Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.11.2018 06:59

Приєднання України до MLI конвенції

Юрист в Ader Haber

Особливості введення дію та приєднання України до MLI конвенції.

У 2012 року G20 (країни великої двадцятки) доручили OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) розробити план дій з протидії розмиванню бази оподаткування (BEPS action plan), який складався з 15 пунктів. У 2017 році Україна взяла на себе зобов'язання імплементувати 4 обов'язкових пункти з плану дій BEPS в національне законодавство:

Action 5 BEPS - Протидія «несприятливої ​​податкової практиці».

Action 6 BEPS - Боротьба з недобросовісним використанням договорів про усунення подвійного оподаткування.

Action 13 BEPS - Оптимізація вимог щодо трансфертного ціноутворення.

Action 14 BEPS - Розробка та удосконалення механізмів вирішення податкових спорів між державами.

У липні 2018 року Україна приєдналася до Багатосторонньої конвенції щодо виконання заходів, які стосуються угод про оподаткування, з метою протидії розмиванню бази оподаткування та виведенню прибутку з-під оподаткування (Multilateral Convention to Implement Tax Treaty Related Measures to Prevent Base Erosion and Profit Shifting). Завдяки вступу в силу MLI конвенції, Україна зможе внести запропоновані в MLI конвенції зміни в договори про уникнення подвійного оподаткування, яких на даний момент укладено понад 70. У разі ратифікації MLI конвенції Верховною Радою, України зможе виконати 2 з 4 раніше взятих на себе пунктів плану BEPS , а саме Action 6 та Action 14. Даний спосіб дозволяє значно прискорити процес внесення змін до діючих угод про уникнення подвійного оподаткування оскільки процес підписання та ратифікації двосторонніх угод між країнами потребуватиме значних часових затрат.

Країни-підписанти конвенції самостійно обирають які із статей MLI конвенції вони приймають і відправляють ці дані в OECD, яка виступає депозитарієм. У разі, якщо між двома країнами збігаються прийняті норми, вони застосовуються в двосторонній угоді про уникнення подвійного оподаткування. Перевірити які саме інструменти прийняла та чи інша країна можна на сайті OECD за допомогою інструменту MLI Matching Database. Зміни почнуть діяти для України після закінчення терміну в три місяці після того як документи будуть передані в OECD. На даний момент Україна погодилася імплементувати такі пункти MLI конвенції:

(i) Article 6 | Purpose of a Covered Tax Agreement

(ii) Article 7 | Prevention of Treaty Abuse

(iii) Article 9 | Capital Gains from Alienation of Shares or Interests of Entities Deriving their Value Principally from Immovable Property

(iv) Article 10 | Anti-abuse Rule for Permanent Establishments Situated in Third Jurisdictions (v) Article 12 | Artificial Avoidance of Permanent Establishment Status through Commissionnaire Arrangements and Similar Strategies

(vi) Article 13 | Artificial Avoidance of Permanent Establishment Status through the Specific Activity Exemptions

(vii) Article 14 | Splitting-up of Contracts

(viii) Article 15 | Definition of a Person Closely Related to an Enterprise

(ix) Article 16 | Mutual Agreement Procedure

Однією з важливих норм, до якої приєдналася Україна є Principal Purpose Test (PPT), суть якого полягає в тому, що в разі якщо основною метою здійснення тієї чи іншої операції було отримання податкових пільг, то такі податкові пільги, вказані в Конвенції не застосовуватимуться. При цьому, важливо щоб основною метою операції було саме отримання податкових переваг. Якщо, наприклад, компанія планує розширювати виробництво і вибирає юрисдикцію з якою укладено двосторонню угоду про уникнення подвійного оподаткування, то такі дії не є такими, що порушують принцип конвенції оскільки основною метою було розширення бізнесу і відкриття нового виробництва (як приклад).

Таким чином, це достатньо серйозна зміна, до якої вже зараз необхідно готуватися та пересвідчитись у наявності чи отриманні необхідних підтверджень, а також переглянути використовувані корпоративні структури та внести відповідні зміни. Крім того, в подальшому планується приєднання України до автоматичного обміну податковою інформацією за стандартом OECD в рамках прийнятих раніше зобов'язань, що буде ще однією істотною зміною і вимагатиме досить серйозної підготовки. На даний момент необхідно сказати, що автоматичний обмін вже діє в багатьох країнах і у наступному матеріалі буде проведено аналіз практичної дії побідних норм.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]