Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.07.2018 16:27

Отримання клопотання слідчого, прокурора про застосування запобіжного заходу

Адвокат, член асоціації правників України

Слідчий, прокурор не мають права ініціювати застосування запобіжного заходу без наявності для цього підстав передбачених Кодексом ( ч. 2 ст. 177 КПК України).

Слідчий, прокурор не мають права ініціювати застосування запобіжного заходу без наявності для цього підстав передбачених Кодексом ( ч. 2 ст. 177 КПК України). Таким чином, право слідчого, прокурора на ініціювання застосування запобіжного заходу виникає за наявності наступних підстав:

- обґрунтованої підозри, у вчиненні особою кримінального правопорушення

- ризиків, які дають достатні підстави вважати, що підозрюваний, обвинувачений, засуджений може здійснити дії передбачені ч. 1 ст. 177 КПК України.

Якщо слідчий та прокурор все ж таки вирішили, що такі підстави існують, то Вас запрошують для отримання клопотання про застосування запобіжного заходу та матеріалів, якими обґрунтовується необхідність застосування запобіжного заходу. Якщо підзахисний затримувався в порядку статті 208 КПК України, то як правило клопотання з матеріалами вручаються у Слідчому ізоляторі в присутності захисника за власним вибором чи призначеного Регіональним центром з надання вторинної безоплатної правової допомоги.

Під час отримання копії клопотання та матеріалів, порівняйте клопотання та додатки до нього, які слідчий, прокурор вручає захиснику та підозрюваному, обвинуваченому з тими, які слідчий подає до суду. Як правило, вони повинні бути однакові. Але бувають випадки коли слідчий, прокурор повідомляє, «що у Вас вже є копія якогось документу, тому він Вам його не надає або надає лише частину документів, так як Ви ознайомлені з матеріалами кримінального провадження». Такі дії є незаконними і Ви повинні вимагати надати всі матеріали, якими обґрунтовуються доводи клопотання. Йти на зустріч слідчому, прокурору не варто, адже такими діями Ви не виплинете на хід досудового розслідування. Слідчі в описі матеріалів, якими обґрунтовується клопотання не пишуть окремо назву кожного документа, а лише зазначають: « матеріали якими обґрунтовується клопотання про застосування запобіжного заходу на 48 арк». Тому, щоб для Вас під час розгляду клопотання не стала несподіванкою наявність копії певного документа, краще витратити 15 хвилин, а якщо обсяг чималий, то і довше та порівняти додатки. Тим паче, чітко знаючи перелік доданих матеріалів Вам буде простіше виробити лінію захисту та спростувати докази сторони обвинувачення щодо наявності підстав для застосування запобіжного заходу. На пошук доказів, для спростування доводів клопотання, у Вас буде не менше 3-х годин, адже саме за 3 години до початку розгляду клопотання, Вам та Вашому Клієнту повинні надати копію клопотання про застосування запобіжного заходу та матеріалів, якими слідчий, прокурор обґрунтовує доводи клопотання.( ч. 2 ст. 184 КПК України). У випадку, якщо Ви знайшли помилки, неточності у клопотанні чи додатках до нього, не варто звертати на це увагу слідчого та просити виправити, щоб показати йому свою обізнаність та уважність або з іншою метою. Всі прорахунки слідчого, прокурора, недоліки, помилки, в клопотанні та додатках, використовуйте під час розгляду клопотання та звертайте увагу слідчого судді, на невідповідність клопотання вимогам частини 1 статті 184 КПК України. Як правило, прокурори не перевіряють додатки до клопотання, а лише погоджують текст, і для прокурора, може бути неприємною несподіванкою відсутність необхідних матеріалів, якими обґрунтовуються доводи клопотання. Вже безпосередньо в судовому засіданні, прокурору маючи лише клопотання про застосування запобіжного заходу, важко виправити недоліки або надати додаткові докази.

З практики: слідчий долучив до матеріалів клопотання Витяг з матеріалів кримінального провадження, в якому не було зазначено відомостей про особу, якій повідомлено про підозру ( обов’язок передбачений ч. 4 ст. 278 КПК України, Наказом №139 від 06.04.2016). Під час отримання клопотання та матеріалів, ми не звертали на цю обставину уваги слідчого, однак в судовому засіданні використали такий прорахунок слідчого на свою користь. Прокурор намагався пояснити, що він особисто вносив відомості, проте доказів, що такі відомості внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань надати під час судового розгляду не зміг.

Інший випадок: прокурор вказує у клопотанні, що особа обґрунтовано підозрюється у скоєнні кримінального правопорушення і його вина підтверджується зібраними у кримінальному провадженні матеріалами. Особа підозрюється у скоєнні кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України. Однак, слідчий не долучив до клопотання матеріали, якими обґрунтовував твердження зазначені у клопотанні, а долучив лише заяву про кримінальне правопорушення та допит потерпілого. Хоча досудове розслідування тривало понад 8 місяців. Слідчий суддя під час розгляду клопотання цікавився у прокурора: « якими доказами підтверджуються обставини зазначені у клопотанні?». Все, що зміг прокурор це повідомити суду, що в усьому винен слідчий, який не долучив необхідні докази. У результаті слідчий суддя відмовив у задоволенні клопотання про застосування запобіжного заходу в повному обсязі, оскільки прокурор не надав належних та достатніх доказів, які б свідчили про наявність ризиків передбачених статтею 177 КПК України та даних, що особа причетна до скоєння кримінального правопорушення.

У випадку не дотримання слідчим процедури вручення клопотання та матеріалів якими воно обґрунтовується за 3 години до судового розгляду, обов’язково зверніть на це увагу слідчого судді. У будь-якому випадку Ви виграєте трохи часу для пошуку та отримання доказів, свідків та ін.. Як правило, суд надає час, який необхідний стороні захисту для ознайомлення з матеріалами клопотання, підготовки заперечень, а зважаючи на завантаженість суду в теперішній час, розгляд може бути перенесений на інший день.

У разі наявності свідків, які можуть спростувати версію обвинувачення, підтвердити сімейний стан чи інші обставини ( це може бути член родини, власник житла, ін.) для вирішення питання про застосування запобіжного заходу – заявляйте клопотання про допит таких свідків. Ваше право на звернення з клопотанням передбачене ч. 4 ст. 193 КПК України.

Щодо обґрунтованої підозри, у вчиненні особою кримінального правопорушення. Слідчі судді, рідко вказують у своїх ухвалах на те, що підозра є необґрунтована. Проте, Ви повинні допомогти суду та звернути увагу слідчого судді на відсутність у клопотанні та матеріалах, якими воно обґрунтовується достатніх та належних доказів, які свідчать про обґрунтованість підозри. Доведення наявності ризиків, які дають достатні підстави вважати, що підозрюваний, обвинувачений, засуджений може здійснити передбачені ч. 1 ст. 177 КПК України закон покладає на прокурора.

У відповідності до практики Європейського суду з прав людини у справі «Бекчієв проти Молдови» від 04 жовтня 2010 року – наявність ризиків не може оцінюватися абстрактно, а повинна підтверджуватися відповідними доказами. Як правило, слідчий, прокурор заявляють у клопотанні про наявність чи не всіх перелічених у ст. 177 КПК ризиків, а доказів на підтвердження не надають. Тому, необхідно звертати увагу слідчих суддів на шаблонне формулювання ризиків та дублювання кримінально процесуального кодексу. Оскільки кількість клопотань, які розглядаються величезна і через шалене навантаження слідчий суддя може не помітити недоліки, які можуть суттєво вплинути на вид запобіжного заходу, який може бути застосований до особи.

На сам кінець, навіть у разі ініціювання найбільш м’якого запобіжного заходу особі, не потрібно погоджуватися з ним, через те, «що може бути і гірше». Збирайте докази, викликайте свідків, доводьте в судовому засіданні необґрунтованість підозри, надавайте докази, які свідчать про відсутність ризиків на яких наполягає прокурор, та відсутності підстав для застосування запобіжного заходу. У разі, якщо Ви прийшли до висновку, що клопотання необґрунтоване та не відповідає вимогам КПК України наполягайте на тому, щоб суд відмовив у задоволенні клопотання в повному обсязі, а не заявляйте про необхідність застосування альтернативного запобіжного західу. Суворіший запобіжний захід ніж зазначений у клопотанні - суд застосувати не має права.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]