Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.08.2021 17:24

Після звернення Спецкомісії ОГП передав справу ФГ "Миролюбне" до Києва

Заступниця голови фракції "Слуга Народу" у Верховній Раді, заступниця голови Комітету ВРУ з питань антикорупційної політики

ТСК з питань захисту прав інвесторів взяла в роботу звернення фермерів з Хмельниччини. Їх атакувала родина місцевих екс-чиновників.

Кілька тижнів тому я розповідала історію зухвалого аграрного рейдерства на Хмельниччині. Жертвою рейдерів стало фермерське господарство «Миролюбне»: атаку на майно фермерів фактично здійснила родина місцевих екс-посадовців. Ми як Спецкомісія з питань захисту прав інвесторів втрутились у ситуацію і на сьогодні маємо перші зрушення.

Змова по-місцевому

Нагадаю історію питання. Понад 12 років фермерське господарство «Миролюбне» орендувало дві земельних ділянки площею у 72 га у Старокостянтинові. Впродовж травня-червня цього року фермерів позбавили цих ділянок руками посадовців місцевого Держгеокадастру.

Земля була виведена з державної власності попри те, що знаходились в оренді у фермерів «Миролюбного». І буквально за 2 дні розпайована між 36-ма особами. А ще за кілька днів – усі 36 нових ділянок викуплені однією особою: Світланою Ірій, лікарем-лаборантом місцевого військового шпиталю.

Спочатку здається дивним, звідки у лікарки такі кошти. Адже, за оцінкою фермерів ринкова вартість цих 72 га землі становить щонайменше 4 мільйони гривень. Більш зрозумілою ситуація стає після вивчення її родинних звязків.

Світлана Ірій є сестрою дружини екс-голови Хмельницької ОДА Олександра Корнійчука, який очолював область у 2016-2018 роках. Її сестра Оксана Корнійчук сьогодні є депутатом Старокостянтинівської ОТГ від «Радикальної партії» Олега Ляшка. Продовжує політичну кар’єру і сам Олександр Корнійчук, який наразі є депутатом Хмельницької облради від тієї ж політсили.

Голова Хмельницького управління Держгеокадастру Василь Василенко, руками якого земля, орендована фермерами «Миролюбного», була виведена з державної власності – був також призначений на свою посаду в часи керівництва областю пана Корнійчука. А до того зі скандалом був переведений з аналогічної посади голови Держгеокадастру на Волині.

Отже, бачимо, що всі дієві особи цієї «випадкової» комбінації добре та давно знайомі між собою.

Реакція ОГП та МВС

Попри те, що фермери «Миролюбного» домоглися відкриття кримінального провадження за фактом вказаних подій, особливого результату розслідування спочатку не мало.

Після вивчення ситуації «Миролюбного» Парламентською спецкомісією з питань захисту прав інвесторів та профільним управлінням Офісу генерального прокурора почались зрушення. Так, ми від Спецкомісії негайно звернулись до міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського, а також міністра аграрної політики та продовольства Романа Лещенка.

Сьогодні маємо перші результати спільної робототи: Офіс Генерального прокурора передав розслідування кримінального провадження щодо незаконного відчуження земель, які орендувались ФГ «Миролюбне», з Хмельницького обласного управління МВС до Головного слідчого управління МВС у Києві.

Вважаю, це допоможе забезпечити об’єктивність та неупередженість розслідування, оскільки всі фігуранти дій – політики та посадовці місцевого рівня. Де одна родина, схоже, вирішила, що завдяки «старим контактам» може безкарно та нахабно позбавляти землі хмельницьких фермерів і залишитись непоміченими. В нових реаліях це – неможливо.

Нагадаю, що відкриття ринку землі з 1 липня 2021 року було однією з ключових обіцянок Президента Володимира Зеленського. Сам президент неодноразово називав реформу історичною.

Тому сьогодні завдання усієї президентської команди – від Верховної Ради до правоохоронних органів на місцях – жорстко та швидко реагувати на будь-яку спробу рейдерства в земельній сфері, якщо такі факти трапляються. Робити все можливе, щоб не підставити президентську ініціативу із відкриття ринку землі.

Ми як Парламентська спецкомісія з питань захисту прав інвесторів продовжимо тримати цю справу на особливому контролі. Аби нахабний факт рейдерства від колишніх «місцевих царьків» на Хмельниччині був не лише об’єктивно розслідуваний, а й доведений до суду.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]