Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.08.2019 15:05

Розгублений Президент: що показав брифінг В. Зеленського

Політичний експерт

Сьогодні на брифінгу В. Зеленський виглядав розчарованим і морально втомленим. І це можна зрозуміти.

Сьогодні на брифінгу В. Зеленський виглядав розчарованим і морально втомленим. І це можна зрозуміти. Коли він балотувався на посаду Президента України, у нього було своє розуміння причин і характеру війни. Тоді В. Зеленський говорив про війну так, як про неї говорить більшість українців. Путін - ворог, але треба домовлятися. А домовитися можна завжди, головне знайти правильні слова і пропозиції. Думаю В. Зеленський щиро вірив, що, ставши Президентом України, він так і зробить.

Але все виявилося складніше і схоже, що саме зараз ми можемо спостерігати за тим, як світогляд В. Зеленського змінюється. З одного боку, він мав би думати, що все робить правильно для того, щоб війна закінчилася, але вона чомусь триває.

Так, за ініціативи Президента ще на початку липня було досягнуто домовленостей про так велике зване хлібне перемир'я, крім цього зрушило з мертвої точки питання обміну заручників, на додаток Президент особисто заручився підтримкою європейських партнерів у питаннях перемовин з РФ і вже навіть почав обговорювати реалізацію інфраструктурних проектів на Донбасі, першим кроком якої мало стати будівництво зруйнованого мосту у Станиці Луганській.

Але після всього цього війна нікуди не зникла. І новини 7 липня (четверо військових загинули на Донбасі) змусили В. Зеленського публічно визнати, що домовленості з Путіним не працюють.

Однак, напевно, це і є той складний і єдино можливий шлях, через який має пройти кожен український політик, який говорить про взаємовигідний мир. Бо насправді ніякого зручного і простого миру бути не може.

В природі не існує такого політичного рецепту, де мир був би вигідний як для України, так і для Росії. Мир, вигідний Україні або Росії – існує, але взаємовигідний – ні. Тому що базовий інтерес Росії полягає в тому, щоб Україна залишалася слабкою і залежною державою, тоді як інтерес України полягає в прямо протилежному. І без розуміння та прийняття цієї базової установки будь-які домовленості з Росією будуть приречені на провал, а політики, які вірять в можливість вигідно домовитися з Путіним, будуть щоразу розгублено виходити на широку публіку, пояснюючи, а що цього разу пішло не так в "домовленостях" з Росією.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]