсанкційних росіян в США та спрямувати їх на відбудову України. Законопроект отримав 417 голосів “за” (проти 8), і був підтриманий і республіканцями, і демократами. 

Сьогодні в рамках санкцій заморожені понад $300 млрд доларів лише російських золотовалютних резервів. Наразі український уряд оцінює збитки від війни у $500 млрд. Зважаючи на масштабні руйнування інфраструктури, які свідомо робить росія, конфіскація санкційних активів буде цілком логічним кроком. 

Вона може стати належним покаранням для країни-агресора, в якій думають, що можна розв’язати війну в Європі та уникнути за це будь-якої відповідальності. 

Тож розшук активів фігурантів санкцій у Європі та світі набуває ще більшої актуальності. Завдяки @RuAssetsBot допомогти знайти цю приховану власність і нанести свій удар ворогу зможе кожен.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]