Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.04.2022 10:41

Демонтаж пошкоджених об’єктів внаслідок воєнних (надзвичайних) дій

Адвокат (судовий захист), магістр права

Демонтаж на пошкоджених або зруйнованих об’єктах внаслідок надзвичайних ситуацій, воєнних дій або терористичних актів

19 квітня 2022 р. Постановою Кабінету Міністрів України за № 474 затверджено «Порядок виконання робіт з демонтажу об’єктів, пошкоджених або зруйнованих внаслідок надзвичайних ситуацій, воєнних дій або терористичних актів», а органам сільських, селищних, міських рад, а у випадках, передбачених законодавством, місцевим державним, військово-цивільним або військовим адміністраціям вжити заходів, передбачених затвердженим цією постановою Порядком.

Слід нагадати, що раніше Урядом було прийнято постанову від 05.04.2022 № 423, якою було визначено процедуру здійснення обстеження в тому числі пошкоджених внаслідок саме воєнних дій об’єктів.

ВАЖЛИВО: Вказаний вище Порядок визначає механізм виконання робіт з демонтажу будівель і споруд або їх частин, пошкоджених або зруйнованих внаслідок 1) надзвичайних ситуацій, 2) воєнних дій або терористичних актів, на підставі відповідних рішень, прийнятих за результатами обстеження відповідно до Порядку проведення обстеження прийнятих в експлуатацію об’єктів будівництва, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 квітня 2017 р. № 257

Дія цього Порядку поширюється на демонтаж об’єктів будь-якого призначення незалежно від класу наслідків та форми власності, крім об’єктів оборонного і спеціального призначення, об’єктів культурної спадщини та об’єктів, на які поширюється дія Закону України “Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку”.

(!!!) Втім дія цього Порядку не поширюється на демонтаж об’єктів, що проводиться під час виконання робіт з нового будівництва, реставрації, реконструкції та капітального ремонту, а також на аварійно-рятувальні та інші невідкладні роботи, передбачені Кодексом цивільного захисту України.

Демонтаж об’єктів проводиться виключно після закінчення виконання аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт, а також після проведення обстеження обʼєкта на наявність вибухонебезпечних предметів.

Рішення про демонтаж обʼєкта повинне містити відомості про:

- замовника демонтажу;

- місцезнаходження та короткий опис об’єкта;

- ідентифікатор (реєстраційний номер) звіту про обстеження;

- умови та вимоги до демонтажу.

Замовниками демонтажу є виконавчі органи відповідних сільських, селищних, міських рад, а у випадках, передбачених законодавством, місцеві державні, військово-цивільні або військові адміністрації.

Визначення підрядника (виконавця) демонтажу здійснюється відповідно до законодавства, а відносини сторін регулюються договором. Між тим розроблення документації з демонтажу, як і відповідальність за демонтаж здійснюється/несе підрядник.

Демонтаж може бути 1) частковим (розбирання частин пошкоджених будівель і споруд) або 2) повним (передбачає знесення (ліквідацію) зруйнованих будівель і споруд).

Важливим фактором є те, що документація з демонтажу не підлягає експертизі, а затверджується керівником підрядної організації і є основним керівним документом з демонтажу об’єкта.

Після закінчення демонтажу виключно в електронній формі з використанням Реєстру будівельної діяльності Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва складається акт про демонтаж.

У разі повного демонтажу об’єкта акт про демонтаж є підставою для анулювання технічного паспорта та виключення об’єкта з реєстру об’єктів нерухомого майна.

АКТ
про демонтаж

Цим актом засвідчуємо, що проведено демонтаж будівлі (споруди, частини), розташованої за адресою: _______________________________________________________,

зруйнованої внаслідок надзвичайної ситуації, воєнних дій або терористичного акту, яка належала на праві власності (користування) ______________________________________________________.

Демонтаж проведено “____” ______________ 20__ р. суб’єктом господарювання ________________________________________________ (код згідно з ЄДРПОУ_____) на замовлення __ (код згідно з ЄДРПОУ _________) на підставі звіту про обстеження, складеного __________ (код згідно з ЄДРПОУ ________, кваліфікаційний сертифікат серії ___ №___.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]