Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.05.2022 10:23

Як розлучитися (припинити шлюб) з іноземцем в Україні?

Адвокат (судовий захист), магістр права

Припинення шлюбних відносин з іноземцем здійснюється на тих же підставах, що і розлучення між громадянами України та оформляється через РАЦС чи через суд.

Припинення шлюбних відносин з іноземцем здійснюється на тих же підставах, що і розлучення між громадянами України та оформляється через РАЦС чи через суд.

Розлучатися в РАЦСі ст. 106 Сімейного кодексу України (СКУ) дозволяє подружжю, які:
- спільно заявляють, що мають намір припинити відносини (в ст. 107 вказані підстави, коли позовну заяву про розірвання шлюбу може подавати один з подружжя, зокрема: якщо другий із подружжя а) визнаний безвісно відсутнім; б) визнаний недієздатним);
- не виховують дітей, що не досягли 18-річного віку.

Заяву на розлучення в РАЦС можна подати двома способами:

Особисто: для цього потрібно обом з подружжя, особисто звернутися до відповідної установи, яка знаходиться за місцем реєстрації (прописки) подружжя або одного з них.

Онлайн:  на порталі https://dracs.minjust.gov.ua/. Це потребує проходження процедури первинної реєстрації на сайті. Після чого вибираєте той зразок заяви про розірвання шлюбу, який потрібно у вашій ситуації.

Примітка: Якщо один із подружжя через поважну причину не може особисто подати заяву про розірвання шлюбу до органу державної реєстрації актів цивільного стану, таку заяву, нотаріально засвідчену або прирівняну до неї, від його імені може подати другий з подружжя (абз. 2 ч. 1 ст. 106 СК України).

Іноземець переводить даний зразок на державну мову своєї країни, заповнює його відповідним чином, нотаріально засвідчує і легалізує його. Потім пересилає цю заяву дружині в Україну, яка в свою чергу переводить заяву на українську мову та нотаріально засвідчує. Після цього дружина повина подати в органи реєстрації актів цивільного стану (РАЦС) заяву про розірвання шлюбу від імені чоловіка-іноземця.

Зразок заяви:

https://drive.google.com/file/d/155lTfTUt8TUdoQDOtKTY05IanelDkVNX/view

Зразок заповненої заяви:

https://drive.google.com/file/d/1WxFNW6RUjNMXMG1-jLBX-EecwC-Kmvzl/view (перша сторінка);

https://drive.google.com/file/d/1o11nKKd1Lbtms4oqFHi6ZxpTn80MPEt3/view (друга сторінка).

Розлучитися з іноземцем через суд можливо в двох випадках:
- якщо обоє з подружжя згодні на розлучення, але у них є малолітні діти;
- якщо розірвання шлюбу бажає тільки один з подружжя.

Розірвання шлюбу між громадянином України та іноземцем в Україні здійснюється з урахуванням норм Закону України «Про міжнародне приватне право». 

Так, частиною першою статті 76 Закону України «Про міжнародне приватне право» , зокрема передбачено, що суди України можуть приймати до свого провадження і розглядати будь-які справи з іноземним елементом, якщо на території України відповідач у справі має місце проживання або місцезнаходження, або рухоме чи нерухоме майно, на яке можна накласти стягнення, або знаходиться філія або представництво іноземної юридичної особи – відповідача, а також, якщо дія або подія, що стала підставою для подання позову, мала місце на території. До такої події можна віднести укладання шлюбу між громадянином України і іноземцем на території України і видання відповідного свідоцтва про шлюб.

Відповідно до постанови Пленуму Верховного Суду України від 21 грудня 2007 року № 11 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя» в разі розірвання шлюбу між громадянином України та іноземцем, один з яких проживає в Україні, питання підсудності визначається за загальними правилами, встановленими статтями 27-29 Цивільного процесуального кодексу України.

P.s. Ще одним варіантом є розірвання шлюбу на території країни проживання, навіть якщо жоден з подружжя не є громадянином цієї держави. Рішення про розірвання шлюбу буде прийматися відповідно до законів та звичаїв країни перебування подружжя.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]