Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.07.2016 16:19

Чи вірите ви, що в Україні реально подолати корупцію?

Керуючий партнер консалтингової компанії «ACA Bureau»

Згідно з даними досліджень, лише 7% українців вважають, що антикорупційні заходи, які здійснюються Кабінетом Міністрів, завершаться якимось результатом.

За словами директора Програми розвитку ООН в Україні Блерти Чел, що побувала нещодавно на презентації Єдиного державного реєстру декларацій державних чиновників в Генпрокуратурі, в успіх антикорупційної програми уряду вірить мінімальна кількість українців. За її словами, згідно з даними досліджень, лише 7% українців вважають, що антикорупційні заходи, які здійснюються Кабінетом Міністрів, завершаться якимось результатом.

Я схильна думати, що це, можливо, навіть завищений результат. Загальновідомо, що це соціальне явище проникло в усі сфери діяльності держави - в політику і бізнес, соціальне життя, судову і правоохоронну системи. Наша країна, як і раніше, залишається в ганебному клубі найкорумпованіших країн світу, займаючи 130 місце з 168 позицій в Індексі сприйняття корупції (CorruptionPerceptionsIndex) міжнародної організації Transparency International.

Підриваючи країну, пожираючи її зсередини, корупція впливає на стабільність держави, створюючи несприятливий клімат для інвесторів, негативно впливає на національну валюту і розподіл бюджетних коштів, збільшує прірву між різними верствами суспільства.

За словами деяких депутатів парламенту, у Верховній Раді політична корупція давно вже стала нормою. На митниці все аналогічно - керівники змінюються, але з ними змінюється тільки розмір хабарів. Говорили, будемо знімати з посад, звільняти... Добре, митники тепер бояться звільнень, але хабарі все одно беруть.

У податковій створили окреме управління аудиту з метою уникнути хабарництва на місцях. І що? Хабарі все одно беруть, тільки вже не на місцях, а централізовано.

Найняли грузинських фахівців, які у себе за рік побороли корупцію. Тепер з'ясовується, що грузинський досвід нам не підходить, оскільки Грузія - країна маленька, а Україна велика.

Впровадили систему Prozorro для проведення тендерів. Думаєте наші люди не знайшли спосіб обійти цю систему? Вже знайшли.

Буквально днями прем'єр Гройсман зробив гучну заяву, про те, що корупція в Україні буде подолана найближчим часом. Прем'єр-міністр переконаний, що резонансні затримання високопоставлених чиновників свідчать про початок кінця корупції в країні.

Можливо, бажання показати конкретні результати в цій нерівній боротьбі пов'язано з недавньою заявою Єврокомісії про намір прийняти програму, яка стосується підтримки боротьби з корупцією в Україні. Йдеться про 50 млн євро. Дуже хочеться сподіватися, що це буде дійсно реальна боротьба, а не її імітація. Адже досвід у цій сфері у наших чиновників аж занадто багатий.  

Теги: коррупция
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]