Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.01.2018 12:30

Звільнення директора ТОВ без згоди засновників

Партнер АО "Адвокатська сім’я Лисенко", член Комітету з трудового права НААУ

Неодноразово вирішуючи трудові спори про звільнення директора ТОВ, я виробила певний механізм захисту в суді. Тому підготувала поради тим директорам, які не можуть звільнитись у зв'язку з відсутньою згодою засновників, тобто коли звільнення відбувається че

Звільнення директора можливе лише за згоди засновників ТОВ.  Тому в судовій практиці часто зустрічаються випадки коли директор ТОВ хоче звільнитись із даної посади, проте натрапляє на перепони, такі як цілковите ігнорування його заяви власниками (засновниками), або якщо засновник покинув підприємство та виїхав за межі України.

Адже створення і відкликання виконавчого органу товариства (директора) належить до виняткової компетенції загальних зборів відповідно до п. 3 частини 4 статті 145 Цивільного кодексу України (ЦК), пункту «г» частини 5 статті 41 і статті 59 Закону України «Про господарські товариства».

Постає питання яких заходів директору необхідно вжити для свого звільнення.

1.Перш за все потрібно написати заяву про звільнення, вказавши дату звільнення (не менші ніж за два тижні) та надіслати на адресу підприємства або подати її. 
Обов’язково необхідно мати докази подачі такої заяви: вхідний номер або фіскальний чек про відправку цінного листа на адресу товариства.
Відповідно до ст. 38 Кодексу Законів про працю України працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні.

2. По-друге, необхідно скликати загальні збори учасників Товариства, оскільки саме вони виступають його власниками, на яких буде поставлено питання щодо його звільнення згідно з попередньо підготовленої та поданої заяви про це. 
Згідно з ч. 1 ст. 62 Законом України «Про господарські товариства» збори учасників Товариства можуть скликатися на вимогу одноособового виконавчого органу товариства, яким відповідно і є директор.
Для цього, директору необхідно скласти наказ про скликання позачергових загальних зборів та вказати перелік питань, які виносяться на порядок денний, визначити дату та місце проведення загальних зборів.

Важливо:  не менше ніж за 30 днів до скликання загальних зборів, директор Товариства повинен надати (або направити поштою) учасникам (засновникам) повідомлення про призначення позачергових загальних зборів Товариства, в якому повинна міститися інформація щодо місця та дати зборів.
Також, бажано опублікувати оголошення в офіційному друкованому засобі (Урядовий кур’єр) про проведення позачергових загальних зборів та порядок денний, до якого винести питання про звільнення директора.
У разі, коли загальні зори не відбулись (з різних причин), директору необхідно скласти протокол про це.

3. Наступний досить важливий етап — подача позову до суду про встановлення факту припинення трудових обов’язків Директора, при цьому обов’язково вкажіть дату звільнення, яку Ви зазначали у своїй заяві.

До позовної заяви необхідно додати:

•  протокол про створення ТОВ,

•  статут, якщо є посадова інструкції тощо,

•  наказ про призначення директора,

•  заяву про звільнення,

• оголошення в газеті про проведення загальних зборів, повідомлення про проведення зборів з доказами його направлення всім засновникам ТОВ,

•  доказ сплати судового збору за подання позовної заяви до суду.

Для обґрунтування позовних вимог про звільнення директора, необхідно керуватись наступними нормами:

Згідно ч. 2 ст. 8 Конституції України передбачено, що звернення до суду для захисту конституційних прав та свобод громадян, на підставі Конституції України гарантується.

Відповідно до ст. 43 Конституції України, кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Використання примусової праці забороняється.

За змістом ст. 22 КЗпП України будь-яке пряме або непряме обмеження прав чи встановлення прямих або непрямих переваг при укладенні, зміні та припиненні трудового договору не допускається.

Частиною 1 ст. 38 КЗпП України зазначено, що працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні. Працівник має право у визначений ним строк розірвати трудовий договір за власним бажанням, якщо власник або уповноважений ним орган не виконує законодавство про працю, умови колективного чи трудового договору (ч. 3 ст. 38 КЗпП України).

Для визначення правової підстави розірвання трудового договору значення має сам лише факт порушення законодавства про працю, що спонукало працівника до розірвання трудового договору з власної ініціативи, а не поважність чи неповажність причин такого порушення та істотність порушення трудових прав працівника.

Відповідно до ч. 1 ст. 21 КЗпП України трудовий договір є угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.


4. Після отримання рішення суду про встановлення факту припинення трудових обов’язків, слід звернутись до податкової та управління статистики з повідомленням про звільнення директора.

5.   Також після звільнення директора за рішенням суду Вам необхідно подати позов до реєстраційної служби за місцем реєстрації Товариства з вимогою вчинити дії, а саме видалити з відомостей в ЄДР данні стосовно директора Товариства на підставі рішення суду.

Отже, якщо власники відсутні або ігнорують Вашу, як Директора, заяву про звільнення, захищайте свої трудові права в суді. І такому судовому захисті допоможуть наші адвокату по трудовим справам.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]