Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.08.2021 22:23

Чи заслуговує уваги підготовче судове засідання?

Адвокат, член асоціації правників України

Практичні поради.

Не всі кримінальні провадження закриваються на стадії досудового розслідування. І ось, настав той день, коли вам та вашому підзахисному вручили копію обвинувального акту та реєстру матеріалів кримінального провадження.

Ознайомившись з обвинувальним актом та реєстром матеріалів кримінального провадження, ви кожного дня перевіряєте офіційний сайт судової влади, щоб дізнатися хто ж буде тим самим неупередженим та справедливим «судом». На решті, ви знаєте дату та час підготовчого судового засідання і тут постає багато запитань, а саме: дії захисника у підготовчому судовому засіданні, скарги, клопотання, заперечення, які необхідно підготувати та ін.

Порядок призначення та проведення підготовчого судового засідання регулюється Главою 27 КПК України, статті 314-317 КПК України. Всього 5 статей КПК України, а скільки можливостей для сторони захисту, адже підготовче судове засідання можна і потрібно використовувати захисникам для досягнення позитивного результату у справі.

1. Обвинувальний акт.

Перевіряйте відповідність обвинувального акту та реєстру матеріалів кримінального провадження вимогам статті 291 КПК України. Можливість заявити клопотання про повернення обвинувального акту у сторони захисту є тільки на підготовчому судовому засіданні, тому якщо порушення під час його складення та затвердження є, варто про це заявити.

Відповідно до п.3 ч.3 ст.314 КПК України у підготовчому судовому засіданні суд має право повернути обвинувальний акт прокурору, якщо він не відповідає вимогам цього Кодексу. Тож, звертайте увагу, що відповідність обвинувального акту та реєстру матеріалів кримінального провадження не обмежується положеннями КПК України закріпленими у статті 291, звертайте увагу на ст. 293, 109-110 КПК України.

Судове рішення: https://reyestr.court.gov.ua/Review/89646315

2. Процесуальні строки – це встановлені законом або відповідно до нього прокурором, слідчим суддею або судом проміжки часу, у межах яких учасники кримінального провадження зобов’язані (мають право) приймати процесуальні рішення чи вчиняти процесуальні дії. Будь-яка процесуальна дія або сукупність дій під час кримінального провадження мають бути виконані без невиправданої затримки і в будь-якому разі не пізніше граничного строку, визначеного відповідним положенням цього Кодексу ( стаття 113 КПК України).

Обов’язково обчисліть процесуальні строки у кримінальному провадженні. Впевніться, що обвинувальний акт складений та затверджений прокурором в межах процесуальних строків досудового розслідування.

Враховуйте, що вручення копій обвинувального акту та реєстру матеріалів кримінального провадження – це процесуальна дія, результатом якої є розписка підозрюваного про отримання копії обвинувального акту та реєстру матеріалів кримінального провадження. А тому, така процесуальна дія, також має бути вчинена в межах строку досудового розслідування.

Часто, слідчі та прокурори нехтують процесуальними строками досудового розслідування, тож у разі якщо процесуальні строки закінчились, оберніть таке порушення на користь сторони захисту. Адже, закінчення строків досудового розслідування визначених статтею 219 КПК України є підставою для закриття кримінального провадження на підготовчому судовому засіданні ( п. 10 ч. 1 ст. 284 КПК України).

Судові рішення:

http://reyestr.court.gov.ua/Review/87083473

http://reyestr.court.gov.ua/Review/86872638

http://reyestr.court.gov.ua/Review/83859793

3. Закриття кримінального провадження судом.

Перевірте, чи є підстави передбачені ч. 3 п. 2 ст. 314 КПК України, що передбачають можливість закриття кримінального провадження. Так, у підготовчому судовому засіданні суд має право прийняти рішення про закриття кримінального провадження у випадку встановлення підстав, передбачених пунктами 4-8, 10 частини першої або частиною другою статті 284 цього Кодексу.

Такими підставами є:

- набрав чинності закон, яким скасована кримінальна відповідальність за діяння, вчинене особою ( судове рішення https://reyestr.court.gov.ua/Review/98964597);

- помер підозрюваний, обвинувачений, крім випадків, якщо провадження є необхідним для реабілітації померлого (судові рішення: https://reyestr.court.gov.ua/Review/98963028;
https://reyestr.court.gov.ua/Review/98967346);

існує вирок по тому самому обвинуваченню, що набрав законної сили, або постановлена ухвала суду про закриття кримінального провадження по тому самому обвинуваченню (судове рішення: https://reyestr.court.gov.ua/Review/98824872);

потерпілий, а у випадках, передбачених цим Кодексом, його представник відмовився від обвинувачення у кримінальному провадженні у формі приватного обвинувачення, крім кримінального провадження щодо кримінального правопорушення, пов’язаного з домашнім насильством (судові рішення: https://reyestr.court.gov.ua/Review/98974946,
https://reyestr.court.gov.ua/Review/99049345

https://reyestr.court.gov.ua/Review/99050738).

- стосовно кримінального правопорушення, щодо якого не отримано згоди держави, яка видала особу ( судові рішення: https://reyestr.court.gov.ua/Review/92720243, 
https://reyestr.court.gov.ua/Review/39654091
)

- після повідомлення особі про підозру закінчився строк досудового розслідування, визначений статтею 219 цього Кодексу, крім випадку повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого чи особливо тяжкого злочину проти життя та здоров’я особи (судове рішення: http://reyestr.court.gov.ua/Review/86872638)

- у зв’язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності (судове рішення: https://reyestr.court.gov.ua/Review/74401486)

якщо прокурор відмовився від підтримання державного обвинувачення, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом (судове рішення: https://reyestr.court.gov.ua/Review/98967656)

-  досягнуто податковий компроміс у справах про кримінальні правопорушення, передбачені статтею 212 Кримінального кодексу України, відповідно до підрозділу 9-2 розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України (судове рішення: https://reyestr.court.gov.ua/Review/42757849).

4. Запобіжний захід.

Положенням ч. 3 ст. 315 КПК України передбачено, що під час підготовчого судового засідання суд за клопотанням учасників судового провадження має право обрати, змінити чи скасувати заходи забезпечення кримінального провадження, в тому числі запобіжний захід, обраний щодо обвинуваченого. При розгляді таких клопотань суд додержується правил, передбачених розділом ІІ КПК України.

У випадку, якщо до особи застосовано запобіжний захід у межах кримінального провадження, то на підготовчому судовому засіданні сторона захисту має право, а на мою думку - зобов’язана звернутися з клопотанням про зміну запобіжного заходу на більш м’який.

Наприклад, до обвинуваченого застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, готуйте клопотання про зміну на запобіжний захід не пов’язаний з триманням під вартою (судові рішення:

https://reyestr.court.gov.ua/Review/84335738,
https://reyestr.court.gov.ua/Review/36454051).  
 

Застосований запобіжний захід у вигляді застави, намагайтесь крок за кроком зменшувати суму застави до мінімальної або і взагалі скасувати запобіжний захід та повернути суму внесеної застави заставодавцю (судове рішення: https://reyestr.court.gov.ua/Review/71551004, https://reyestr.court.gov.ua/Review/82257653).Завжди намагайтесь покращити процесуальне становище вашого клієнта!

5. Пам’ятайте, якщо під час досудового розслідування ви буди не згодні з рішеннями, діями чи бездіяльністю слідчого, дізнавача чи прокурора і не могли оскаржити їх в порядку статті 303 КПК України - підготовче засідання дає вам таку можливість.
Так, частиною 2 статті 303 КПК України передбачено, що скарги на інші рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача або прокурора, не розглядаються під час досудового розслідування і можуть бути предметом розгляду під час підготовчого провадження у суді згідно з правилами статей 314-316 цього Кодексу.

Крім того, під час підготовчого судового засідання можуть бути оскаржені рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача або прокурора, передбачені пунктами 5 та 6 частини 1 статті 303 КПК України.

Що ж стосується ухвал слідчих суддів, які не підлягали оскарженню, то заперечення проти них можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді. Таке право закріплено у ч.3 ст. 309 КПК України. Запевняти Вас, що це дає миттєвий результат не можу, але свою точку зору та правову позицію ви повинні відстоювати. Тож у разі, якщо на ваше переконання будь-які рішення слідчого чи ухвала слідчого судді є незаконними, необґрунтованими чи не мотивованими- готуйте відповідні скарги та заперечення. У такому разі ви зможете з першого засідання донести суду свою позицію та сформувати уявлення про справу.

І останнє, " Після початку судового розгляду, не нехтуйте своїм правом вступної промови! "

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]