Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.01.2020 12:28

Реєстр BDO в Польщі

Юрист, фахівець з фінансів та оподаткування, керівник та власник української та польської компанії Enomi Consulting LLC

Реєстр BDO - це реєстр суб'єктів господарювання, які виготовляють, упаковують продукцію, продають товари в упаковці, утилізують відходи і т.п.

Реєстр BDO - це реєстр суб'єктів господарювання, які виготовляють, упаковують продукцію, продають товари в упаковці, утилізують відходи і т.п. BDO призначене для збору інформації, що стосується утворення та утилізації відходів, та забезпечує електронне виконання зобов'язань щодо реєстрації таких компаній та подання звітності.

З 1 січня 2020 року всі компанії, зареєстровані в реєстрі BDO, зобов'язані подавати звітність по відходах.

Постанова Міністра навколишнього середовища від 13 грудня 2017 року щодо функціонування Бази даних про продукцію та упаковку та поводження з відходами: http://www.bdo.mos.gov.pl/.

Розпорядження Міністра охорони навколишнього середовища від 13 вересня 2018 року, щодо способу присвоєння реєстраційного номеру суб’єктам, внесеним до реєстру, що ведеться під BDO, вказує, що кожен суб'єкт господарювання отримає індивідуальний реєстраційний номер після внесення до реєстру, що складається з 9 цифр. Номер BDO повинен бути вказаний на документах, що стосуються ведення підприємницької діяльності, поруч із номерами NIP, REGON, KRS та іншими номерами.

Реєстрація в BDO необхідна для компаній, які:

- утворюють відходи та ведуть облік цих відходів;

- виробляють та продають на території країни продукцію в упаковці, шини, мастила,

- транспортні засоби, акумулятори, електричне та електронне обладнання;

- виробляють або імпортують упаковку, купують у рамках ЄС.

За цим посиланням ви можете перевірити, чи потрібно Вам зареєструватися в реєстрі BDO: (результат тесту не 100%, він є орієнтовним). https://bdo.mos.gov.pl/home/obowiazek_rejestracji/

Зобов'язання поширюється не лише на великі компанії, а й на самозайняті особи, які виробляють сміття, яке не є звичайними комунальними відходами. Це можуть бути, наприклад, салони краси, стоматологічні кабінети, лікарські кабінети, продуктові магазини, майстерні для ремесл або будівельні компанії.

Дотепер підприємці підписували договори на їх збирання, з 2020 року їм доведеться вести облік відходів електронній системі BDO.

Заяву на внесення до Реєстру БДО подають суб’єкти, перелічені у ст. 50 абзацу 1 Закону про відходи. Відповідно до цієї статті, вирішальним фактором у визначенні того, чи повинна компанія подавати заявку, є сфера діяльності компанії.

Крім того зареєструватися в реєстрі BDO зобов'язані компанії, які в своїй діяльності використовують:

- Масла, мастила, пневматичні шини
- Транспортні засоби (крім історичних транспортних засобів)
- Електричне або електронне обладнання
- Батареї або акумулятори
- Упаковка, відходи упаковки або пакувальні вироби
- Перевезення відходів
- Транспортні засоби
- Ввезення транспортних засобів у країну вперше
- Пункт збору транспортних засобів
- Станція демонтажу
- Shredder
- Електричне або електронне обладнання
- Розміщення обладнання вперше на території країни або уповноважених представників
- Колекція вживаного обладнання
- Переробний завод
- Діяльність по переробці
- Діяльність у галузі процесів відновлення, крім переробки
- Організація відновлення електричного та електронного обладнання
- Акумулятори або акумулятори
- Перше ввезення батарей або акумуляторів на територію країни
- Установка для очищення відпрацьованих батарей або акумуляторів
- Упаковка, відходи упаковки або пакувальна продукція
- Організації з відновлення упаковки
- Експорт пакувальних відходів та / або постачання пакувальних відходів всередині ЄС
-Виробництво, експорт, імпорт упаковки або їх придбання або доставка всередині ЄС
- Процес переробки або переробки відходів упаковки
- Перше ввезення пакувальної продукції в країну
- Експорт упакованої продукції та / або постачання фасованої продукції з території ЄС
- Перевезення відходів
- Перевезення відходів
-Торгівля відходами

Важливо! Якщо ви керуєте магазином чи є оптовим постачальником та надаєте клієнтам пластикові пакети, за які сплачують плату за переробку, потрібно зареєструватись у реєстрі BDO.

Хто не повинен реєструватись в реєстрі BDO:

- фізичні особи та організаційні підрозділи, крім підприємців, які генерують відходи з особистого споживання;

- суб'єкти господарювання, які мають право на землю, на якій використовується муніципальний мул для очищення стічних вод;

- особи, які вирощують рослини для виробництва компосту, вирощують сільськогосподарські культури не призначені для споживання та для виробництва кормів;

- суб'єкти господарювання, які здійснюють непрофесійну діяльність у сфері збору відходів та відходів упаковки у вигляді використаних споживчих товарів, таких як лікарські засоби та їх упаковка;

- особи, які транспортують власні відходи;

- фермерські господарства, площею менше 75 га.

Крім того, від зобов'язання подавати заявку до Реєстру BDO ЗВІЛЬНЕНО:

- фізичні особи, що здійснюють підприємницьку діяльність, або підприємці, які в рамках своєї діяльності утворюють лише відходи із складом та характером комунальних відходів та охоплені системою збору комунальних відходів (наприклад, невеликі послуги, адміністративна та офісна діяльність, юридичні фірми та бухгалтерії);

- виробничі та промислові компанії, що виробляють види відходів, перелічені в Положенні Міністра навколишнього середовища від 12 грудня 2014 р. про види відходів та кількість відходів, щодо яких немає зобов’язання вести облік відходів, у кількостях, що не перевищують зазначених у цьому регламенті, в: фекалії тварин, відходи кори та пробки, бетонні відходи та бетонні сміття від знесення та реконструкції, цегляні сміття, відходи інших керамічних матеріалів та обладнання, деревини, скла та пластмас;

- компанії, які підпишуть договір на надання послуг у сфері будівництва, знесення, ремонту споруди, очищення резервуарів чи обладнання, а також очищення, обслуговування та ремонт. У цьому випадку виробником відходів буде суб'єкт господарювання, який надає послугу, якщо договором не передбачено інше.

Наприклад, якщо компанія надає послугиу заміни лампочки або тонера у принтері у офісі чи на заводі, вона стане виробником відходів.

Відходи, що утворюються суспільством (працівниками), розглядаються як побутові відходи та не підлягають обліку. Їх виробники звільняються від зобов'язання зареєструватись у Реєстрі БДО щодо обсягу цих відходів.

Платники податків, які підлягають реєстрації в BDO, повинні завершити формальності з реєстрації до кінця 2019 року. Термін розгляду заявки складає 30 днів. Заявку можна подати трьома способами:

- особисто подати заявку;

- поштою;

- онлайн.

Плата за подання заявки становить:

- 100 злотих для мікро-підприємців;

- 300 злотих для інших.

Плата не є одноразовою - це щорічна плата (її слід поновлювати щороку).

Заявку на реєстрацію слід завантажити з сайту: https://bdo.mos.gov.pl/home/wnioski/wniosek-rejestrowy/

Будь ласка, пам’ятайте, що до заявки повинно додаватися завірене підтвердження оплати. Крім того, до кожної заяви на реєстрацію необхідно подавати декларацію про відповідність вимогам, необхідних для внесення до реєстру, та підтвердження, що дані, що містяться у заяві, відповідають фактам або заяву про відсутність обставин, що призводять до вилучення з реєстру.

Щоразу, коли дані, які вказують у заявці, змінюються, потрібно одразу їх оновлювати, тобто потрібно вносити зміни до реєстру даних BDO.

Якщо справа розглядається довіреною особою, до заяви слід додавати спеціальну довіреність PPS- 1 разом з державним збором на довіреність (PLN 17).

Суб’єкти, введені в реєстр BDO, зобов'язані розміщувати свій реєстраційний номер на документах, пов’язаних з діловою діяльністю поруч з NIP, REGON, KRS.

Суб'єкти господарювання, які повинні були зареєструватися в реєстрі BDO і не виконали це зобов'язання, а також особи, які не розміщують реєстраційний номер на документах, можуть бути оштрафовані на суму від 5000 PLN до 1,000,000 PLN.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]