Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.04.2024 16:47

ТОП-3 інноваційних підходів для розвитку бізнесу в 2024 році

Які інноваційні підходи популярні в 2024 році?

Одним із ключових чинників, що впливають на виживання та розвиток у сфері бізнесу є адаптація. З її допомогою компанія здатна не просто пройти кризові часи, але вийти на новий рівень, набути конкурентних навичок. І одна з важливих рис адаптації – впровадження в роботу інноваційних підходів і технологій. 

Але якщо раніше, наприклад, розробки в галузі штучного інтелекту, були доступні тільки великим компаніям або ж вимагали значних вкладень, сил і ресурсів, то сьогодні інновації доступні кожному – зокрема й малому бізнесу.

Про три інноваційні підходи 2024 року, ми і поговоримо в цій статті.

1 – Стратегія розвитку бізнесу в мережі Інтернет

Для більшості сучасних людей, смартфон та інтернет – вагома частина життя. І більше шансів, що про ваш бренд вони дізнаються саме звідти, а не з паперової реклами чи вивіски – особливо, якщо їх спрямує до вас персональна реклама чи пошуковий запит. А залежить це від того, як ви розвиваєте свій бізнес в онлайні. 

Розділимо стратегію на три частини. 

• Запуск сайту і робота з соціальними мережами. Насамперед компанія повинна позначити свою присутність: заповнити або оновити інформацію про себе на великих сайтах-агрегаторах, як Google Maps. А потім запустити лендінг – простий сайт, який створюється тільки з однією метою – бути візитною карткою бренду і давати відповіді на головні запитання: що за товар, навіщо він потрібен, як зв'язатися і де знайти.

• Оптимізація продажів і якості обслуговування. Другий рівень стратегії – розробка платформи для роботи з клієнтами, тобто онлайн-магазин. Він дає можливість оптимізувати продажі, знизити витрати на утримання фізичних точок при масштабуванні бізнесу. І при цьому – поліпшити обслуговування за рахунок роботи служби підтримки та автоматизації, про яку ми поговоримо окремо.

• Інноваційний маркетинг. Ще одним елементом стратегії стане розвиток профілів у соціальних мережах. Вони дають змогу залучати покупців, підвищувати їхню лояльність і покращувати конверсію сайту завдяки створенню цікавого клієнтам контенту і концентрації в одному місці лояльної до бренду аудиторії. З їхньою допомогою також можна інформувати клієнтів про акції та персональні пропозиції.

Розвиваючись в онлайні, бізнес отримує нові ринки збуту, знаходить аудиторії, що раніше були недоступні за межами своїх «фізичних» можливостей. Зробити це може кожен – усі інструменти доступні, а соціальні мережі взагалі безкоштовні.

2 – Використання AI та інших засобів автоматизації

Ще одним підходом, що набув розвитку в останні роки, стала повсюдна інтеграція штучного інтелекту та інших інструментів автоматизації в зовнішні та внутрішні процеси. Після стрімкого зростання компанії OpenAI, всі великі корпорації почали розробку своїх продуктів. Бізнесу ж меншому не потрібно нічого вигадувати - всі потрібні інструменти вже є у відкритому доступі.

Сьогодні вже можна автоматизувати:

• Управління контентом. Особливий розвиток у 2023-2024 роках отримали AI, здатні генерувати контент – ChatGPT для тексту, MidJorney і Dall-E для зображень, Sora - для відео. Вони ще не здатні замінити людину, але вже працюють під її керівництвом як доповнення до стратегії розвитку в мережі.

• Робота з документами. Збір даних із сайту, обробка великих обсягів інформації, класифікація даних, пошук тез за заданими параметрами.

• Аналіз і прогнозування для пошуку нових рішень, «передбачення» варіантів розвитку на основі інформації про стан бізнесу і ринку.

• Робота з клієнтами. Чат-боти на базі AI можуть замінити собою майже весь відділ підтримки, відповідати на понад 90% запитань і вирішувати проблеми. Цей інструмент здатен зробити ваш онлайн-магазин майже повністю автономним.

І це лише кілька варіантів використання. Якщо ж сформулювати загалом, то вийде, що AI й автоматизація загалом здатні: звільнити ресурси, зокрема людські, скоротити витрати, оптимізувати тисячі процесів, залучати нових клієнтів.

3 – Впровадження технології блокчейн і криптовалютних платежів

Протягом п'ятнадцяти років криптовалюти перетворилися з експерименту на величезну індустрію. Цього б не сталося, якби в її основі не лежала революційна технологія – блокчейн. Саме з її допомогою будь-який малий бізнес сьогодні може:

• Інтегрувати криптоплатежі. Блокчейн дає змогу проводити дешеві операції незалежно від часу доби і географічного положення, не залежить від банківської системи і міжнародних кордонів. Це дає можливість спростити роботу з постачальниками, оплату праці, а отже, прискорити всі процеси.

Також цифровими активами можуть розплачуватися покупці. Для впровадження такої функції існують готові рішення, як, наприклад, платіжний сервіс WhitePay. Що більше клієнт має можливостей для покупки, то більше шансів, що він завершить її. І криптовалюти чудово доповнять список платіжних методів – як в онлайн-магазині, так і у фізичній точці при оплаті через спеціальний термінал. 

• Систематизувати дані. Якщо AI дає змогу обробляти дані, то блокчейн – зберігати їх. Система розподіленого реєстру інформації допоможе убезпечити базу від хакерських атак і захистити її від випадкових змін. Зараз її використовують уже в багатьох сферах – від охорони здоров'я до бухгалтерського обліку.

Багато компаній використовують блокчейн і по-іншому: запускають NFT-колекції для популяризації бренду, що сприяє стратегії розвитку в мережі, вкладаються в проєкти для диверсифікації інвестицій і захисту від інфляції місцевої валюти. Також бізнес може вийти на ICO – для залучення коштів через випуск токенів.

Варіантів використання криптовалют дуже багато. І з кожним роком їх дедалі більше. 

Інновації доступні кожному

На жаль, більшості людей і компаніям важко відкритися новому – вони бачать труднощі і позбавляють себе можливостей, що можуть подарувати інновації. Сьогодні ж, в умовах постійних криз і високої конкуренції, технології мають бути не просто випробувані, а застосовані для отримання переваги та швидкого зростання. 

І просування бізнесу в онлайні, і запуск сайту, і штучний інтелект, і криптовалюти сьогодні доступні кожному. Важливо лише грамотно ними розпорядитися!

Теги: бізнес
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]