Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.03.2013 14:26

Кіпрський армагедон українського олігархату

Консультант з питань фінансів та бюджету Львівського регіонального відділення Асоціації міст України

Ну що, дочекались, панове олігархи? Ось вам ще одна причина чому гроші потрібно тримати у вітчизняних фінансових установах а не на Кіпрі.

Ну що, дочекались, панове олігархи? Ось вам ще одна причина чому грошіпотрібно тримати у вітчизняних фінансових установах а не на Кіпрі. 

">

Причинадоволі позаїчна – все та ж криза. Вранці 16 березня міністри фінансів державєврозони, після десятигодинного засідання, прийняли рішення виділити 10 млрд.євро замість 17,5, до того ж з дуже цікавими вимогами. Хоча не виключено, що тіукраїнські грошові мішки в кого хороші фінансові аналітики свої капітали вже давновивели.

Зелений понеділок, а цього року це 18 березня що знаменує собоюпочаток Великого посту, на Кіпрі відзначається на державному рівні, а отже вихіднийдень. Та не зважаючи на це парламент острівної країни має вирішити одну дужеважливу проблему, прийняти вимоги Євросоюзу про примусове списання до 10 %коштів з банківських депозитів та підняття ставки корпоративного податку 10 до12,5 %.

В таких випадках говорять: «Кризапідкралась незамітно». Думаю, що не потрібно окремо зазначати, про те що не маєнічого страшнішого на світі ніж паніка. Вірніше навіть не так. Не має нічогострашнішого на світі, а ніж паніка, особливо приведена в дію недовірою чиневизначеністю. А паніка на світових фінансових ринках буде.

Кіпр до останнього часу був таким собімаленьким острівком безмежного щастя та тихою гаванню для багатіїв з цілогосвіту, а в останній час еСеНДовських олігархів та ще невідомо кого. І хоча звступом до Європейського Союзу у 2004 році багато чого змінилось в податковійполітиці цього з дозволу сказати, офшорчику, а конкретніше в сторонузакручування гайок, все одно тепер це буде виглядати легесеньким бризом на фонітого шторму, що може початись, власне з 20 березня 2013 року.

В нашому випадку, правда доцільніше вестимову про Республіку Кіпр. Саме в республіканському парламенті бракує одногоголосу для початку здійснення доленосних змін. З іншої сторони опозиційні силизадекларували, що ні за яких умов жодного свого голосу не дадуть. Та якщо бути об'єктивним, по великому рахунку, це вже не має жодного значення. Великий маховикзапущено. Станом на сьогодні борги Кіпру складають приблизно 60 % від ВВП, що, доречі, в межах Маастріхських угод, але завтра… А завтра це може бути вже цілих150 %. І хоча економіка Кіпру надзвичайно мала у порівнянні з економікою об'єднаної Європи, наслідки можуть бути просто катастрофічними. Катастрофічнимив силу цієї ж таки паніки.

Кіпріоти масово вилучають готівку збанківських терміналів. Та максимально на що вони можуть розраховувати це на 200євро з одного банкомату. Острів’янам можна лише поспівчувати, українцям таківідчуття знайомі ще з початку дев'яностих. Та це не саме страшне. Страшнішеінше. Кіпр обіймає перше місце по обсягах інвестицій в Україну. Не секрет, щоце повертаються ці самі українські гроші. Так от, мало того що з депозитіводноразово, одномоментно буде експропрійовано до 10 % коштів, так ще й можебути «заморожено» деякі рахунки з одночасним розкриттям банківської таємниці.Це, звичайно, якщо буде підозра про нелегальне або кримінальне походження, хочаЄвросоюз бажає повної прозорості.

Зважаючи на масштабність недавніх виборчихкомпаній деяких кандидатів в народні депутати, а також політичних партій, невиключено, що гроші з Кіпру потрапляли і на виборчі перегони. То ж цілкомймовірно, що найближчі вибори, приміром до Київської ради, можуть виявитись длядекого марними надіями. До речі, призупинення операцій по деяких рахункахкорпоративних клієнтів, може негативно вплинути на діяльність українськихпідприємств, що в свою чергу може спровокувати затримки по виплаті заробітноїплати, а від так і підвищення, і без того високого, градусу соціальної напругив Україні.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи