Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.10.2019 20:33

Експертні рейтинги та якість української політичної еліти

Консультант з питань фінансів та бюджету Львівського регіонального відділення Асоціації міст України

Наприкінці 2018 року в Буенос-Айресі проходив черговий саміт G20.

Серед інших подій, відбулась зустріч міністрів фінансів і керівників центральних банків Великої двадцятки”, де піднімалось питання про стан і вразливість світової та регіональних економік, невтішні наслідки торгових війн, загрози глобальної рецесії. У підсумку відзначили, що ризики зниження економічного зростання у короткостроковій і середньостроковій перспективі значно зросли. Коріння проблем - у політичній складовій, якості державної та регіональної політики.

Це свідчить про чіткій, тісний взаємозв’язок між якістю публічного управління та економічним розвитком. Те ж саме є дійсністю і для України. За прогнозами незалежних експертів, експертів НБУ та Мінекономрозвитку, економічний розвиток країни на 2019-2021 рр.. невтішний. Беручи до уваги тенденції до кризи державних фінансів, коли третину держбюджети ми спрямовуємо на обслуговування боргів, - взагалі знаходимось на межі дефолту.

Еліти: інвестиція у якість

Від визначеного плану дій на сьогодення і найближчу перспективу залежить добробут громадян. А це - соціальний захист, освіта, медична сфера, інвестиції, нові робочі місця, спроможність вчасно обслуговувати державний борг.

Масштабні мільярдні інвестиції ніколи не зайдуть на територію із низькою якістю політичного процесу і слабкою інтелектуально-професійною підготовкою публічних осіб - будь це народний депутат, депутат місцевої ради, міністр або представник президентської адміністрації.

Спроможність знаходити консенсусні рішення, консолідуватись для вирішення конкретних глобальних питань державного та місцевого значення - ось де визначна роль еліт. Саме з тих людей, які мають високі морально-етичні якості, відповідний досвід, знання. компетенції слід формувати сучасну українську еліту, даючи можливість прийти до влади.

Вибір: без “котів” і “мішків”

Не секрет, що часто до владних кабінетів і на депутатські крісла потрапляють особи, яких складно зарахувати до когорти еталонних представників суспільства. Яскравий приклад - нещодавні скандали про масштабну корупцію в Укроборонпромі та інших установах (і на регіональному рівні, і серед депутатського корпусу). Тому потрібен селективний відбір. Бажано -  максимально публічний. Важливо зробити так, щоб не можна було просто прийти і сказати я - еліта і крути хлопець, тому виберіть мене депутатом/ президентом/ головою міста.

Хто, наприклад, буде нести відповідальність у країні, якщо дійдемо до дефолту? Коли враз за межею бідності опиниться половина населення? Адже рішення про накопичення державних боргів і зменшення золотовалютних резервів приймалось ще у 2010-2013 роках. Тому необхідний надзвичайно ретельний підхід до вибору виконавців функцій державного управління.

А що відбувається з формуванням партійних списків? Де партійна селективна робота? Де праймеріз? Що робити, коли про бажання потрапити від партії Слуга народу до парламенту по одномандатних округах (119) виявило понад 3,5 тисяч претендентів?

Так, визначити достойних - завдання далеко не з простих. Фактично. це можливо зробити методом формування внутрішньопартійних праймеріз, що, в свою чергу, доцільно здійснювати через складання експертних рейтингів. Таким чином можна виокремити найбільш компетентних у політичному та адміністративному сенсі публічних осіб.

Як це працює

Громадською ініціативою Центр інституційного моделювання, оцінювання та рейтингування апробовано кілька систем експертних рейтингів. Зокрема, рейтинг кандидатів у народні депутати до Верховної Ради України у 2014 році, рейтинг депутатів Львівської обласної та міської рад у 2018 році.

Станом на сьогодні, не лише сформовано методологічні засади рейтингуУкраїнський депутатський чин - Народний депутат – 2019. Львівщина, але  й проведено оцінювання і рейтингування кандидатів у народні депутати на дострокових виборах до Верховної Ради України у липні 2019 року.

Критерії оцінювання які узагальнюються в інтегрованому показнику:

Суспільно-політичний авторитет

Адміністративно-правові компетенції

Морально-етичні якості

Організаційно-управлінські навички

Емоційно-вольові риси характеру

За допомогою зазначених критеріїв і розрахованих на їх основі інтегральних показників, можна вибудовувати рейтинги публічних осіб у різних аспектах. Слід зауважити, що експертні рейтинги відображають не електоральні уподобання виборців, а позиціонують саме компетентнісний підхід до спроможності виконання державотворчих функцій.

 Список обраних по своїх округах по Львівщині:

ПІБ кандидата, що отримав більшість голосів виборців

№ округу

% голосів виборців "ЗА"

Батенко Тарас Іванович

123

45,05

Дубневич Ярослав Васильович

120

43,53

Васильченко Галина Іванівна

118

31,61

Піпа Наталія Романівна

115

30,02

Рущишин Ярослав Іванович

117

25,12

Кіт Андрій Богданович

126

23,97

Лопушанський Андрій Ярославович

125

23,38

Княжицький Микола Леонідович

116

23,05

Саламаха Орест Ігорович

121

19,77

Камельчук Юрій Олександрович

124

16,18

Бондар Михайло Леонтійович

119

15,57

Бакунець Павло Андрійович

122

14,84

За оцінкою експертів, якщо розглядати кандидатів окремо від партійного бренду, зважаючи тільки на критеріально-компетентністний підхід, перші місця по округах розподілилися би наступним чином:

 

Звичайно, ми знаходимось на початковому етапі експертного моделювання рейтингу еліт в українському соціумі. Ще є над чим працювати, але можна вже чітко стверджувати, що вектор вибрано вірний. Формування експертних рейтингів має обов’язково знайти своє вагоме місце в політичній культурі України. Це позитивно вплине на якість як державного, так і регіонального управління.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]