Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.05.2024 15:26

Що робити з закупівлями просто зараз?

Волонтерка, радниця заступника Міністра оборони, членкиня Громадської антикорупційної ради при Міноборони

Починати освоювати значні суми коштів, які лежать мертвим грузом

Думала, що не повернусь до серіалу «Особливості закупівлі в Міністерстві оборони», але я помилилась. Продовжуємо.

Під час збору коштів на артилерію лунали абсолютно правильні і закономірні питання: «Ви працюєте в МО, чому ви не налагодили процес закупівлі?» Тому відповідаю в серіях, як ви любите.

Серія перша «Що ви перебудували?»

Архітектура Міністерства оборони змінилась.Створено департамент політик закупівлі, який має формувати політику закупівель. Це дуже важливо. Ще раз. Формувати політику закупівель. А централізовані закупівлі здійснюють дві агенції: тиловий напрямок -«Державний оператор тилу»; зброя «Агенції оборонних закупівль».

Але існує ще один напрямок - децентралізовані закупівлі.

Серія друга «Економічний лікбез»

Централізовані закупівлі - це ваші кошти, які розподіляє Верховна Рада в Бюжеті на рік. За них на всю армію (централізовано) закуплять їжу, одяг, пальне, зброю.

Децентралізовані закупівлі - кошти, які з початку 2024 року, з податку на заробітну плату (ПДФО) 10% дозволили лишати військовим частинам.

Тобто частина податків з заробітних плат військових лишається на забезпечення цих військових частин. За ці кошти військові частини можуть придбавати те, що їм потрібно. Як товари подвійного призначення, так і частково товари військового призначення, навіть деякі види зброї.

До цього питання треба віднестись дуже серйозно, бо ми говоримо про величезні суми неосвоєних військовими частинами коштів.

Серія третя «Так, а що не так?»

Все б було нічого, і навчання уповноважених осіб військових частин йде повним ходом. Навіть за підтримки Проєкту реформ оборонних закупівель та Великої Британії. Але, коли мені починають на голову сипатись з різних сторін абсолютно однакові запити, я розумію, що десь йде системний збій.

Локально (за ваші кошти) можна проблематику закривати. Але мені навіть боляче чути, коли мені кажуть військові частини: «кошти у нас є, немає кому закуповувати і люди бояться починати закуповувати». Мені стає зле.

І я розумію, що ми недопрацювали, і треба терміново вирішувати питання.

Серія четверта «Так, що треба доробити?»

Все просто. Департаменту політик терміново доопрацювати політику децентралізованих закупівель.

Організувати навчання уповноважених осіб. Підтримувати їх інформаційно - це важливо, бо треба дати зрозуміти людям, що вони потім не будуть ходити на допити в різні правоохоронні органи, бо їм не було куди звернутися за консультацією.

Починати освоювати значні суми коштів, які лежать мертвим грузом.

Серія пʼята. «Що це дасть?»

Розвантажить волонтерів.

Зменшиться номенклатура та кількість запитів.

Додаткове забезпечення саме тим, що потрібно військовим тут і зараз.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи