Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.03.2022 07:59

Зброя для цивільних осіб у період воєнного стану

Адвокат (судовий захист), магістр права

Верховною Радою України прийнято Закон про використання зброї цивільними особами у період воєнного стану проти агресора

07.03.2022 р. набув чинності Закон України «Про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України» (далі – «Закон» або «Закон № 2114»).

Особливість даного нормативного акту полягає в тому, що у його преамбулі констатується акт збройної агресії Російської Федерації проти суверенітету України!!!

Так, стаття 1 Закону передбачає, що у період дії воєнного стану громадяни України, а також іноземці та особи без громадянства, які на законних підставах перебувають на території України (далі - цивільні особи), можуть брати участь у відсічі та стримуванні збройної агресії Російської Федерації та/або інших держав, у тому числі отримати вогнепальну зброю і боєприпаси до неї відповідно до порядку та вимог, встановлених Міністерством внутрішніх справ України.

(!!!) Таким чином, всі цивільні особи, які на законних підставах знаходяться на території України мають право отримати вогнепальну зброю і боєприпаси до неї.

Разом з цим, документом передбачено, що застосування цивільними особами вогнепальної зброї, отриманої відповідно до цього Закону, здійснюється аналогічно до застосування зброї військовослужбовцями під час виконання ними завдань щодо відсічі збройної агресії проти України в порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України (ст. 2 Закону).

Також, ст.  3 Закону передбачено, обов’язок цивільних осіб здати отриману ними вогнепальну зброю і невикористані боєприпаси до неї до органів Національної поліції України не пізніше 10 днів після припинення або скасування дії воєнного стану в Україні, в противному випадку передбачена кримінальна відповідальність.

У кого вже є зброя, в тому числі нагородна зброя, спортивна зброя (пістолети, револьвери, гвинтівки, гладкоствольні рушниці, мисливська нарізна, гладкоствольна чи комбінована), то у період воєнного стану дозволено її використовувати для відсічі агресора (ст. 4 Закону).

(!!!) Ст. 5 Закону передбачає, якщо зброю застосовано проти агресора в рамках цього Закону, то цивільні особи не несуть відповідальності.

ВИСНОВОК: У період воєнного стану, цивільні особи мають прирівняні права до військового на отримання та застосовування зброї проти дій агресора і про що звільнені від відповідальності, а по закінченню воєнних дій зобов’язані її здати до органів поліції протягом 10 днів.

 

«НІ ВОЙНІ», «НЕТ ВОЙНЕ»,  «NO WAR»; «НІ ВОЙНІ», «НЕТ ВОЙНЕ»,  «NO WAR»; «НІ ВОЙНІ», «НЕТ ВОЙНЕ»,  «NO WAR»; «НІ ВОЙНІ», «НЕТ ВОЙНЕ»,  «NO WAR»; «НІ ВОЙНІ», «НЕТ ВОЙНЕ»,  «NO WAR»

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]