Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.06.2016 10:21

Земля і прибудинкова територія будинку. Хто власник?

Провідний юрист юридичної компанії

Метою, як правило, є бажання спільнот отримувати додаткову користь, надаючи власну землю в оренду або використовуючи її задля забезпечення побуту співвласників будинку (загальними зборами співвласників можливо прийняти будь-яке рішенні, крім продажу, щодо

  Відповідь на поставлене питання дає можливість зрозуміти хто юридично має право володіти (безпосередньо панувати), користуватись (отримувати користь) та розпоряджатись (визначати подальшу долю) земельною ділянкою, яка знаходиться під багатоквартирним будинком, а також охоплює його прибудинкову територію.

Відповідно до положень чинного законодавства, права на земельну ділянку, на якій розташовані багатоквартирний будинок, належні до нього будівлі та споруди, його прибудинкова територія - це спільна власність співвласників багатоквартирного будинку (власників квартир і нежитлових приміщень у будинку).

Це означає, що сама земельна ділянка, яка знаходиться під будинком та визначає межі прибудинкової території не є власністю співвласників (їх об’єднання) до того моменту, коли вищевказане право буде ними реалізовано: здійснена процедура отримання відповідної земельної ділянки у власність.
Відповідна процедура (в спрощеному викладі) передбачає декілька етапів: звернення до відповідних органів, отримання дозволу на розробку проекту відведення земельної ділянки, створення відповідного проекту та його затвердження, подання проекту разом з додатковими документами до органу місцевого самоврядування, отримання рішення про отримання відповідної земельної ділянки у власність, реєстрація відповідних змін в кадастрових планах тощо.

Вищевказана процедура потребує від співвласників багатоквартирного будинку, які згодні і бажають отримати відповідну земельну ділянку, певних часових та фінансових витрат, зокрема: необхідно загальними зборами співвласників прийняти відповідне рішення, акумулювати фінанси на розробку відповідного проекту землевідведення, сформувати та отримати необхідні документи тощо.

Оформлена відповідно до процедури земельна ділянка стає об’єктом спільної сумісної власності співвласників багатоквартирного будинку.
На сьогоднішній момент деякі прогресивні спільноти співвласників багатоквартирних будинків, створених в формі юридичних осіб (ОСББ), вже розпочали відповідні дії задля реалізації своїх прав на відповідні земельні ділянки.

Метою, як правило, є бажання спільнот отримувати додаткову користь, надаючи власну землю в оренду або використовуючи її задля забезпечення побуту співвласників будинку (загальними зборами співвласників можливо прийняти будь-яке рішенні, крім продажу, щодо використання власної земельної ділянки).

Практики отримання (або будь-яких роз’яснень з цього приводу) земельної ділянки співвласниками багатоквартирних будинків, які не створили ОСББ, поки що не існує, незважаючи на той факт, що законодавство також закріплює за ними право на отримання у власність відповідної земельної ділянки.

Необхідно усвідомлювати особливість права власності співвласників багатоквартирного будинку на земельну ділянку, на якій розташовані багатоквартирний будинок, належні до нього будівлі та споруди, його прибудинкова територія -  це законодавча норма, яка забороняє власникам такої земельної ділянки ділити її між собою та виділяти особисту частку (кожному окремому співвласнику). 
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]