Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.11.2018 15:07

В Україні триває масштабне оновлення дорожньої галузі

Народний депутат України VII, VIII скликань

Протягом кількох останніх років, завдяки зусиллям уряду під керівництвом Володимира Гройсмана, в Україні значно покращилась ситуація у дорожній галузі.

А 2018 рік став рекордним за темпами та обсягами дорожнього будівництва.

З початку цього року в державі відремонтовано та побудовано загалом близько 3,5 тис. км доріг, що на 1,4 тис. км більше, ніж у 2017 році. Дороги в Україні тепер будують із гарантією 5 років на поточні середні ремонти, 10 – на капітальні.

Стaнoм нa кiнeць жoвтня вiдрeмoнтoвaнo вжe 1020 км дeржaвних дoрiг, щo склaдaє близькo 80% вiд плaну рoбiт нa oб’єктaх, зaплaнoвaних дo кiнця рoку.

Загалом цього року на ремонт доріг в країні було виділено понад 45 млрд. грн. На проекти будівництва доріг місцевого значення уряд надав 11,53 млрд. грн.

Що стосується мого рідного регіону – Вінниччини, то якщо в 2015 році на фінансування поточного середнього ремонту доріг державного значення було виділено 150 млн гривень, в 2016-му  – 368 млн. гривень, то в 2017 році - вже понад 1 млрд.грн. А в 2018-му році ця сума склала близько 2 млрд.гривень.  За інформацією Служби автомобільних доріг у Вінницькій області, загалом, на поточний середній ремонт автомобільних доріг державного значення, в першу чергу міжнародних трас М-12 (60 км) виділено 1 млрд 423 млн. грню. та 532 млн. грн. на М-21 (26 км). Також 132 млн. гривень виділено на фінансування ремонту доріг місцевого значення.

Дуже важливо, аби державні кошти, виділені на ремонт та будівництво доріг в країні, були використані ефективно. За дорученням Прем’єр-міністра України Володимир Гройсмана Державна аудиторська служба проводить перевірку цьогорічного виконання робіт та використання виділених на них бюджетних коштів з метою виявлення зловживань у цій сфері (завищені ціни, недотримання якості матеріалів, порушення технологій тощо).

Також важливо, аби виконання програм будівництва доріг місцевого значення здійснювалося згідно плану. Варто зазначити, що загалом у виконанні планів реконструкції доріг місцевого значення є певні прогалини. З доступних 11 млрд. грн., виділених в бюджеті цього року, робіт виконано лише на 6 млрд. грн. Обсяги менші, ніж могли б бути. Тому влада на місцях, яка відповідає за ремонт місцевих доріг в Україні, має зробити відповідні висновки з даної ситуації.

Наступного року будівництво та реконструкція доріг в Україні продовжують бути одним з пріоритетів уряду. В проекті Держбюджету на 2019 рік на дороги передбачено 55,1 млрд грн., щo нa 7,4 млрд. грн. бiльшe, нiж цьoгo рoку. З них 17 млрд. грн. буде направлено на місцеві дороги. Дo 2,5 млрд. грн. збiльшуються видaтки нa бeзпeку дoрoжньoгo руху, щo мaйжe нa 1 млрд. бiльшe, нiж у 2018 рoцi.

Безумовно, аби повністю відновити дороги України, потрібен час. Однак початок масштабному оновленню дорожньої галузі вже покладено. В державі діє затверджена урядом п’ятирічна комплексна програма розвитку автомобільних доріг загального користування державного значення. До 2022 року обласні центри планується з’єднати новими дорогами, які побудовані за сучасними нормами і з дотриманням вимог безпеки.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]