Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.11.2019 09:09

Марченко. Звичайна розправа

Блогер, письменник

Ми бачимо класичну політичну розправу помножену на сузір’я бізнес-інтересів під радісні оплески Москви.

Генералу Марченко і групі офіцерів його Управління вручено підозри через поставки в армію «бракованих» бронежилетів. Порившись у деталях справи, я дійшов висновку – ми бачимо класичну політичну розправу помножену на сузір’я бізнес-інтересів під радісні оплески Москви. І от чому.

По-перше. Сфера закупівель в МО – це Дикий Захід, де панує лише один закон, якщо не ти – то тебе. Оббрехати конкурента там - норма. Корупцію (а не власні криві ручки) постачальники бачать у всьому. Керівник Головного управління розвитку і супроводження Міноборони (ГУРСМО), герой боїв на кордоні (Південний мішок) та в ДАП, генерал Марченко у більшості постачальників – ворог №1.

По-друге. Пересічна людина, коли їй говорять «бронежилет прострілюється» уявляє собі виріб, який стає решетом після першої черги з АК-74. Насправді ж претензії НЕ до бронеплит, які забезпечують 4-й клас захисту. Претензії до кевларового балістичного пакету (він кладеться під бронепластину) і до матеріалу власне жилету. За стандартом, балістичний пакет мусить забезпечувати 1-й клас захисту (тобто – проти ножа, та пістолета за певних умов).

По-третє. Хвиля про «бронежилети які прострілюються» почалася з війни виробників. Конкурент фірми «Темп-3000» (виробника бронежилетів, якими зараз дорікають генералу Марченку) постійно наголошує, що параамід (тобто кевлар), який використовує «Темп-3000», при намоканні втрачає свої властивості, і тому не забезпечує захисту заявленого у вимогах. Про втрату властивості – правда, але щиро раджу тим хто про це волає справді намочити параамід. Якщо просто - зливи, або разового занурення для цього буде ду-у-у-уже замало. І ще. Незважаючи на цю властивість парааміду, кевлар використовує ВЕСЬ світ. У першу чергу – країни НАТО.

По-четверте. ГУРСМО не може прийняти або не прийняти броники зі слів сторонньої особи ще й зацікавленої комерційно. ГУРСМО приймав броники на підставі висновків лабораторій. Зацікавлена сторона в ситуації – виробник. Відповідальна – лабораторії. І от же диво – майже півроку тягнеться скандал, але ані проти виробників, ані проти лабораторій справи не порушені – вони порушені проти офіцерів ГУРСМО. Випробування бронежилетів «Корсар» від «Темр-3000» вже після перших обшуків у ГУРСМО проводилися у науково-випробувальній лабораторії зброї та спеціальних захисних матеріалів Національного університету оборони ім. Черняховського. Результат – бронежилети повністю відповідали вимогам МО.

По-п’яте. Відкрию секрет. Той самий тип бронежилетів, яким зараз дорікають генералу Марченку, використовують ще й МВС, СБУ і весь силовий блок, аж до Укрзалізниці. Чому ж там не перевіряють структури прийомки? Правда цікаво?

По-шосте. Журналіст Бутусов уже проспівав про «корупційний ризик» через те, що ГУРСМО водночас складав технічні специфікації на вироби для війська і він же здійснював прийомку виробів – ніби ГУРСМО приймало вироби у тих виробників під яких писало ТС. Насправді якби ці функції були розведені – непотріб ЗСУ отримували б ще й досі, як це було з першими зразками форми. Виробники тоді на вибір «мотивували» б або тих хто пише ТС, або – тих хто приймає. А так – все було зібрано в одних руках і за все відповідала ОДНА команда. Яка давала якість – на зло всім друзякам журналіста Бутусова з тусовки гранітоїдів-антикорупціонерів та з ЗЕкоманди.

Нарешті, по-сьоме. Цілком могло статися так, що на простріл ДБР перевіряла взагалі не ті броники, які заарештувала в ГУРСМО. Справа в тому, що від червня і по сьогодні заарештовані броники зберігаються в неналежних умовах – під потоками дощової води та в калюжах. Ба більше, під час зберігання, броників їхні частини не звіряли, а якась кількість броників взагалі розукомплектовані. А тим часом…

Офіцерам ГУРСМО висунуто підозру… Команду яка армію взула (берці на мембрані), вдягнула (фліски і укропіксель) та нагодувала (сухпаї та реформа харчування) погрожують посадити – за от таких от умов. Що це? Відповідь. Це розправа. Під оплески Москви.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]