Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.09.2013 17:13

Про так звані "підйомні кошти" для випускників вузів

Експертка та тренерка з питань ґендерної рівності та недискримінації, голова ГО "Асоціація "Жінки в медіа"

Одне з найбільш хвилюючих питань для випускника чи випускниці вищого навчального закладу, які навчалися за кошти державного замовлення, є отримання одноразової адресної грошової допомоги або так звані «підйомні».

Одне з найбільш хвилюючих питань для випускника чи випускниці вищого навчального закладу, які навчалися за кошти державного замовлення, є отримання одноразової адресної грошової допомоги або так звані «підйомні».

Однак, що важливо пам’ятати, розраховуючи на ці гроші:

1. Головне законодавство: щорічні Накази Міністерства освіти і науки України «Про затвердження Порядку надання одноразової адресної грошової допомоги деяким категоріям випускників вищих навчальних закладів» (в цьому році це Наказ Міністерства освіти і науки №736 від 12.06.2013 року), Наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Порядку надання одноразової адресної грошової допомоги випускникам вищих навчальних закладів, які здобули освіту за напрямами і спеціальностями медичного та фармацевтичного профілів» № 390 від 28.05.2012 року.

2. Одноразова адресна грошова допомога надається лише деяким категоріям випускників, а саме випускникам вищих навчальних закладів, які здобули  освіту  за  напрямами  і  спеціальностями педагогічного профілю, а також медичного та фармацевтичного профілів, тобто вчителям та лікарям.  

3. Часто виникає питання чи має право на підйомні кошти випускник вищого навчального закладу, який не підпорядкований Міністерству освіти і науки України. Варто зазначити, що допомога надається випускникам денної форми навчання, які навчались за рахунок бюджетних коштів за державним замовленням у вищих навчальних закладах I-IV рівнів акредитації державної та комунальної форм власності незалежно від підпорядкування.

4. Надається   одноразова   адресна   грошова   допомога   в п'ятикратному розмірі мінімальної заробітної плати. З 01.01.2013 року по 30.11.2013 року мінімальна заробітна плата в Україні 1147, 00 грн., з 01.12.2013 року 1218, 00 грн. Однак, із загальної суми ще буде відрахований податок.

5. Нарахування допомоги здійснюється у вищому навчальному закладі на підставі наказу, що видається після затвердження кількості випускників, яким надається допомога.

6. Що потрібно від випускника? Перш за все, та на підставі поданої випускником до 10 жовтня 2013 року заяви про надання допомоги, копії трудової книжки та копії договору.

7. Виплата здійснюється до кінця поточного року. Таким чином, якщо випускник не звернувся до встановленого терміну із заявою про надання допомоги, презюмується що вона йому не потрібна і право на отримання коштів втрачається.

8. Випускник (отримувач допомоги) зобов'язаний повернути суму фактично одержаної допомоги згідно з укладеними договорами у вищий навчальний заклад, де була здійснена виплата, а вищий навчальний заклад повернути зазначені кошти до державного бюджету, у разі:

-   відмови випускника приступити до роботи за призначенням;

-   звільнення його з ініціативи адміністрації за порушення трудової дисципліни;

- звільнення за власним бажанням протягом трьох років від початку роботи у загальноосвітньому та професійно-технічному навчальному закладі.

9. Якщо випускник працевлаштований на декретне місце, він має в такому ж порядку право на адресну грошову допомогу, і не має повертати ці гроші, якщо постійний працівник вийде з декретної відпустки раніше.

10. Якщо випускник працевлаштовується не на повну ставку, а скажімо на 0,5 чи 0,75 (навіть за умови незалежних від нього обставин) він втрачає право на таку виплату згідно Роз’яснень Міністерства охорони здоров’я України від 06.11.2012 року «Щодо виплати одноразової адресної грошової допомоги». Так згідно цих роз’яснень, виплата вищезазначеної допомоги має здійснюватись випускникам вищих навчальних закладів, підготовка яких здійснювалась за держзамовленням, які гарантовано забезпечені роботою на повну штатну посаду та на строк не менш як 3 роки. Хоча роз’яснення міністерств не є джерелом права в Україні, воно все ж таки було взято до уваги при винесенні рішення Ковельського міськрайонного суду Волинської області від 21.03.2013 року по справі № 159/1203/13-ц.

 

  				
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]