Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.08.2024 19:57

Бізнес-ландшафт Дніпропетровщини: вплив війни, логістичні шляхи та інтеграція ветеранів

Керівник Дніпровського офісу Європейської Бізнес Асоціації

Як змінюються настрої та плани, виклики та пріоритети підприємців Дніпропетровського регіону

На тлі сучасних викликів війни, що постали перед країною, 75% підприємців повідомляють про погіршення умов ведення бізнесу в Дніпропетровському регіоні в порівнянні з довоєнними показниками. Таку динаміку демонструють результати щорічного дослідження, проведеного Європейською Бізнес Асоціацією. Головними труднощами для бізнесу залишаються мобілізація, відключення електроенергії, корупція, бюрократія та нестабільна економічна ситуація.

З-поміж членів Дніпровського Офісу Асоціації 25% компаній понесли втрати більше 10 млн$, ще 30% повідомляють про втрати до 1 млн$, а 45% – про втрати в діапазоні 1-10 млн$. Зокрема, блокування польського кордону на початку 2024 року було одним із тих факторів, що також суттєво вплинув на витрати компаній в регіоні з і без того складною логістичною ситуацією, яка склалася ще на початку повномасштабного вторгнення, та очевидно змусив підприємців шукати нові логістичні рішення. Значні затримки в доставці товарів, зростання витрат і ризик зриву контрактів спонукали нас звернутися до експертів, щоб розглянути оптимальні шляхи для перевезень в умовах постійно мінливого ринку, бо ще невідомо, які “сюрпризи” з кордонами нас очікують в майбутньому.

Диверсифікація маршрутів: які є альтернативи в підприємців?

Морські та авіаційні перевезення в Україні дедалі більше залежать від завантаженості й спроможності європейських портів та аеропортів, адже вони виступають транзитними для наших вантажів. Логістичні компанії щодня стикаються зі змінами та пошуком найоптимальнішого експортного/імпортного шляху через країни Європи, адже обробляти всі типи вантажів в одному порті/аеропорті не можливо. Наприклад, враховуючи технічні можливості близьких до України європейських портів, перевезення диференціюються за напрямками й типами вантажів через країни Балтії, Румунію, Польщу, Німеччину.

Основною проблемою в роботі з європейськими портами при морських перевезеннях є додаткові, а також часом непередбачені витрати. Найбільш частими запитами до транспортування є вантажі електронної комерції, гуманітарні, фармацевтичні, енергетичні та подвійного призначення, будівельної техніки, медичного устаткування, комплектуючих і запасних частин різних галузей виробничої інфраструктури. Щодо географії відправлень, то суттєвих змін вона не зазнала: найбільше імпорту прийшло з Китаю, Польщі та Німеччини. Експортували з України до Польщі, Іспанії, Китаю. Компанії, що транспортують товари з Азії, зараз стикаються з витратами в розмірі $10 000 за терміновий 40-футовий морський контейнер. Зараз клієнти висувають високі вимоги до логістичних компаній, а останні, зі свого боку, намагаються пропонувати більш гнучкі рішення. Звісно, є відсоток клієнтів, що постійно мігрує в пошуку найдешевшої пропозиції або очікуванні зниження тарифів. Тож компанії, які мають добре налагоджену логістичну систему, можуть запропонувати клієнтам більш вигідні умови, що дозволяє їм виділитися серед конкурентів.

Підтримка ветеранів - пріоритетне завдання для держави та бізнесу

У 60% опитаних компаній наразі в лавах ЗСУ перебувають до 20% співробітників, у 25% – 20-30%, у 5% – 30-40% працівників. У Дніпропетровській області активно починають реалізовувати ініціативи у сфері ветеранської політики та інклюзії для підтримки військових, які повертаються до цивільного життя. З огляду на державні програми в м. Дніпро навесні 2024 року було презентовано проєкт «Титани UA» задля системного підходу до реінтеграції ветеранів, а нещодавно Міністерство у справах ветеранів України анонсувало сервіс по працевлаштуванню на державній службі – е-Карта вакансій.

Членські компанії Дніпропетровського регіону Асоціації вже залучають ветеранів до працевлаштування, та серед труднощів, які першочергово вони відзначають, є саме адаптація підприємств та створення інклюзивних робочих місць, бо, на превеликий жаль, бюджет для втілення таких проєктів є чималим. Європейська Бізнес Асоціація також запустила Робочу групу з питань ветеранських практик та політик в рамках ESG Хабу, фокус якої спрямовано на роботу з профільними міністерствами, Державним центром зайнятості, громадами та місцевими органами влади для втілення та поширення найкращих практик.

Однак, для успішної інтеграції ветеранів необхідна спільна робота держави, бізнесу та громадських організацій.

Незважаючи на всі перешкоди, вихід на нові ринки знаходиться на топових позиціях серед планів респондентів, і, дійсно, ми отримуємо багато запитів від компаній щодо знайомства з різними агентствами та партнерами, з якими ми співпрацюємо за кордонами нашої країни.

Підприємці Дніпропетровщини потребують підтримки держави у вигляді спрощення процедур, забезпечення стабільного енергопостачання та створення сприятливого інвестиційного клімату, бо наразі інтегральний показник сягає оцінки 2,2 із 5 можливих.

Але варто сказати, що цікавість з боку грантодавців до прифронтового регіону стрімко змінюється: вони досліджують потреби підприємців, запрошують нас долучатися до профільних заходів тощо. Ми сподіваємося, що після становлення процедури страхування від воєнних ризиків залучення грантових коштів буде значно легшим для підприємців східних областей.

Особливу вдячність за експертні коментарі щодо ситуації в логістичній галузі висловлюємо компанії DSV Logistic.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]