Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.06.2016 10:21

Земля і прибудинкова територія будинку. Хто власник?

Провідний юрист юридичної компанії

Метою, як правило, є бажання спільнот отримувати додаткову користь, надаючи власну землю в оренду або використовуючи її задля забезпечення побуту співвласників будинку (загальними зборами співвласників можливо прийняти будь-яке рішенні, крім продажу, щодо

 Відповідьна поставлене питання дає можливість зрозуміти хто юридично має право володіти(безпосередньо панувати), користуватись (отримувати користь) та розпоряджатись(визначати подальшу долю) земельною ділянкою, яка знаходиться підбагатоквартирним будинком, а також охоплює його прибудинкову територію.

Відповіднодо положень чинного законодавства, права на земельну ділянку, на якійрозташовані багатоквартирний будинок, належні до нього будівлі та споруди, йогоприбудинкова територія - це спільна власність співвласників багатоквартирногобудинку (власників квартир і нежитлових приміщень у будинку).

Цеозначає, що сама земельна ділянка, яка знаходиться під будинком та визначаємежі прибудинкової території не є власністю співвласників (їх об’єднання) дотого моменту, коли вищевказане право буде ними реалізовано: здійснена процедураотримання відповідної земельної ділянки у власність.
Відповіднапроцедура (в спрощеному викладі) передбачає декілька етапів: звернення довідповідних органів, отримання дозволу на розробку проекту відведення земельноїділянки, створення відповідного проекту та його затвердження, подання проектуразом з додатковими документами до органу місцевого самоврядування, отриманнярішення про отримання відповідної земельної ділянки у власність, реєстраціявідповідних змін в кадастрових планах тощо.

Вищевказанапроцедура потребує від співвласників багатоквартирного будинку, які згодні ібажають отримати відповідну земельну ділянку, певних часових та фінансових витрат,зокрема: необхідно загальними зборами співвласників прийняти відповіднерішення, акумулювати фінанси на розробку відповідного проекту землевідведення,сформувати та отримати необхідні документи тощо.

Оформленавідповідно до процедури земельна ділянка стає об’єктом спільноїсумісної власності співвласників багатоквартирного будинку.
На сьогоднішніймомент деякі прогресивні спільноти співвласників багатоквартирних будинків,створених в формі юридичних осіб (ОСББ), вже розпочали відповідні дії задляреалізації своїх прав на відповідні земельні ділянки.

Метою,як правило, є бажання спільнот отримувати додаткову користь, надаючи власнуземлю в оренду або використовуючи її задля забезпечення побуту співвласниківбудинку (загальними зборами співвласників можливо прийняти будь-яке рішенні,крім продажу, щодо використання власної земельної ділянки).

Практикиотримання (або будь-яких роз’яснень з цього приводу) земельної ділянки співвласникамибагатоквартирних будинків, які не створили ОСББ, поки що не існує, незважаючи натой факт, що законодавство також закріплює за ними право на отримання увласність відповідної земельної ділянки.

Необхідноусвідомлювати особливість права власності співвласників багатоквартирногобудинку на земельну ділянку, на якій розташовані багатоквартирний будинок,належні до нього будівлі та споруди, його прибудинкова територія -  це законодавча норма, яка забороняє власникамтакої земельної ділянки ділити її між собою та виділяти особисту частку (кожномуокремому співвласнику). 
Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи