Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.09.2020 11:04

Бідні стануть бідніші

Блогер, письменник

Уряд сміливо може підвищувати мінімальну зарплатню і до 7, і до 10 тисяч грн. Бо підвищити з/п і виплатити її – речі принципово різні.

Збільшення мінімальної зарплатні до 5000 грн, яким нині захоплено хвалиться ЗЕкоманда ніяк не призведе до поліпшення життя українців. Навпаки. Все станеться за приказкою – найбільш багаті стануть ще більш багатими, а бідні – іще біднішими. Аби у цьому переконатися достатньо переглянути цифри.

Свіжі дані Державної служби статистики відкрили дивовижний факт – в Україні зникли багаті люди! Жарти геть, дві третини опитаних українців заявили що вони – бідні (65,3%) і ще третина українців віднесли себе вже не до бідних, але й не до представників середнього класу (33,6%). Решта 1,1% - себе вважають середнім класом. Все. Очевидно, таки особи як Коломойський, Боголюбов та Пінчук в опитування участі не брали, але думаю, що навіть сукупно всі вони не дотягнули б і до 1% від населення України.

Інформація Держстату не виглядає фантастикою, якщо пригадати, що 65,3% українців – це ті хто за тим самим Держстатом існують на зарплатні від прожиткового мінімуму до 15 тисяч грн. Тобто, приблизно до $546 на місяць. Держстат наводить і більш разючі дані. 2,8% українців не вдається собі забезпечити достатнє харчування, а відмовляти собі у різних необхідних речах примушені 36,7% опитаних. Грошей для накопичення вистачає лише 11,2% наших громадян. Про все це повідомила державна установа, яку вже точно не запідозриш у симпатіях до опозиції.

Дані Держстату сильно відрізняються від даних уряду, за якими кількість бідних в Україні не перевищує 41,4% Чому така різниця у висновках? Певно – тому що поняття «бідність» для Держстату і для керівників країни виглядає принципово по-різному. Не можу втриматися від цитати: «Здається, оцінюються всі люди, які отримуватимуть 5-6 тисяч гривень. І вони вважають, що вони бідні. Так – це дуже маленька зарплата у порівнянні з європейськими чи американськими стандартами. У них 250 дол - це мізерні зарплати. У нас - це теж маленька зарплата, але не є бідністю». Автор цих рядків – президент України Володимир Зеленський. Щойно Верховна Рада підняла мінімальну зарплатню до згаданих 5000 грн, й відтак проблема бідності за Заленським мусить зникнути сама собою.

Очевидно лише – пересічний громадянин з цим твердженням не погодиться, і дані Держстату – підтвердження. Але якби все обмежувалося лише розмірами зарплатні…

Справа в тому, що навіть такі зарплатні на тлі зростання цін українці НЕ отримують. За даними того ж Держстату в Україні росте заборгованість по зарплатнях. На 1 серпня 2020 р. сукупний борг склав 3,4 мільярди грн (!) тобто став на 8,1% більше проти боргу на 1 липня 2020 р. При чому на економічно-активних підприємствах борг по зарплатні на 1 серпня складав 2,2 мільярди грн, проти 1,8 мільярда у травні. Якщо ж порівнювати із січнем 2020 р. то картина виходить взагалі карколомна – борги по зарплатнях зростають практично у всіх галузях економіки. У сільському господарстві борг зріс на 75,9%, на транспорті – на 47,3%, тощо й тощо.

Жахає інше. На 49,6% зросли борги у освітян і на 159,4% - у медиків. Хто там що нам казав про зростання захворюваності? Ситуація на голову не налазить – МОЗ лякає нас посиленням карантину, з фонду боротьби з КОВІД гроші забирають на будівництво доріг, а у той самий час уряд не має чим розрахуватися з медиками. Про часи президента Порошенка, коли зарплатні не те що виплачували – їх добряче підвищували (військовим) уже навіть пригадувати незручно.

Все це означає, що уряд сміливо може підвищувати мінімальну зарплатню і до 7, і до 10 тисяч грн. Бо підвищити з/п і виплатити її – речі принципово різні. Натомість з підприємців гроші візьмуть як годиться – бо разом з мінімальною зарплатнею виросте обсяг єдиного соцвнеску та інших податків. А платити підприємцям вже зараз нема з чого – через відсутність грошей на руках у громадян, у підприємців і так падають доходи. І процесу цьому – кінця-краю не видно.

Найбільш багаті стануть багатшими, а бідні – ще біднішими. Навіть не сумнівайтеся.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]