Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.02.2014 14:42

Конституція 2004 року — перший крок до миру

Засновник будівельної компанії "Акрополь Груп"

Парламент або Конституційний суд мають виправити політичну помилку, яка призвела до кризи

Для зняття політичного протистояння в Україні, яке зупинилося за крок від катастрофи, пропонується цілий пакет рішень. Але ключовий запит Майдану зрозумілий — змін потребує в першу чергу система влади. Саме тому необхідно зробити простий і зрозумілий крок — повернутися до Конституції 2004 року.

Безперечно, основний закон потребує системного оновлення, але в тому й річ, що системні рішення не можна ухвалювати в запалі політичної боротьби. Повернувшись до Конституції 2004 року, ми принаймні першопочатково досягаємо двох цілей. По-перше, - значно послаблюємо напругу в суспільстві. По-друге, - відтворюємо парламентсько-президентську республіку, тобто нехай і недосконалий, але все ж таки баланс різних гілок влади.

Способів, як це зробити, теж може бути декілька. Або Верховна Рада ухвалює Конституційний Акт, або Конституційний Суд виправляє власну помилку, якої він припустився у 2010-му, скасувавши політреформу.

Наголошую, що сьогодні втягуватися у розробку нової Конституції — це лише затягувати час. На вулицях барикади та тисячі людей, які з них нікуди не підуть. Мільйони людей не хочуть далі жити за напівавторитарного режиму. Ситуацію треба розрядити. Необхідно вже зараз, миттєво, продемонструвати, що шлях до диктатури зупинено, і країна змінює вектор свого розвитку на демократичний.

Це не знімає жодної з інших вимог: створення перехідного Уряду, покарання винних у застосуванні сили до мирних мітингувальників, звільнення політв’язнів, перезавантаження влади в цілому. Більше того — цей крок створить умови для реалізації цих завдань.

В подальшому написанням нової Конституції мають займатися фахівці, а не політики, під пильним контролем громадськості. Принципові положення нового Основного закону варто буде винести на референдум. Але зараз нам потрібне рішення, яке відведе сторони від вбивчої межі!

З високою долею ймовірності, повернення до Конституції 2004 року може призвести до дострокових виборів парламенту та де-факто скоротити термін повноважень чинного президента. Але звісно це нікого не повинно зупиняти.

Я також закликаю всіх публічних людей підтримати такий крок. Опозиції теж хочеться нагадати, що питання Конституції — це не предмет торгів та конкуренції. Все суспільство має бути тут консолідованим.

Фактично, перед нами стоїть мета — генеральне прибирання в нашому спільному домі, Україні. Але і прибирання завжди робиться поступально — метр за метром, починаючи з головного.

Так маємо діяти і на цей раз.

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]