Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.11.2015 14:54

Податок на нерухомість: за і проти

Керуючий партнер консалтингової компанії «ACA Bureau»

Закінчується 2015 рік, разом з тим і терміни сплати податку на нерухомість за 2014 рік. Таким чином, можна підвести проміжні підсумки та проаналізувати нововведення на наступний рік.


Вже третій рік поспіль уряд не може визначитися зі ставками та розмірами податку на нерухомість.
 
В розвинутих державах цей податок є нормою. Наприклад, у багатьох кантонах та муніципалітетах Швейцарії введено щорічний податок на нерухомість в залежності від вартості об'єкту. Рівень податку складає від 0,0 до 0,4% від податкової вартості об'єкту. Щорічний податок на нерухомість у Німеччині визначається органами місцевого самоврядування незалежно від його призначення і поєднується із земельним податком. Розраховується він таким чином: 0,35% від оціночної вартості множать на коефіцієнт, який залежить від населеного пункту. Оподаткування нерухомості, що ґрунтується на оціночній вартості, також застосовується в інших країнах.
В Слова ччині , Чехії та Польщі податок на нерухомість обчислюється залежно від площі об'єкта. Наприклад, у Польщі щорічний податок на майно встановлюють місцеві податкові органи, але є максимально допустимі ставки (для житлових приміщень - 0,16 - 0,2 євро за квадратний метр). 
 
В Україні податок на нерухомість спочатку вводився в 2012 році, згодом його перенесли на 2013 рік. За 2013 рік податок обчислювався в 2014 році виключно з житлової площі нерухомості, при цьому застосовувалися пільги, виходячи із житлової площі. Платниками податку в 2013 році були громадяни, які володіють квартирою/квартирами, площа яких перевищує 120 кв м, а також власники житлових будинків, площа яких перевищує 250 кв м. Ставка податку в Києві становила 1% від мінімальної заробітної платні за кожен квадратний метр, тобто 11,47грн за метр.
В 2015 році уряд вирішив трохи збільшити нарахування до бюджету з цього податку, залишивши ставку, натомість зменшивши пільги. 120 кв м для квартир и 250 кв м для будинків залишили, але вже не з житлової площі, а із загальної. Тобто платників податку на нерухомість за 2014 рік стало набагато більше. Крім того, збільшилася мінімальна заробітна плата, а відтак, і ставка податку.
 
Основна проблема з податку на нерухомість в Україні – це електронний реєстр речових прав на нерухоме майно. Органи ДФС отримують інформацію з цього реєстру, або безпосередньо від власників нерухомості. Інформація в реєстрі вибіркова, а дані до 2005 року взагалі відсутні. Тобто,  якщо Ви придбали нерухомість до 2005 року, самостійно не заявили про свої квадратні метри, то Ви не отримаєте квитанцію на сплату податку, оскільки податкова навіть не буде знати, що у Вас є нерухомість.
Крім того, залишається питання справедливості цього податку. Найбільш сприятливий і справедливий для українців варіант – це обчислення податку з ринкової чи кадастрової вартості. Вартість будинку в селі десь на Житомирщині, і будинку, наприклад, в Кончі-Заспі навіть порівнювати не можна, а сума податку однакова. Розмови, що ринкову вартість об’ єктів визначають приватні оцінювачі, які можуть поставити 100грн за палац, на мій погляд, не дуже доцільна, особливо зараз. В 2011-2012 роках податок на нерухомість презентували як податок на розкіш. Але сталося не так, як гадалося. Податок мають платити всі. Крім того, податок прив’ язаний до мінімальної   заробітної плати, таким чином, він буде постійно збільшуватися, навіть якщо ставки будуть постійними.
 
Що ж пропонують нам на наступний рік? На початку вересня Міністерство фінансів презентувало проект Податкової реформи, в якому пропонується стягувати податок з власників всіх без винятку квартир і будинків. Можливо, власники квартир площею понад 300 кв. м і житлових будинків площею понад 500 кв. м будуть сплачувати податок за фіксованою ставкою – 25 тис. грн на рік. Але що означає це «понад»? Це може бути й десять метрів, й тисяча метрів. В будь-якому разі постраждають власники будинків в селах, адже метри визначаються від загальної площі, а не від житлової. А власники «заводів, газет, пароплавів» різниці навіть і не відчують.
 
Зрозуміло, що ми маємо сплачувати податок з нерухомості. Це вимога ЄС і це вимога часу. Але є суб’єктивні та об’єктивні причини, що в нинішніх умовах та нинішньому вигляді роблять цей податок несправедливим й навіть антисоціальним. Спочатку треба привести у відповідність електронний реєстр речових прав на нерухоме майно, внести всю наявну інформацію, далі розробити систему оцінки за кадастровою або ринковою вартістю, визначитися зі ставками, і вже потім приймати рішення щодо податку з нерухомості.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]