Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.10.2017 13:17

Як безпечно купувати через Інтернет. Поради адвоката

Партнер АО "Адвокатська сім’я Лисенко", член Комітету з трудового права НААУ

Останнім часом я сама все частіше роблю покупки через Інтернет. Це швидко, зручно і дешевше. Але такі покупки можуть бути небезпечними, адже Ви не бачите вживу що купуєш і у кого.

Я не раз чула від клієнтів, якіневдало зробили покупку через Інтернет, історію «так хто ж знав, що мене обдурять».При цьому, вони діяли самовпевнено і не обдумано: відсилали відразу всю сумукоштів за товар, не цікавились інформацією про продавця, не перевіряли товар.

Для того, щоб розуміти як правильносебе вести при купівлі через Інтернет давайте зрозуміємо чим необхіднокеруватись.

Спеціального закону про купівлючерез Інтернет в Україні не має. Слід керуватись нормами Цивільного кодексуУкраїни, а саме положеннями про договір купівлі-продажу, та нормами ЗаконуУкраїни «Про захист прав споживачів».

Покупка через Інтернет – цедоговір  укладений на відстані, тобтодоговір, укладений продавцем (виконавцем) із споживачем за допомогою засобівдистанційного зв'язку, а саме: телекомунікаційнімережі, поштовий зв'язок, телебачення, інформаційні мережі, Інтернет.

Купівлі товарів або послуг черезІнтернет майже нічим не відрізняється від звичайного договору купівлі-продажу,з яким ми щодня стикаємося в житті при купівлі продуктів, товарів для дому,техніки, меблів тощо.

Ви приходите в магазин, обираєте таоглядаєте товар, дізнаєтесь інформацію про товар та виробника, оплачуєте та забираєтечек і при необхідності гарантійний лист.

Так і купівлі в Інтернеті. Визнаходити сайт, обираєте товар, вивчаєте інформацію про нього. Потім зв’язуєтесьз продавцем, запитуєте всю інформацію на товар або послугу, в тому числі пройого виробника, а при необхідності - сертифікат на товар. Здійснюєте замовленнятовару через пошту або кур’єром. При доставці оглядаєте та перевіряєте товар.Після того, як Ви впевнились, що товар підходить оплачуєте його, отримуєте чекабо квитанцію з печаткою продавці (ФОП або ТОВ) та гарантійний талон, в якомузазначений гарантійний строк.

В своїй практиці я зустрічалатакі випадки шахрайства в Інтернеті:

1. Оплатили товар – товар не привезли – гроші не повертають.

2. Товар назад не приймають протягом 14-ти днів.

3. Товар не ремонтують по гарантії.

Але цього можна запобігти,керуючись наступними порадами:

1.      Добросовісність та репутація продавця.

Сайт – це лишегарна обкладинка. І хто дійсний власник (продавець) цієї гарної картинки, можнадізнатись лише при наявність реальних контактних даних на сайті.

Коли я захожу насайт продавця, в першу чергу звертаю увагу на їх контактні дані (адресу,телефон та вид господарської діяльності ФОП або ТОВ), оскільки хочу розуміти укого саме я купую товар або послугу. 

Тим більш подавець зобов’язаний надати покупцю всюінформацію про його  найменування,місцезнаходження та порядок прийняття претензії.

Якщо всяінформація про продавця доступна на сайті, це дає  можливість перевірити наявність продавця вЄдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців тагромадських формувань на сайті https://usr.minjust.gov.ua/,зв’язатись з ним, запросити додаткові документи, а у разі отримання неякісноготовару або не повернення коштів, надіслати на його адресу претензію, а принеобхідності звернутись до суду.

Адже якщо насайті є лише номер телефону і назва сайту, то Ви не зможете ні повернути товар,ні вимагати повернення коштів, оскільки невідомо з кого вимагати усуненняпорушень ваших прав.

2.     Інформація протовар,  послугу та виробника.

Передтим як замовити товар або послугу обов’язково дізнайтесь всю інформацію пропродукцію, якщо її недостатньо на сайті – запитайте у продавця.

Вимаєте право вимагати у продавця  наступнуінформацію про товар:

- основні характеристикипродукції: назва товару, номінальна кількість(масу, об’єм, розмір), умови використання;відомості про вміст шкідливих для здоров'я речовин, генетичномодифікованих організмів, найменування тамісцезнаходження виробника;

- дані про ціну (тариф),включаючи плату за доставку, та умови оплати;

- дату виготовлення; відомості про умови зберігання; гарантійнізобов'язання виробника (виконавця); строкпридатності;

- строк доставки товаруабо надання послуги;

- сертифікат, якщопродукція підлягає обов'язковій сертифікації.

І не забувайте вимагати гарантійний талон на товар.Оскільки, протягом гарантійного строку виробникабо продавець бере на себе зобов'язання по здійсненню безоплатного ремонту абозаміни відповідної продукції. 

3.        Оплата товару та його доставка.

Моя порада,ніколи не перераховуйте всю суму наперед!

Здійснюйтеоплату по факту отримання товару, після його огляду та перевірки.

Якщо доставкатовари відбувається кур’єром, ще при замовленні по телефону обов’язковоповідомте менеджера, щоб у кур’єра був товарний чек з печаткою продавця, і принеобхідності товарний талон та сертифікати на товар.

Якщо ж продавецьвсе ж таки вимагає сплату частини або всією суми коштів, скористайтесь окремоюкредитною карткою, спеціально для подібних покупок з обмеженою сумою коштів.При цьому, в призначенні платежі обов'язково вкажіть за що і кому Ви сплачуєтекошти. Надішліть на електронну пошту продавця скан-копію платіжного документу і вимагайте від нього письмового поелектронній пошті підтвердження отримання такої оплати.

Обов'язковозберігайте всі документи, що підтверджують перемовини з продавцем та факт оплатитовару. Це можу бути електронне листування, скріншот сторінки сайту з обранимвами товаром, доказ оплати (виписка з рахунку, електронна квитанція).

4.      Пам’ятайте, право на повернення товару безумовне.

Покупець має право розірвати укладений через Інтернет договірі повернути товар протягом 14-ти днів  змоменту одержання товару. Але при цьому товар повинен бути незмінному стані.

Звертаю увагу, що будь-які витрати, пов'язані з поверненнямпродукції, покладаються саме на продавця.

Якщо продавець не повертає сплачені кошти за товар абопослугу у разі розірвання договору, покупець має право нараховувати неустойку урозмірі 1% від вартості продукції (послуги) за кожний день затримки поверненнякоштів.

5.     Дії покупця уразі «невдалої покупки».

Ви маєте правозвернутись із заявою про шахрайство до поліції.

Також можетезвернутись до Державної служби України з питань безпечності харчових продуктівта захисту споживачів (http://www.consumer.gov.ua).

Але як показуєпрактика, ці дії не дають результату. Якщо у Вас є контактні дані продавця абовиробника, є підтвердження оплати товару, то я б рекомендувала відразу звернутисьз письмовою претензією, де вказати нарахування штрафу, а потім до суду. Аджесудовий збір за подання позовної заяви про захист прав споживачів несплачується!

 

Робіть покупкуобдумано, не поспішаючи та використовуючи мої рекомендації.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи