Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.09.2021 08:36

Втрата технічного паспорта на автомобіль

Адвокат (судовий захист), магістр права

У разі втрати технічного паспорту на авто необхідно проводити повторну перереєстрацію транспортного засобу з отриманням нового свідоцтва та номерних знаків

07 травня 2021 року Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду в рамках справи № 420/3445/19, адміністративне провадження №К/9901/11084/20 (ЄДРСРУ № 96761055) досліджував питання щодо дій у разі втрати технічного паспорту на авто, а саме  необхідно проводити повторну перереєстрацію транспортного засобу з отриманням нового свідоцтва та номерних знаків.

Відповідно до частин першої і другої статті 34 Закону України від 30.06.1993 №3353-XII «Про дорожній рух» державна реєстрація транспортного засобу полягає у здійсненні комплексу заходів, пов`язаних із перевіркою документів, які є підставою для здійснення реєстрації, а також відсутності будь-яких обтяжень, у тому числі за даними Державного реєстру обтяжень рухомого майна, звіркою і, за необхідності, дослідженням ідентифікаційних номерів складових частин та оглядом транспортного засобу, оформленням і видачею реєстраційних документів та номерних знаків. Державний облік зареєстрованих транспортних засобів включає в себе процес реєстрації, накопичення, узагальнення, зберігання та передачі інформації про зареєстровані транспортні засоби та їх власників.

Частиною дванадцятою статті 34 цього Закону передбачено, що на транспортні засоби оформляються та видаються реєстраційні документи, зразки яких затверджуються Кабінетом Міністрів України, та закріплюються номерні знаки, які відповідають встановленим вимогам.

Постановою Кабінету Міністрів України від 07.09.1998 №1388 затверджений Порядок державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів (далі - Порядок).

За приписами пункту 7 Порядку власники транспортних засобів та особи, що експлуатують такі засоби на законних підставах, або їх представники (далі - власники) зобов`язані зареєструвати (перереєструвати) транспортні засоби протягом десяти діб після придбання (одержання) або митного оформлення, або тимчасового ввезення на територію України, або виникнення обставин, що є підставою для внесення змін до реєстраційних документів.

Згідно з пунктом 33 Порядку перереєстрація транспортних засобів проводиться в разі отримання свідоцтва про реєстрацію замість утраченого або непридатного для користування, зміни їх власників, місця реєстрації або найменування власників - юридичних осіб (крім зміни найменування юридичної особи у зв'язку із зміною типу акціонерного товариства або у зв'язку з перетворенням акціонерного товариства в інше господарське товариство), місця проживання або прізвища, власного імені, по батькові (за наявності) фізичних осіб, які є власниками транспортних засобів, а також у разі заміни номерних знаків, отримання чи перезакріплення індивідуальних номерних знаків, зміни кольору, переобладнання транспортного засобу чи заміни кузова, інших складових частин, що мають ідентифікаційні номери.

Наведеній нормі кореспондують приписи пункту 18 Порядку, відповідно до якого замість утраченого або непридатного для користування свідоцтва про реєстрацію (технічного паспорта) і номерних знаків на підставі заяви власника або його представника видається нове свідоцтво про реєстрацію та номерні знаки, а також пункту 42 Порядку, яким передбачено, що в разі втрати власником свідоцтва про реєстрацію (технічного паспорта) зняття з обліку або перереєстрація транспортного засобу проводиться після видачі нового свідоцтва про реєстрацію, крім випадків зняття з обліку транспортних засобів, які перейшли у власність спадкоємця на підставі свідоцтва про право на спадщину.

(!!!) Перереєстрацію транспортного засобу при видачі дубліката свідоцтва можливо провести через портал державних послуг iGov.org.ua.

Перелік документів необхідних для перереєстрації:

- паспорт;

- довідка про присвоєння податкового номеру (ІНН);

- свідоцтво про реєстрацію (якщо викрали номерні знаки);

- копія заяви в поліцію (у разі викрадення);

- акт службового розслідування (для юридичних осіб).

Пунктом 54 Порядку  обумовлено, що на транспортні засоби, власники яких виїжджають за кордон на постійне місце проживання, видаються свідоцтва про реєстрацію та номерні знаки встановленого зразка. Такі транспортні засоби знімаються з обліку.

Слід також враховувати, що собі договір купівлі-продажу транспортного засобу, вчинений у простій письмовій формі, без реального зняття з реєстрації, перереєстрації транспортного засобу не породжує правових наслідків у вигляді переходу права власності від продавця до покупця.

Зазначена правова позиція наведена у постанові Верховного Суду від 30.10.2019 у справі № 683/2694/16-ц.

ВИСНОВОК:  Отже, втрата власником свідоцтва про реєстрацію (технічного паспорта) зумовлює необхідність проведення перереєстрації транспортного засобу з отриманням нового свідоцтва про реєстрацію та номерних знаків. Проведення перереєстрації у вказаному випадку передує і процедурі зняття транспортного засобу з обліку.

 

P.s. Якщо номерні знаки викрадені або втрачені, працівниками територіального сервісного центру проводиться перереєстрація транспорту після внесення відповідної інформації до бази даних. До матеріалів справи долучається пояснення власника (акт службового розслідування для юридичної особи) щодо їх втрати.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]