Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.10.2017 13:17

Як безпечно купувати через Інтернет. Поради адвоката

Партнер АО "Адвокатська сім’я Лисенко", член Комітету з трудового права НААУ

Останнім часом я сама все частіше роблю покупки через Інтернет. Це швидко, зручно і дешевше. Але такі покупки можуть бути небезпечними, адже Ви не бачите вживу що купуєш і у кого.

Я не раз чула від клієнтів, які невдало зробили покупку через Інтернет, історію «так хто ж знав, що мене обдурять». При цьому, вони діяли самовпевнено і не обдумано: відсилали відразу всю суму коштів за товар, не цікавились інформацією про продавця, не перевіряли товар.

Для того, щоб розуміти як правильно себе вести при купівлі через Інтернет давайте зрозуміємо чим необхідно керуватись.

Спеціального закону про купівлю через Інтернет в Україні не має. Слід керуватись нормами Цивільного кодексу України, а саме положеннями про договір купівлі-продажу, та нормами Закону України «Про захист прав споживачів».

Покупка через Інтернет – це договір  укладений на відстані, тобто договір, укладений продавцем (виконавцем) із споживачем за допомогою засобів дистанційного зв'язку, а саме: телекомунікаційні мережі, поштовий зв'язок, телебачення, інформаційні мережі, Інтернет.

Купівлі товарів або послуг через Інтернет майже нічим не відрізняється від звичайного договору купівлі-продажу, з яким ми щодня стикаємося в житті при купівлі продуктів, товарів для дому, техніки, меблів тощо.

Ви приходите в магазин, обираєте та оглядаєте товар, дізнаєтесь інформацію про товар та виробника, оплачуєте та забираєте чек і при необхідності гарантійний лист.

Так і купівлі в Інтернеті. Ви знаходити сайт, обираєте товар, вивчаєте інформацію про нього. Потім зв’язуєтесь з продавцем, запитуєте всю інформацію на товар або послугу, в тому числі про його виробника, а при необхідності - сертифікат на товар. Здійснюєте замовлення товару через пошту або кур’єром. При доставці оглядаєте та перевіряєте товар. Після того, як Ви впевнились, що товар підходить оплачуєте його, отримуєте чек або квитанцію з печаткою продавці (ФОП або ТОВ) та гарантійний талон, в якому зазначений гарантійний строк.

В своїй практиці я зустрічала такі випадки шахрайства в Інтернеті:

1. Оплатили товар – товар не привезли – гроші не повертають.

2. Товар назад не приймають протягом 14-ти днів.

3. Товар не ремонтують по гарантії.

Але цього можна запобігти, керуючись наступними порадами:

1.      Добросовісність та репутація продавця.

Сайт – це лише гарна обкладинка. І хто дійсний власник (продавець) цієї гарної картинки, можна дізнатись лише при наявність реальних контактних даних на сайті.

Коли я захожу на сайт продавця, в першу чергу звертаю увагу на їх контактні дані (адресу, телефон та вид господарської діяльності ФОП або ТОВ), оскільки хочу розуміти у кого саме я купую товар або послугу. 

Тим більш подавець зобов’язаний надати покупцю всю інформацію про його  найменування, місцезнаходження та порядок прийняття претензії.

Якщо вся інформація про продавця доступна на сайті, це дає  можливість перевірити наявність продавця в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань на сайті https://usr.minjust.gov.ua/, зв’язатись з ним, запросити додаткові документи, а у разі отримання неякісного товару або не повернення коштів, надіслати на його адресу претензію, а при необхідності звернутись до суду.

Адже якщо на сайті є лише номер телефону і назва сайту, то Ви не зможете ні повернути товар, ні вимагати повернення коштів, оскільки невідомо з кого вимагати усунення порушень ваших прав.

2.      Інформація про товар,  послугу та виробника.

Перед тим як замовити товар або послугу обов’язково дізнайтесь всю інформацію про продукцію, якщо її недостатньо на сайті – запитайте у продавця.

Ви маєте право вимагати у продавця  наступну інформацію про товар:

-  основні характеристики продукції: назва товару, номінальна кількість (масу, об’єм, розмір), умови використання; відомості про вміст шкідливих для здоров'я речовин, генетично модифікованих організмів, найменування та місцезнаходження виробника;

-  дані про ціну (тариф), включаючи плату за доставку, та умови оплати;

-  дату виготовлення; відомості про умови зберігання; гарантійні зобов'язання виробника (виконавця); строк придатності;

-  строк доставки товару або надання послуги;

-  сертифікат, якщо продукція підлягає обов'язковій сертифікації.

І не забувайте вимагати гарантійний талон на товар. Оскільки, протягом гарантійного строку виробник або продавець бере на себе зобов'язання по здійсненню безоплатного ремонту або заміни відповідної продукції. 

3.         Оплата товару та його доставка.

Моя порада, ніколи не перераховуйте всю суму наперед!

Здійснюйте оплату по факту отримання товару, після його огляду та перевірки.

Якщо доставка товари відбувається кур’єром, ще при замовленні по телефону обов’язково повідомте менеджера, щоб у кур’єра був товарний чек з печаткою продавця, і при необхідності товарний талон та сертифікати на товар.

Якщо ж продавець все ж таки вимагає сплату частини або всією суми коштів, скористайтесь окремою кредитною карткою, спеціально для подібних покупок з обмеженою сумою коштів. При цьому, в призначенні платежі обов'язково вкажіть за що і кому Ви сплачуєте кошти. Надішліть на електронну пошту продавця  скан-копію платіжного документу і вимагайте від нього письмового по електронній пошті підтвердження отримання такої оплати.

Обов'язково зберігайте всі документи, що підтверджують перемовини з продавцем та факт оплати товару. Це можу бути електронне листування, скріншот сторінки сайту з обраним вами товаром, доказ оплати (виписка з рахунку, електронна квитанція).

4.      Пам’ятайте, право на повернення товару безумовне.

Покупець має право розірвати укладений через Інтернет договір і повернути товар протягом 14-ти днів  з моменту одержання товару. Але при цьому товар повинен бути незмінному стані.

Звертаю увагу, що будь-які витрати, пов'язані з поверненням продукції, покладаються саме на продавця.

Якщо продавець не повертає сплачені кошти за товар або послугу у разі розірвання договору, покупець має право нараховувати неустойку у розмірі 1% від вартості продукції (послуги) за кожний день затримки повернення коштів.

5.      Дії покупця у разі «невдалої покупки».

Ви маєте право звернутись із заявою про шахрайство до поліції.

Також можете звернутись до Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (http://www.consumer.gov.ua).

Але як показує практика, ці дії не дають результату. Якщо у Вас є контактні дані продавця або виробника, є підтвердження оплати товару, то я б рекомендувала відразу звернутись з письмовою претензією, де вказати нарахування штрафу, а потім до суду. Адже судовий збір за подання позовної заяви про захист прав споживачів не сплачується!

 

Робіть покупку обдумано, не поспішаючи та використовуючи мої рекомендації.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]