Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.03.2013 14:26

Кіпрський армагедон українського олігархату

Консультант з питань фінансів та бюджету Львівського регіонального відділення Асоціації міст України

Ну що, дочекались, панове олігархи? Ось вам ще одна причина чому гроші потрібно тримати у вітчизняних фінансових установах а не на Кіпрі.

Ну що, дочекались, панове олігархи? Ось вам ще одна причина чому гроші потрібно тримати у вітчизняних фінансових установах а не на Кіпрі. 

">

Причина доволі позаїчна – все та ж криза. Вранці 16 березня міністри фінансів держав єврозони, після десятигодинного засідання, прийняли рішення виділити 10 млрд. євро замість 17,5, до того ж з дуже цікавими вимогами. Хоча не виключено, що ті українські грошові мішки в кого хороші фінансові аналітики свої капітали вже давно вивели.

Зелений понеділок, а цього року це 18 березня що знаменує собою початок Великого посту, на Кіпрі відзначається на державному рівні, а отже вихідний день. Та не зважаючи на це парламент острівної країни має вирішити одну дуже важливу проблему, прийняти вимоги Євросоюзу про примусове списання до 10 % коштів з банківських депозитів та підняття ставки корпоративного податку 10 до 12,5 %.

В таких випадках говорять: «Криза підкралась незамітно». Думаю, що не потрібно окремо зазначати, про те що не має нічого страшнішого на світі ніж паніка. Вірніше навіть не так. Не має нічого страшнішого на світі, а ніж паніка, особливо приведена в дію недовірою чи невизначеністю. А паніка на світових фінансових ринках буде.

Кіпр до останнього часу був таким собі маленьким острівком безмежного щастя та тихою гаванню для багатіїв з цілого світу, а в останній час еСеНДовських олігархів та ще невідомо кого. І хоча з вступом до Європейського Союзу у 2004 році багато чого змінилось в податковій політиці цього з дозволу сказати, офшорчику, а конкретніше в сторону закручування гайок, все одно тепер це буде виглядати легесеньким бризом на фоні того шторму, що може початись, власне з 20 березня 2013 року.

В нашому випадку, правда доцільніше вести мову про Республіку Кіпр. Саме в республіканському парламенті бракує одного голосу для початку здійснення доленосних змін. З іншої сторони опозиційні сили задекларували, що ні за яких умов жодного свого голосу не дадуть. Та якщо бути об'єктивним, по великому рахунку, це вже не має жодного значення. Великий маховик запущено. Станом на сьогодні борги Кіпру складають приблизно 60 % від ВВП, що, до речі, в межах Маастріхських угод, але завтра… А завтра це може бути вже цілих 150 %. І хоча економіка Кіпру надзвичайно мала у порівнянні з економікою об'єднаної Європи, наслідки можуть бути просто катастрофічними. Катастрофічними в силу цієї ж таки паніки.

Кіпріоти масово вилучають готівку з банківських терміналів. Та максимально на що вони можуть розраховувати це на 200 євро з одного банкомату. Острів’янам можна лише поспівчувати, українцям такі відчуття знайомі ще з початку дев'яностих. Та це не саме страшне. Страшніше інше. Кіпр обіймає перше місце по обсягах інвестицій в Україну. Не секрет, що це повертаються ці самі українські гроші. Так от, мало того що з депозитів одноразово, одномоментно буде експропрійовано до 10 % коштів, так ще й може бути «заморожено» деякі рахунки з одночасним розкриттям банківської таємниці. Це, звичайно, якщо буде підозра про нелегальне або кримінальне походження, хоча Євросоюз бажає повної прозорості.

Зважаючи на масштабність недавніх виборчих компаній деяких кандидатів в народні депутати, а також політичних партій, не виключено, що гроші з Кіпру потрапляли і на виборчі перегони. То ж цілком ймовірно, що найближчі вибори, приміром до Київської ради, можуть виявитись для декого марними надіями. До речі, призупинення операцій по деяких рахунках корпоративних клієнтів, може негативно вплинути на діяльність українських підприємств, що в свою чергу може спровокувати затримки по виплаті заробітної плати, а від так і підвищення, і без того високого, градусу соціальної напруги в Україні.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]