Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.04.2021 13:56

Нульовий податок на викиди С02 для біоенергетики стимулюватиме інвестиції

Генеральний директор компанії "Кліар Енерджі"

Для переведення теплоенергетики на біопаливо потрібно впроваджувати нульовий податок на викиди СО2 для біоенергетики. Адже біоенергетика - єдиний шанс зберегти конкурентоспроможність нашого експорту.

Україна готова до прийняття цивілізованої практики - звільнити біоенергетичні компанії від сплати податку на викиди вуглекислого газу. Відповідний законопроект оприлюднило Міненерго для обговорення. Документ передбачає внесення змін до Податкового кодексу для прийняття нульової ставки податку на викиди СО2, які утворюються при спалюванні твердого біопалива установками, що використовують його як єдиний вид палива і внесені до реєстру установок.

У чому правильність такого кроку? В Україні суб'єкти господарювання, які спалюють біопаливо, платять податок на викиди вуглекислого газу на рівні з іншими енергетичними компаніями - 10 грн за тонну. За підсумками 2019 року загальна сума екоподатку на викиди вуглекислого газу склала 952 млн грн. При цьому викиди від спалювання біопалива складають 2%, а тому біоенергетичні підприємства сплатили близько 18 млн грн. Це невелика сума в масштабах держави, але значна для підприємств, які могли б спрямувати кошти на розвиток перспективного сектора енергетики.

У всьому світі біомаса вважається СО2 нейтральним паливом, оскільки при її спалюванні утворюється стільки ж двоокису вуглецю, скільки було поглинуто рослинами під час росту.

Цим підходом керуються в цивілізованих країнах, і він закріплений в міжнародному законодавстві. Наприклад, в Методології механізму чистого розвитку Рамкової конвенції ООН про зміну клімату не враховуються викиди вуглекислого газу від спалювання біомаси.

Директивою 2003/87 / ЄС Європейського парламенту та Ради 13 жовтня 2003 року про встановлення схем торгівлі викидами парникових газів, передбачено, що коефіцієнт парникових газів для біомаси повинен бути нульовим. У всіх країнах ЄС біопаливо звільнено від оподаткування.

Перші кроки до цього зроблені і в Україні. Постановами Кабміну від 23 вересня 2020 року № 9607 і № 8808 затверджений Порядок здійснення моніторингу та звітності викидів парникових газів.

Пункт 42 цього Порядку передбачає, що на установки, які використовують виключно біомасу і біопаливо, не поширюється моніторинг, звітність та верифікація викидів парникових газів.

Тепер треба зробити наступний логічний крок - обнулити податок. Це допоможе досягти показників, закладених в Енергетичній стратегії. А саме: підвищити використання твердого біопалива та відходів у загальнонаціональному обсязі вироблення енергії. В 2025 р. - 6 млн тонн н.е., 2030 р. - 8 млн тонн н.е., 2035 р. - 11 млн тонн н.е.

Обнуління податку на викид вуглекислого газу простимулює відмову від імпортних енергоресурсів. Зокрема, за даними «Нафтогаз України», в 2019 підприємства теплокомуненерго спожили 7,4 млрд м3 імпортного газу на суму 1,2 млрд дол. За оцінками експертів, половину підприємств теплокомуненерго можна перевести на біопаливо, що дасть щорічну економію близько 0,6 млрд дол. Для кінцевого споживача, простих українців, це буде відчутно у вигляді не менше 10% зниження тарифів на тепло.

Також нульова ставка податку - це питання конкурентоспроможності українських товарів на міжнародних ринках. Введення прикордонного вуглеводного податку активно обговорюється в ЄС и США. Цей податок будуть застосовувати до імпортованих в ЄС и США товарів, при виробництві яких відбуваються викиди вуглекислого газу в атмосферу.

У США поки це питання на рівні дискусії, а ось в ЄС вже визначились. 10 березня 2021 року європейський парламент більшістю голосів підтримав т. з. механізм прикордонного вуглецевого коригування carbon border adjustment mechanism (CBAM) у найбільш жорсткому варіанті. 94% імпорту до ЄС буде підпадати під дію CBAM: поряд з імпортною продукцією електроенергетичної, цементної, металургійної та хімічної промисловостей, під дію будуть потрапляти товари нафтопереробки, целюлозно-паперової промисловості та алюмінієвої галузі. І українські товари, що експортуються до Європи, не стануть винятком.

Тому наш уряд 24 березня створив робочу групу для комунікації та взаємодії з Єврокомісією в питаннях застосування «вуглецевого» податку до України. Мета робочої групи: розробити рішення, яке буде взаємовигіднім як для українських експортерів, так і для європейських покупців.

Але часу для розробки рішення залишилось небагато. Вже в другому кварталі 2021 р. Єврокомісія представить свої пропозиції відносно механізмів впровадження CBAM. А повноцінне введення «вуглецевого» податку в ЄС, зокрема, й на українські товари, відбудеться не пізніше 1 січня 2023 р

Загальносвітовій тренд такий, що з кожним роком сфера застосування «вуглецевого» податку розширюється. Тому українським виробникам, незалежно від сфери, в якій вони працюють, потрібно бути готовими до впровадження таких коригувальних механізмів. В сучасному світі щоб бути конкурентним – потрібно бути «зеленим», і розвиток біоенергетичної галузі допоможе українцям досягнути цього.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]