Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.11.2013 14:32

Наприкінці листопада у Вільнюсі буде багато українців

Засновник будівельної компанії "Акрополь Груп"

В рамках кампанії “Я - за Україну в Європі”, напередодні саміту з ЄС, у столиці Литви розгорнеться ціле українське містечко.

Листопад стане визначальним місяцем в усій історії сучасної України. Це очевидно, і не потребує зайвих підтверджень. Угода про асоціацію з ЄС, на підписання якої усі ми розраховуємо, має закріпити євроінтеграційний напрямок для нашої держави, та повинна нарешті поставити крапку на так званій багатовекторності в зовнішній політиці.

Шанси на компроміс в питанні Тимошенко, яке ускладнює цей процес, існують, і вони повинні бути використані. Це проблема цивілізованих переговорів.

З іншого боку, в прямому і переносному значенні — зі Сходу, ми бачимо постійний тиск, пропаганду, та намагання принизити Україну. В новинах вже з’являються повідомлення про те, що Росія на окремих ділянках кордону встановлює колючий дріт. Російське телебачення запускає відверто антиукраїнські проекти. Що ж, символічно.

Але зауважу, що Україна залишається прихильником дружніх, партнерських і рівноправних стосунків з нашим сусідом. Питаня лише в режимі, який там існує, і який просто казиться від усвідомлення втрати можливості відновлення імперії.

Переконаний, що і надалі позиція українського суспільства має бути стриманою, врівноваженою, але цілеспрямованою. І важливо при цьому, щоб добра воля українців бути частиною Європи була продемонстрована безпосередньо у Вільнюсі, напередодні і підчас саміту з ЄС, який проходитиме у столиці Литви.

З радістю хочу повідомити, що 23-24 листопада за підтримки дипломатичних відомств обох країн та в рамках кампанії “Я - за Україну в Європі”, яку ініціювала партія “Вся Україна”, у Вільнюсі буде розгорнуте Українське містечко. Воно стане інформаційним майданчиком про Україну, де проводитимуться музичні, танцювальні, поетичні фестивалі, працюватимуть майстер-класи з українських ремесел, також буде можливість для всіх охочих познайомитися з українською кухнею. І ще у ньому буде проведено знаковий флеш-моб — складання пазлу ЄС+Україна.

Всіх громадян України, хто в цей час перебуватиме у Литві, запрошую приєднатися до цієї акції.

Думаю, що місце проведення саміту з Євросоюзом теж має для нас певний історичний контекст. В минулому разом з литовцями ми входили до однієї держави, і були частиною європейської цивілізації.

Під час саміту, нагадаю, європейським та українським політикам будуть презентовані підписи на підтримку Угоди про асоціацію, які збиралися в Україні упродовж останнього часу. Всього їх було зібрано понад 20 тисяч.

Впевнений, що настрій громадськості в даній ситуації відіграє свою роль. Через тиск та залякування, які Росія намагається здійснювати на нашу державу, і який викликає зворотню реакцію, в ній формується вже абсолютно нова європейська ідентичність, особливо серед молодого покоління.

Зайвим буде наголошувати, що після листопада справжня робота з реформування України тільки починається. Але це ще один, і дуже важливий, крок до відповідальності українських політиків, до прозорості усіх економічних і політичних процесів, з рештою — до добробуту. Це — наше вікно можливостей, вікно у Європу, та, відповідно, вікно у майбутнє.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]