Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.03.2020 18:14

Коронавірус - нагальні методи лікування

Адвокат, партнер у АТ "Роман Гайдай та партнери"

27.03.2020 року на засіданні Верховної ради було прийнято законопроект № 3268 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення лікування коронавірусної хвороби (COVID-19)».

27.03.2020 року на засіданні Верховної ради було прийнято законопроект № 3268 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення лікування коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Даним законопороектом пропонується з метою забезпечення лікування хворих на коронавірусну хворобу (COVID-19) дозволити застосування незареєстрованих в Україні лікарських засобів, які рекомендовані офіційним органом США та країн ЄС, Великобританії, Швейцарської Конфедерації, Австралії, Ізраїлю, Канади, Китайської народної республіки, Японії для лікування коронавірусної хвороби (COVID-19) у відповідній країні, а також зареєстрованих лікарських засобів за показаннями, які не визначені інструкцією для медичного застосування, за умови наявності доведеної ефективності щодо лікування коронавірусної хвороби (COVID-19) або якщо ці лікарські засоби рекомендовані офіційним органом однієї із зазначених вище країн для лікування коронавірусної хвороби (COVID-19) у відповідній країні.

З метою забезпечення вищезгаданого закону у законопроєкті передбачається внесення відповідних змін до ст. 44 Основ законодавства України про охорону здоров’я та ч. 8 ст. 7 Закону України «Про лікарські засоби».

Даний зхаконопроєкт створений з єдиною і головною метою – швидко реагувати та створити максимально належні заходи та методи лікування хворих на коронавірусну інфекцію (COVID-19).

Ліки, що умовно потрапляють на лікарський ринок повинні бути офіційно зареєстровані в Україні. Законопроєкт же дозволяє застосовувати лікарські засоби не зареєстровані, але у яких доведено результативність у боротьбі з короновірусом у певіних країнах. Отже дозволяється пропуск клінічних випрбувань тих чи інших лікарських засобів та пропуск процедури їх реєсстрації.

В свою чергу клінічні випробування лікарських засобів проводяться з метою встановлення або підтвердження ефективності та нешкідливості лікарського засобу. Вони можуть проводитись у лікувально-профілактичних закладах, які визначаються центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я.

Законопроєктом дозволяється використання зареєстрованих лікарських засобів з метою  лікування коронавірусної інфекції навіть  якщо інструкцією з медичного застосування даного засобу на  COVID-19 не переджбачено таке лікуаання.

Однак, Всесвітньою Організацією Охорони Здоровя (ВООЗ) заявлено про відсутність у світі ефективного лікування коронавірусу.

Дані заходи, що несе Законопроект є наразі важливими для країни, однак вважаю за необхідне з метою добросовісної діяльності фармацевтичних фірм, законадвцем чітко зазначити перелік лікарських засобів, що довели свою ефективність в лікуванні коронавірусної інфекції.

Наступним питанням, що потребує більш чіткого пояснення, це аналіз доказів та відповідно прийняття рішення, щодо можливості застосування таких ліків за показаннями, що не включені до затвердженої інструкції для медичного застосування. Адже наразі абсолютно не зрозуміло хто вирішує дане питння та яким чином.

Також, з метою захисту прав та інтересів кожного громадянина, щодо лікарських засобів, які йому призначаються, лікарем необхідно провести роз’яснення, що таке незареєстрований лікарський засіб, та обов’язково отримати  згоду пацієнта на таке медичне втручання.

І на останок – даний законопроект має термін дії – три місяці, однак доцільно було б термін дії цього тимчасового Закону пов’язати з настанням певного юридичного факту.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]