Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.04.2016 09:49

Перевірка і огляд водія на стан алкогольного сп’яніння

Адвокат (судовий захист), магістр права

Как полицейские будут проверять водителя на состояние алкогольного опьянения ... и сколько это - 0,2 промилле???

Перевірка водія на стан алко- та/або нарко - сп’яніння на місці зупинки ТЗ.

  Наказом МВС та МОЗ Укра їни від 09.11.2015 р. № 1452/735 затверджено Інструкцію «Про порядок виявлення у водіїв транспортних засобів ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції» (надалі – «Інструкція»).

  Головне що повинен знати водій:

  Ознаками алкогольного сп’яніння є: запах алкоголю з порожнини рота; порушення координації рухів; порушення мови; виражене тремтіння пальців рук; різка зміна забарвлення шкірного покриву обличчя; поведінка, що не відповідає обстановці (п. 3 Інструкції).

Ознаками наркотичного сп’яніння є: наявність однієї чи декількох ознак стану алкогольного сп’яніння (крім запаху алкоголю з порожнини рота); звужені чи дуже розширені зіниці, які не реагують на світло; сповільненість або навпаки підвищена жвавість чи рухливість ходи, мови; почервоніння обличчя або неприродна блідість (п. 4. Інструкції)

Згідно п. 6 Інструкції о гляд на стан сп’яніння може бути проведений:

-   поліцейським на місці зупинки транспортного засобу з використанням спеціальних технічних засобів;

-       лікарем закладу охорони здоров’я.

В разі відмови водія від огляду на стан сп’яніння або його незгоди з результатами огляду, проведеного поліцейським, такий огляд проводиться в найближчому закладі охорони здоров’я, якому надано право на його проведення відповідно до статті 266 Кодексу України про адміністративні правопорушення .

Важливо: у разі скоєння  ДТП, унаслідок якої є особи, що загинули або травмовані, проведення огляду на стан сп’яніння учасників цієї пригоди є обов’язковим у закладі охорони здоров’я.

  П. 2 Розділу 2 Інструкції особливо в мене викликав здивування, цитую: « 2. Огляд на стан алкогольного сп’яніння водія транспортного засобу здійснюється поліцейськими, які мають спеціальні звання ».

Предметом здивування є останнє слово цього речення, на мою думку це може бути орфографічна помилка і замість «звання» повинно бути «знання», адже всі поліцейські мають службові звання… а ось знання…. велике запитання.

  Йдемо далі, п. 3   Інструкції передбачає, що поліцейськими використовуються спеціальні технічні засоби, які мають, зокрема, сертифікат відповідності та свідоцтво про повірку робочого засобу вимірювальної техніки .

Важливо: Тобто, перед перевіркою водія на стан алко- та/або нарко- сп’яніння поліцейський повинен надати водію відповідну довідку про повірку спеціального технічного засобу вимірювання та відповідний сертифікат відповідності.

  О гляд на стан сп’яніння на місці зупинки транспортного засобу проводиться в присутності двох свідків (п. 6. Розділу 2 Інструкції).

Важливо: Не можуть бути залучені як свідки поліцейські або особи, щодо неупередженості яких є сумніви.

Примітка: стан сп’яніння це показник більше 0,2 проміле алкоголю в крові !!!

  Якщо поліцейський виявив у водія стан сп’яніння він складає відповідний Акт і долучає його до протоколу, а водія на протязі 2-х годин направляє до найближчого закладу охорони здоров’я.

Примітка: питання яке залишається відкритим: яким чином поліцейський направляє водія до закладу охорони здоров я (довозить, доводить, транспортує) і що робити з автомобілем водія???  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]