Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.05.2022 08:19

Правила віддаленої роботи держпідприємств у період воєнного стану

Партнер АО "Адвокатська сім’я Лисенко", член Комітету з трудового права НААУ

З 3 травня 2022 року вступає в силу Постанова КМУ №481 від 26.04.2022 року в частині повернення працівників держпідприємств до роботи в Україну

КМУ Постановою №481 від 26.04.2022 року визначено порядок роботи працівників, виконавчого органу та керівників суб’єктів господарювання державного сектору економіки на період воєнного стану поза межами робочого місця:
- дистанційна робота - якщо працівник перебуває в Україні,
- службове відрядження - якщо працівник за межами України.
 Дистанційна робота для суб’єктів господарювання державного сектору запроваджується:
- для працівників за рішенням виконавчого органу або керівника, за умови наявності організаційної і технічної можливості для виконання їх обов'язків,
- для членів виконавчого органу або керівника, які перебувають на території України, за рішенням:
1) суб'єкта управління об'єктами державної власності,
2) загальних зборів акціонерів (учасників) господарських товариств, у статутному капіталі яких 50 відсотків акцій (часток) належать державі,
3) наглядових рад суб'єктів господарювання може,
за умови наявності можливості забезпечення належної (безперервної) роботи держпідприємтсва.
Робота працівників, членів виконавчого органу та керівників суб’єктів господарювання за межами України можлива лише за умови оформлення службового відрядження.
Якщо працівники суб’єкта господарювання після 3 травня 2022 року не повернулись до роботи в Україну і їм не оформлено службове відрядження, до них можуть застосувати:
- дисциплінарне стягнення (догана або звільнення),
- а до керівників - припинення їх повноваження (п. 5 ст. 41 КЗпП).
Звертаю увагу, що роботодавець зобов’язаний дотриматись процедури дисциплінарного стягнення, визначеної ст. ст. 147-1 – 149 КЗпП, а саме:
- строків притягнення - не пізніше місяця із дня його виявлення проступку, не рахуючи часу звільнення працівника від роботи у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю або перебування його у відпустці. Але не пізніше 6 місяців із дня вчинення проступку,
- до застосування дисциплінарного стягнення роботодавець повинен зажадати від порушника трудової дисципліни письмові пояснення,
- обираючи вид стягнення (догана або звільнення), роботодавець повинен враховувати: ступінь тяжкості вчиненого проступку, заподіяну шкоду, обставини, за яких вчинено проступок, попередню роботу працівника.
Відповідно до ст. 5 Закону України «Про організацію трудових відносин у період воєнного стану» притягати до дисциплінарного стягнення у вигляді звільнення можна без погодження профспілки.
Крім того, під час воєнного стану притягнути до дисциплінарної відповідальності працівника можна під час тимчасової непрацездатності або відпустки (крім відпустки у зв’язку із вагітністю, пологами та доглядом за дитиною).
Таким чином, працівники повинні завчасно повідомити роботодавця про місце свого перебування для організації роботодавцем віддаленої роботи працівників шляхом оформлення дистанційної роботи або службового відрядження.
Працівник повинен розуміти наслідки ігнорування вимог Постанови №481, догана або звільнення. Тому раджу не "закривати очі", а знаходити комунікацію з роботодавцем.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]