Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.03.2022 08:46

Особливості оподаткування у воєнний період в Україні

Адвокат (судовий захист), магістр права

Особливості оподаткування та подання звітності у період дії воєнного стану в Україні

У зв’язку з Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні", затвердженим Законом України від 24.02.2022 № 2102-IX, Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо особливостей оподаткування та подання звітності у період дії воєнного стану» № 2118-IX від 03.03.2022 (набуття чинності 07.03.2022 р.)

Законом передбачено, що підрозділ 10 розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України  доповнено пунктом 69 такого змісту:"69. Установити, що тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, справляння податків і зборів здійснюється з урахуванням особливостей, визначених у цьому пункті…», зокрема:

  • У разі неможливості виконати податковий обов’язок, в тому числі щодо подання звітності, а також безпосередньої участі в бойових діях, платник податків звільняється від відповідальності, однак зобов’язується виконати вказаний вище обов’язок на протязі 3-х місяців/1 місяця (з дня закінчення дії наслідків, які унеможливили виконання таких обов’язків) з дня закінчення воєнного стану;
  • Податкові перевірки не розпочинаються, а розпочаті – зупиняються;
  • Для платників податків та контролюючих органів зупиняється перебіг строків, визначених податковим законодавством та іншим законодавством;
  • Вважаються діючими ліцензії (алкоголь, пальне, тютюн) до припинення або скасування воєнного стану, з обов’язком пролонгації ліцензій на протязі 30 днів після закінчення воєнного стану;
  • Дозволене право на бюджетне відшкодування без проведення камеральної перевірки, оскільки п. 200.10 -200.12 Податкового кодексу України зупинено.

Серед іншого, слід відмітити анонсування Президентом України звільнення Українців від сплати податку на землю та орендної плати за землю державної і комунальної власності на всіх територіях, де ведуться бойові дії.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]