Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.03.2011 11:23

На що прирікає українців пенсійна реформа?

Пенсійна реформа обрікає українців на жебрацтво...

Пенсійна реформа, обговоренню якої у суспільстві приділяється стільки уваги громадськості, не критикував вже тільки лінивий. Хочу додати кілька критичних зауважень щодо соціально вразливих особливостей пенсійної реформи, які звужують існуючі права громадян, гарантовані Конституцією України. Конституцією Україну проголошено демократичною, соціальною, правовою державою (ст. 1). Крім того, визнано, що найвищою соціальною цінністю в Україні є людина, її права і свободи та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави, а їх утвердження і забезпечення є головним обов'язком держави (ст. 3). Права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними (ст. 21), їх зміст і обсяг при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не може бути звужений (ст. 22).
Одночасно, пенсійне забезпечення є державною соціальною гарантією і необхідною складовою конституційного права кожного громадянина на достатній життєвий рівень. Звуження змісту та обсягу цього права шляхом прийняття нових законів або внесення змін до чинних законів не допускається. Незважаючи на конституційні гарантії, проект пенсійної реформи передбачає низку норм, які суттєво погіршать права громадян України, зокрема: - в 3 рази! збільшено мінімально необхідний стаж для отримання пенсії за віком у мінімальному розмірі (з 5 до 15 років); - скасовано коефіцієнт підвищення пенсії за кожен рік роботи, відпрацьований понад мінімально необхідний стаж (раніше пенсія зростала на 1% щорічно); - на 10 років збільшено мінімально необхідний стаж для призначення мінімальної пенсії (чоловікам з 25 до 35 років або на 40%, жінкам з 20 років до 30 років - на 50%).
Таким чином, пенсійна реформа позбавила громадян можливості заробити «збільшену» пенсію, оскільки скасовано всі надбавки за понаднормовий стаж та суттєво підвищений вік виходу на пенсію. Тому громадян позбавляють будь-яких стимулів працювати після досягнення пенсійного віку.
Враховуючи, що за офіційними даними близько 8,5 млн. (62% !) із 13,7 млн. пенсіонерів в Україні отримують пенсії у розмірі менше 1 тис. грн., то мова йде про приречення до злиденного існування майже 20%! населення країни.
Крім того, жінки старшого віку, які мають на сьогодні трудовий стаж 20 років, враховуючи середню тривалість життя в Україні та незадовільний рівень медичного обслуговування, просто не встигнуть заробити ще 10 років трудового стажу.
Пенсійна реформа суттєво погіршує умови соціального забезпечення, перш за все, жінок країни, оскільки крім вищевказаних норм, для жінок збільшено на п‘ять років вік, з якого вони матимуть право на пенсію. Враховуючи постійне погіршення умов та тривалості життя в Україні, відсутність реальних реформ на ринку праці та у сфері охорони здоров‘я, це призведе до погіршення демографічної ситуації через руйнацію належних умов відтворення нації.
Неможливо не враховувати, що за показником тривалості життя Україна займає 150-те місце серед 223 країн світу, а за кількістю дітей на одну жінку Україна «випереджає» лише Молдову і Білорусь (1,3 порівняно з 1,28 і 1,21 відповідно), тоді як у Центральній Європі цей показник коливається від 2,0 у Франції до 1,4 у Німеччині.
Зазначені «новації» пенсійної реформи суперечать Основному Закону, адже значно звужують права громадян щодо соціального забезпечення, крім того перекреслюють права жінок щодо встановлення пенсійних пільг та створення умов, які дають жінкам можливість поєднувати працю з материнством, що закріплені Конституцією (ст. 24).
Отже, звуження положень законів, якими визначено права і свободи громадян, їх зміст та обсяг, є обмеженням прав і свобод і може мати місце лише у випадках, передбачених Основним Законом України. Так, відповідно до Конституції України соціально-економічні права громадян можуть бути обмежені лише в умовах воєнного або надзвичайного стану на певний строк. Враховуючи відсутність в Україні вказаних обставин, пенсійна реформа не повинна погіршувати становища громадян, інакше її норми можуть бути визнані неконституційними.
Таким чином, вважаю, що при прийнятті законів чи внесенні змін до законодавства, необхідно виконувати норму Конституції, як закону прямої дії, щодо недопущення обмеження чи звуження існуючого обсягу прав та свобод громадян. Тому, проект пенсійної реформи повинен бути допрацьований з метою створення належних умов виходу на пенсію громадян та недопущення свідомого геноциду народу України. При цьому дефіцит Пенсійного фонду має покриватись за рахунок, насамперед, збільшення кількості платників, тобто зменшення рівня безробіття, більш ефективного використання коштів фонду, перегляду розмірів спеціальних пенсій та введення накопичувальної системи.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]