Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.10.2014 12:03

Чим може заробляти депутат ВРУ?

Керуючий Партнер SP Partners law firm LLC

Під час закритого засіданні 31 липня 2014 р. депутати Верховної Ради України підтримали урядову пропозицію скоротити народним депутатам, членам уряду і високооплачуваним чиновникам зарплати до 6500 грн.

Під час закритого засіданні 31 липня 2014 р. депутати Верховної Ради України підтримали урядову пропозицію скоротити народним депутатам, членам уряду і високооплачуваним чиновникам зарплати до 6500 грн. Так, було внесено зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік». Останній доповнили, зокрема, ст.32 «Установити, що членам Кабінету Міністрів України, керівникам центральних органів виконавчої влади та інших державних органів (крім органів, підрозділи яких беруть участь у проведенні антитерористичної операції), народним депутатам України до завершення антитерористичної операції місячна заробітна плата нараховується лише в розмірі посадового окладу».

Таким чином, починаючи з 03.08.2014 народні депутати України отримують заробітну плату в розмірі, приблизно, 6500 грн., що за сьогоднішнім курсом становить $500. І справді, це мало для людей з таким статусом. І хоч це триватиме тільки до закінчення АТО, всі ми розуміємо, що ніхто з народних депутатів не виживе на 6500 грн. в місяць. А як бути тим, хто може прийти до Верховної Ради на виборах 14 вересня 2014 р., і хоче чесно виконувати свої обов’язки, але йому буде мало цієї заробітної плати для виживання?

Пропоную проаналізувати, яким чином народні депутати України можуть законно збагачуватись окрім як отримуючи свою «голу» заробітну плату.

Статтею 78 Конституції України (в редакції від 22.02.2014) передбачено, що народні депутати України не можуть:

- мати іншого представницького мандата;

- бути на державній службі;

- обіймати інші оплачувані посади;

- займатися іншою оплачуваною або підприємницькою діяльністю (крім викладацької, наукової та творчої діяльності);

- входити до складу керівного органу чи наглядової ради підприємства або організації, що має на меті одержання прибутку.

У разі виникнення обставин, що порушують вимоги щодо несумісності депутатського мандата з іншими видами діяльності, народний депутат України у двадцятиденний строк з дня виникнення таких обставин припиняє таку діяльність або подає особисту заяву про складення повноважень народного депутата України.

Зазначений вище список заборон для народних депутатів України дублює та збільшує ст.3 Закону України «Про статус народного депутата України», в якій зазначено, що народний депутат не має права:

- мати інший представницький мандат чи одночасно бути на державній службі;

- займатися будь-якою, крім депутатської, оплачуваною роботою, за винятком викладацької, наукової та творчої діяльності, а також медичної практики у вільний від виконання обов'язків народного депутата час;

- входити до складу керівництва, правління чи ради підприємства, установи, організації, що має на меті одержання прибутку;

а також:

- бути членом Кабінету Міністрів України, керівником центрального органу виконавчої влади;

- обіймати посаду міського, сільського, селищного голови;

- залучатись як експерт органами у кримінальному провадженні, а також займатися адвокатською діяльністю;

Враховуючи вищевикладене, народні депутати України законно можуть збагачуватися, зокрема, наступними видами діяльності.

1. Займатися викладацькою, науковою та творчою діяльністю, а також медичною практикою у вільний від виконання обов'язків народного депутата час.

Цікаво те, що Конституцією України не передбачено, що народні депутати України можуть займатися медичною практикою, хоча це прописано в ст.3 Закону України «Про статус народного депутата України».

2. Отримувати пасивний дохід від вкладів.

Так, народні депутати України можуть отримувати проценти з депозитів, розміщених в фінансових установах.

3. Отримувати роялті з результатів наукової або творчої діяльності.

4. Отримувати дивіденди з цінних паперів.

Зокрема, народні депутати України можуть бути власниками комерційних організацій, але не мають права керувати даними організаціями.

Так, ст.167 Господарського кодексу України передбачено, що володіння корпоративними правами не вважається підприємництвом.

Отже, якщо у майбутнього народного депутата немає якихось фінансових накопичень, якщо він не займається викладацькою, науковою або творчою діяльністю, не є лікарем та не володіє жодними корпоративними правами, йому поки що прийдеться виживати на 6500 грн. в місяці і сподіватися на підтримку зі сторони своїх родичів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]