Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.03.2013 14:21

Міфи Андрія Шкіля про сланцевий газ

Консультант з питань фінансів та бюджету Львівського регіонального відділення Асоціації міст України

В матеріалах опублікованих колишнім нардепом стосовно сланцевого газу Андрієм Шкілем на сайті «Українська правда», в даний момент не будемо брати до уваги політичну складову, купа всілякої неймовірної всячини.

В матеріалах опублікованих колишнім нардепом стосовно сланцевого газу Андрієм Шкілем на сайті «Українська правда» http://www.epravda.com.ua/columns/2013/03/11/364985/ , в даний момент не будемо брати до уваги політичну складову, купа всілякої неймовірної всячини.
Перша, хоча і не сама дискусійна, в українських сланцях заховалось 5 трлн. м3. Нехай так і буде, хоча Азаров посилався на кілька раз більші цифри. Все рівно це всього лише оціночні припущення. Досвід поляків вказує на те що назване можна сміливо ділити на два. Але п’ять, так п’ять.
Беручи до уваги, те що йде посилання що газу вистачить на 140 років, робимо висновок про плановий видобуток – 35 млрд. м3 на рік. І це дуже добре. Тому що українці щорічно споживають до 55 млрд. м3 газу - 20 млрд. м3 власного видобутку і 35 млрд. м3 – по трубі з Росії. Отже, почавши видобуток власного сланцевого газу ми повністю позбавляємось опіки північного сусіда. Це просто чудово!
А тепер порахуємо економіку. Одна свердловина за інформацією того ж п. Шкіля коштує 200 млн. дол. США (хоча реально це не так). Будемо свердловину, тепер вже за оцінками дійсних фахівців, експлуатувати максимум років з десять з орієнтовним середнім щоденним видобутком 20 тис. м3 газу, тобто 7,3 млн. м3 газу в рік. Таким чином для видобування 35 млрд. м3 нам буде потрібно 4 892свердловини (як мінімум). Помноживши кількість свердловин на їх вартість виходимо на мінімальну суму інвестицій – 987 млрд. дол. США (в 5 раз більше ніж ВВП України!!!). З врахуванням амортизації на 10 років це – 98,7 млрд. дол. За посередництвом дії ділення і множення на 1000 взнаємо, що вартість тисячі кубіків газу вартуватиме ні багато ні мало - 2 840 доларів. І це лише ми порахували поки з прив’язкою до обладнання, а де ще витратні матеріали, а заробітна плата. В мене питання до пана Шкіля, як можна на підставі таких вхідних даних будувати припущення про доцільність/не доцільність видобування сланцевого газу?
Ось такі в нас фантасти колишні народні депутати. І ми дивуємось чому в нас Руїна.
Звичайно, все трохи інакше і газу менше, і видобувати будемо в менших об’ємах, і вартість свердловин в рази менша. А то якою дійсно буде вартість газу для кінцевого споживача це велика загадка, хоча початково можна прогнозувати собівартість на рівні 250-290 долярів за 1000 кубіків.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]