Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.08.2024 08:24

Як захистити бізнес від корупційного тиску: дії в умовах кримінального переслідування

Адвокат, керуючий партнер адвокатського об’єднання ALERTES

Стратегія поведінки на початкових етапах кримінального переслідування бізнесу

Корупційний тиск: потенційна загроза для кожного підприємця

Для ведення бізнесу в нашій державі, на поточному етапі її розвитку, потрібно дуже багато навичок, не останньою по важливості з них є здатність ефективно протидіяти раптовому кримінальному переслідуванню, від якого не застрахований жоден підприємець – від малого до великого, особливо враховуючи, що правоохоронних органів, наділених повноваженнями – створено за останні роки більше, ніж достатньо.

Не потрібно дивуватись, що ініціювати увагу з боку правоохоронців можуть не тільки самі представники держави, достатньо розповсюдженими є випадки використання можливостей правоохоронної машини недобросовісними конкурентами, які знаходять способи «мотивувати» слідчі органи та організувати кримінальне провадження щодо своїх опонентів по ринку.

Своєчасно розібратись у ситуації та зрозуміти причини підвищеної уваги слідчих та оперативних органів – важливо для побудови правильної стратегії захисту. В цьому питанні також важливо не зволікати та не відпускати ситуацію у вільне плавання.

Попри поширені стереотипи, дізнатись про кримінальне провадження власники та керівники підприємства можуть не тільки під час раптового обшуку, який нібито ніхто не чекав.

Перші сигнали: як реагувати на запити слідчих

В більшості випадків все розпочинається із запитів слідчих в порядку ст. 93 КПК з вимогою надати певні документи або їх копії, а також інформацію щодо обставин, які розслідуються у рамках кримінального провадження. Ми завжди радимо Клієнтам не ігнорувати такі запити та не робити на них формальні відписки за шаблонами, знайденими в мережі Інтернет. Такі відповіді є дуже зручними для правоохоронців під час отримання ухвали слідчого судді на обшук, оскільки ілюструють небажання потенційного фігуранта співпрацювати зі слідством та не залишають іншого способу збору доказів, окрім обшуку. Навпаки, такий запит слідчого варто показати досвідченому адвокату, який зможе його належним чином опрацювати, сформувати попередню правову позицію та надати на підтвердження її спроможності конкретну інформацію та необхідні документи. В такому разі, по-перше, правоохоронцям буде важче переконати слідчого суддю у необхідності дозволу на проникнення в приміщення для обшуку, по-друге, ви отримаєте можливість долучити до матеріалів провадження відомості на свій захист.

Виклики на допити: чому важливо не ігнорувати

Також нерідко на початкових стадіях досудового розслідування представникам підприємства, включаючи керівників, можуть надходити повідомлення про виклик на допит (повістки). Такі повідомлення ми теж не радимо ігнорувати, оскільки при наявності бажання та потреби, слідчий знайде можливість провести слідчу дію, однак такі контакти можуть відбуватись за не зовсім комфортних обставин: особу можуть очікувати за місцями проживання, відвідувати на робочому місці, турбувати родичів, близьких та знайомих – способів «наблизити зустріч» безліч. Тим більше, саме під час допиту є можливість почути питання, які турбують слідство та перевіряються в рамках кримінального провадження, а це дасть змогу підготувати захист та сформувати міцну правову позицію. Під час допиту потрібно пам’ятати, що за відмову від надання показів та завідомо недостовірні покази встановлена кримінальна відповідальність, але у разі, якщо особа не пам’ятає певні обставини, щодо яких ставляться питання та інформує про це слідчого – відповідальність відсутня. Не потрібно нічого вигадувати, відповідаючи на питання, завжди є можливість підготуватись та надати покази під час додаткового допиту.

Тимчасовий доступ до документів: ваші права та дії

Достатньо розповсюдженим інструментом збору доказів є тимчасовий доступ до речей та документів, який здійснюється на підставі ухвали слідчого судді. Отримавши таке рішення суду, потрібно знати, що у разі вилучення оригіналів документів (про це має бути прямо зазначено), на вимогу володільця мають бути залишені їх копії. Крім того, строк виконання ухвали про вилучення документів – до двох місяців з дня її постановлення судом, отже володілець документів має достатньо часу для її виконання, до чого також радимо залучати правову допомогу адвокатів. У разі невиконання такої ухвали жодної відповідальності наразі не встановлено, але КПК передбачено можливість звернення слідчого та прокурора до слідчого судді з клопотанням про дозвіл на обшук, що також потрібно враховувати.

Найменш комфортний вид контакту з органами слідства – обшук

Розуміючи, що підприємством цікавляться правоохоронці, отримавши перераховані вище сигнали, потрібно готуватись до безпосереднього візиту гостей. Основні моменти, які варто пам’ятати: для проникнення у приватні приміщення має бути дозвіл слідчого судді у вигляді ухвали, в якій обов’язково зазначається строк дії (не більше одного місяця), кому саме з числа правоохоронців надано дозвіл на проникнення, конкретна адреса об’єкту обшуку та власник, а також перелік речей та документів, які планується відшукати та вилучити. Під час обшуку представники правоохоронних органів обов’язково мають здійснювати відеофіксацію та забезпечити присутність двох понятих, від яких зазвичай жодної користі. Для надання правової допомоги до обшуку обовʼязково допускається адвокат, який зможе виявити та зафіксувати процесуальні порушення та допоможе використати їх у подальшому захисті.

Запропонований спосіб процесуальної поведінки на початковому етапі досудового розслідування вже неодноразово продемонстрував свою ефективність та допоміг під час захисту у разі розвитку кримінального провадження у наступні стадії. Зрозумівши, що підприємство стало об’єктом інтересу правоохоронців, останнє, що потрібно робити – панікувати. Кримінальне переслідування, на жаль, є побічним ефектом підприємницької діяльності, що потребує грамотного та відповідального підходу з метою зменшення негативних наслідків для бізнесу.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]