Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.09.2014 19:35

Расея – суворий клімат та агресія

Консультант з питань фінансів та бюджету Львівського регіонального відділення Асоціації міст України

Клімат є тим фундаментальним фактором, від якого залежить «розквіт» чи «занепад» цивілізацій.

Ефективна територія

Клімат є тим фундаментальним фактором, від якого залежить «розквіт» чи «занепад» цивілізацій. Власне, зміна клімату ставала причиною великих переміщень народів, воєн, соціально-економічних катастроф. Від клімату залежить біологічна «продуктивність» території, а від так і життєвий рівень населення. Більш того від клімату (а не від розміру країни) залежить навіть кількість футбольних команд у чемпіонаті, що приймають участь у найвищому дивізіоні.

Ще в XIX столітті французький географ і філософ Е. Реклю стверджував, що ефективною територією, на якій можлива нормальна людська діяльність з досягненням певного рівня соціального благополуччя, вважається та, де середня добова температура (в сучасному розумінні середньорічна температура) вище -2 ° С. Найбільш комфортні умови, згідно з цим критерієм, спостерігаються в тих країнах, де температура найхолоднішого місяця (у північній півкулі - січня) є величиною позитивною. До речі, від кліматичних умов залежить середня тривалість життя людини.


Україна

Вся територія розташована в помірному кліматичному поясі. В цілому клімат України помірно континентальний, лише на Південному березі Криму — субтропічний. Загальна закономірність кліматичних умов полягає в зростанні континентальності з заходу на схід та близької до широтної зональності розподілу температур, вологості та опадів.

Зими на заході України помітно м'якіші, аніж на сході. Влітку, натомість, на сході спостерігаються більш високі середні температури, аніж на заході.

Середньорічна температура коливається від +5,5 — +7 °C на півночі до +11° — +13 °C на півдні. Середня температура в січні, найхолоднішому місяці, становить від ?3 °C на південному заході (в Криму — від ?1 °C до +4 °C) до ?8° C на північному сході. Середня температура в липні, найтеплішому місяці, коливається від +23° C на південному сході до +18 °C на північному заході.

 

Росія

Temperature_avg_ru_big.gif

Росія - північна країна, з серйозними проблемами щодо «ефективної території». На більшій частині її величезній території кліматичні умови надзвичайно суворі й некомфортні. Середньорічна температура для більшої частини території є величиною негативною (-2 ...- 5 °), температура січня змінюється від -5 ...- 10 ° (на Північному Кавказі і частково в Нижньому Поволжі до -30 ... -40 ° і нижче (у Східній Сибіру, Якутії і на Чукотці). Тільки третя частина території нашої країни є кліматично ефективною (Європейська частина без Крайньої Півночі, включаючи Нижнє Поволжя, південні регіони Уралу, Сибіру і Далекого Сходу) де середньорічна температура вище -2 ° С і де маються допустимі умови для життя і виробничої діяльності людей.

 

Отже, клімат це перша, та далеко не остання, причина того що Расея «гострить» зуби щодо України.

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]