Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.07.2021 17:27

АРМА перестане рейдерити інвесторів. Лишився ще крок!

Заступниця голови фракції "Слуга Народу" у Верховній Раді, заступниця голови Комітету ВРУ з питань антикорупційної політики

Актив будь-якої компанії перебуває під загрозою бути «віджатим». Виправити це покликаний законопроект №5141.

Реформа АРМА – тема, над якою я працюю вже півтора роки. Цей державний орган був заснований на виконання плану заходів безвізу з ЄС, за прикладом схожих органів в країнах Європи. Однак, в українському варіанті щось пішло не так. На жаль, Агентство з питань розшуку і управління активами вже давно перетворилось на «державного рейдера», який відлякує від України нових інвесторів. З такою роботою АРМА, власність будь-якої людини або компанії перебуває під постійною загрозою бути «віджатим». Виправити це покликаний законопроект №5141.

Схема рейдерства

Розповідаю, як це працює. Комусь сподобався ваш бізнес. Він домовляється з приятелем-прокурором або слідчим з якогось віддаленого райцентру. Прокурор або слідчий вносить відомості до ЄДРДР про кримінальне провадження, припустимо, у фіктивному підприємництві та просить суд арештувати ваш бізнес або інше майно як речовий доказ. Суд, в силу завантаженості, не вникаючи в матеріали справи, задовольняє клопотання слідчого про арешт. І ваше майно передається АРМА.

Національне агентство, під приводом «неможливості збереження економічної вартості» продає ваш бізнес або актив маловідомій фірмі-«прокладці». Поки ви доводите в суді, що ви не фіктивний підприємець, ваш бізнес реальний, да і ви сам не верблюд, «прокладка» продає ваш актив ще 5 разів. Вже іншим добросовісним вигодонабувачам. І все. Повернути таке майно власнику практично неможливо.

Ваша справа про фіктивне підприємництво може розслідуватись роками. А оскаржити неправомірний продаж активу ви зможете тільки коли вас виправдають. Або ж ви отримаєте компенсацію коштів, в розмірі вартості від продажу вашого майна, яке АРМА вже давно продала, припустимо, за 5% від ринкової вартості.

Такі широкі повноваження АРМА вже призвели до міжнародних скандалів. І дуже схожа історія сталася, нагадаю, з французьким ритейлером «Ашан». Через корупційну оборудку прокурорів і окремих посадовців АРМА в інвестора просто нахабно забрали землю, яку «Ашан» купив за 200 млн грн для будівництва найбільшого в регіоні ТРЦ. АРМА продала її за 5% від вартості.

Інвестпроект вартістю 6 млрд – зірвано, через що Одещина не отримала 1300 нових робочих місць, а місцеві і державні бюджети щорічно втрачають 150 млн гривень податків, які міг сплачувати ритейлер після реалізації проекту.

Або ж нещодавня історія, коли АРМА замість зберігання передала 400 тисяч доларів невідомо якій особі за підробним рішенням суду, навіть не перевіривши його. Це стало причиною для обшуків в Нацагентстві з боку ДБР.

Чи для цього створювалось Національне агентство з менеджменту активів? Ми маємо знищити можливості для таких корупційних маніпуляцій на законодавчому рівні.

Законопроект про реформу АРМА

Днями Верховна Рада дала оцінку роботі АРМА, віддавши 314 голосів за ініційований мною законопроект №5141. Його співавтором став кожен шостий народний депутат. Насправді, його ухвалення – це відповідь парламенту на боротьбу з рейдерством, «віджимом власності» бізнесу та тотальними зловживаннями в АРМА.

Він покликаний навести порядок в АРМА і реформувати саму систему управління арештованим активами. Виправити помилки законодавства, які не готовий визнавати громадський сектор, який раніше активно приймав участь у прийнятті законодавства про АРМА у 2015 році.  

Ключові норми законопроекту №5141 включають:

- заборону продажу активів Агентством до вироку суду;

- уточнення процедуру зберігання та управління майном, яку сьогодні АРМА трактує на власний розсуд;

- можливість власникам активів самостійно подати належно завірене рішення суду щодо скасування арешту для повернення майна законним власникам.

Ці норми підтримують не лише адвокатські об'єднання та суддівський корпус, з якими мені довелось спілкуватись за останні роки, а й більшість інвестиційної спільноти. Вони чекають на його ухвалення.

Для того, щоб більше не було «стрьомних» продажів активів АРМА за 5% від вартості або сумнівних переводів довірених Агентству грошей за підробним рішенням суду. Щоб рейдери викинули зі свого жаргону вислів «зайти через АРМА», який сьогодні, на жаль, існує.

Сподіваюсь, що після прийняття законопроекту в цілому, такі факти як рейдерство та свавілля, принаймні з боку АРМА, зникне як явище. А цей державний орган почне виконувати функцію, для якої він створювався - управляти майном корупціонерів. І більше не наважиться чіпати легальний бізнес та пересічних громадян.

Попереду ще друге читання. Тож боротьба триває!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]