Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.02.2020 13:00

Коронавірус: боятися не можна подорожувати

СЕО туроператора Join UP!

Чи справді коронавірус COVID-19 такий страшний, як про нього говорять, і чи здатне закриття кордонів зупинити вірус?

Раптовий спалах та поширення небезпечного вірусу — один із найпопулярніших апокаліптичних сюжетів. Зараз людство вкотре переживає його в реальності. Чи справді коронавірус COVID-19 такий страшний, як про нього говорять, і чи здатне закриття кордонів зупинити вірус?

Тільки за останні кілька десятків років світ пережив не одну епідемію. Вірус Ебола, атипова пневмонія, вірус Зіка. Спалах і раптове поширення нової хвороби щораз застигає зненацька. Однак у розрізі історії людство сьогодні незрівнянно краще справляється з подібними викликами.

Якщо зосередитися на фактах, а не на спекуляціях, то вчені вже встановили, що коронавірус — респіраторне захворювання, здатне викликати пневмонію. Специфічного лікування ще немає, але ліками від грипу медики полегшують симптоматику і запобігають ускладненням.

Багато галасу через те, що цей коронавірус, подібно до вірусу грипу, передається повітряно-крапельним шляхом. Але разом з тим чомусь нікого не лякає, що вірус кору поширюється так само. За даними ВООЗ, у 2017 році від нього померло близько 100 тисяч людей, а у 2018 — більше 140 тисяч. Від вірусу грипу тільки у США, за даними Центру по контролю за захворюваннями, під час 2017-2018 епідсезону загинуло 80 тисяч людей. На цьому фоні COVID-19 вже не виглядає аж так страшно, правда?

Глобалізація, невпинне зростання населення земної кулі спростили передачу патогенів між людьми. Віруси стали поширюватися швидше, але кордонів для них не існувало ніколи. Разом з тим сучасні туристичні можливості, коли ми можемо відправитися у подорож практично будь-коли і поїхати будь-де, роблять нас здоровішими. Згідно з дослідженнями (тут і тут), мандрівки сприяють зниженню рівня стресу, підвищенню відчуття щастя та покращенню роботи мозку.   

Людей на планеті близько 8 млрд. COVID-19 не тільки може передаватися від інфікованої людини до появи в неї симптомів, його носій взагалі може ніколи не захворіти. Чи розумно кинути всі сили на всеохопну ізоляцію? Чи дозволить вона зупинити вірус зараз? Експерти з охорони здоров’я радше сфокусовані на виявленні та локалізації поширення вірусу у спільнотах з подальшою ізоляцією цих конкретних територій, а не цілих країн.   

Стримування вірусу частково залежить від поведінки кожного з нас. Якщо фільтрувати стрічку новин, моніторити рекомендації компетентних органів і дотримуватися базових правил гігієни (часто мити руки, уникати контактів з тими, в кого є ознаки респіраторних захворювань, та скупчень людей), не контактувати з тими, хто повернувся зі встановлених осередків спалаху, то з високою ймовірністю вам вдасться вберегтися.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]