Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.

Немає тіньової економіки створеної бізнесом, є тіньова економіка створена державними органами з метою імітації боротьби з нею, яка дозволяє ще неабияк безвідповідально збагачуватись.

Для боротьби з «тінью» в економіці спочатку треба її ідентифікувати, оформивши це нормативними термінами.

Фіскалізація ФОП в черговий раз продемонструвала небажання ідентифікації та встановлення нормативних меж тіньової економіки за якими має наставати відповідальність. Вислів «Крупний бізнес ухиляється від сплати податків через ФОП» має ґрунтуватись на законодавчо визначеній забороні, в іншому випадку такі слова можновладця - мінімум дилетантство, максимум – грубе порушення презумпції невинуватості. У підсумку, зі сторони влади сформовано для суспільства та іноземних партнерів протиправне кліше на ФОП, як злочинного суб’єкта.

З моменту створення податкової міліції вона знешкоджує «конвертаційні центри», впевнено це фіксує в планах та результатах роботи. При відсутності нормативно визначених обрисів такого «конвертаційного центру» вся боротьба – це профанація, а насправді прикриття незаконної діяльності по контролю за тіньовим обігом готівки та формування податкового кредиту зі сторони правоохоронних органів. І головне - Відповідальності нуль.

Бажання наповнювати бюджет податком на додану вартість, особливо для його подальшого відшкодування (читаємо перерозподілу), народило чергове кліше – «ризиковий платник податків». Народжене підзаконним актом - постановою КМУ, тим більше протиправною, таке кліше на платника ПДВ насправді міна уповільненої дії для всієї системи адміністрування ПДВ. Для світової спільноти термін «RISK» - це вже табу для взаємовідносин. В Америці існує термін «Потенційно небезпечний платник податків» (Potentially Dangerous Taxpayer), але він свідчить про можливе фізичне насилля до податківців зі сторони платника.

Ми же з легкістю, руками Мінфіну та ДПС, самі заганяємо в «тінь» свою економіку, а фактично в звітах для іноземних партнерів робимо «Україну-ризикову», яка буде потенційно закрита для нормальних економічних відносин.

Немає тіньової економіки створеної бізнесом, є тіньова економіка створена державними органами з метою імітації боротьби з нею, яка дозволяє ще неабияк безвідповідально збагачуватись. Саме з цією метою можновладці нормативно не визначають меж та обрисів такої тіньової економіки.

Для наглядного прикладу, до посту додаю відповіді ГУ ДПС в Донецькій та Миколаївської області по яким вже "затавровано" 22% та 32% так званих «ризикових платників ПДВ» з загальної кількості платників ПДВ.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]