Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.

Ми вирішили перевірити теорію шести рукостискань у дії. Опублікуємо відкритий лист звернення до Президента України та попросимо небайдужу бізнес спільноту розповсюдити вказаного листа

images.jpg

Ми вирішили перевірити теорію шести рукостискань у дії. Опублікуємо відкритий лист звернення до Президента України та попросимо небайдужу бізнес спільноту розповсюдити вказаного листа.

Доведемо разом, що теорія вірна і Президент нас почує!

ШАНОВНИЙ ПАНЕ ПРЕЗИДЕНТ E!

Повідомляємо Вам, що у ВАС поки що є надійний союзник – український бізнес.  Це той прошарок суспільства, який може і має претензії до процесу отримання претендентом найвищої владної посади в державі, бачить невиконані обіцянки та відсутність змін, але з розумінням ставиться до того, що відбувається.  Адже вважає, що етап становлення чесної влади - це процес перехідний, без похибки не відбудеться, і краще цей процес буде з похибками, ніж наступить анархія та втрата держави. А Україну треба зберегти і в подальшому розвивати.

Розуміючи складний стан економіки в державі, сучасний бізнес продовжує нарахування і сплату податків, незалежно від того, що фактично перейшов на принципи прямого фінансування народних проектів, яким є в останній час волонтерство. І при всіх складних обставинах український бізнес поки що спроможний робити, заробляти, сплачувати податки та фінансувати волонтерів.  

У розумінні будь-якого громадянина України, керівник держави – це, перш за все, гарний Господар, який і підтримає, і захистить свою багатонаціональну сім’ю.

Але тенденції в державному контролі заставляють український бізнес терміново повідомити Вас, як Господаря з досвідом, що заплановані прем’єр-міністром заходи щодо запровадження деяких змін у податковому законодавстві фактично призведуть до невідновних матеріальних втрат для бізнесу, а ще гірше, у збільшенні обсягів тіньової економіки. Що звичайно негативно відобразиться на економічному становищі держави та відповідно її безпеці у такий важливий для України час.  

Як для українця керівник держави - це гарний Господар, так прем’єр-міністр держави - це головний Завгосп. Вимушені констатувати, що теперішній прем’єр-міністр, за час перебування на посаді, проявив себе як неефективний Завгосп. Можливо далася взнаки відсутність досвіду керування господарськими товариствами або дійсними трудовими колективами. Але, весь напрямок діяльності прем’єра зосереджений не на вишукуванні резервів, підтримці національних виробників та контролю за видатками, а на подальшому отриманні зовнішніх запозичень, який тільки збільшує кредитну залежність для наших нащадків та збільшенні податкового контролю, який фактично перетворюється на податковий тиск.

В чому це виражається:

По-перше, Державною фіскальною службою підготовлено проект змін до Проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 року № 1232 «Про затвердження Порядку проведення органами державної податкової служби зустрічних звірок», якою вводиться в дію акт про неможливість проведення зустрічної звірки, а фактично легалізуються протиправні методи тиску на бізнес створені попередніми керівниками, адже нормативним документом узаконюється механізм коригування податкового кредиту та зобов’язань з податку на додану вартість. Вказані зміни будуть суперечити нормам Податкового кодексу, яким передбачено, що акт складається тільки тоді, коли виявлено певні порушення.

По-друге, запровадження електронного адміністрування ПДВ та введення в дію ПДВ-рахунків, яке як відомо були ініційовані саме Урядом у такий спосіб, що законним назвати важко, позбавить бізнес значної маси обігових коштів, які за відсутності нормальних умов кредитування і так є дефіцитом.

Ці два дії повністю пов’язані між собою і є заздалегідь спланованим заходом, який також характеризує, що Завгосп у державі віддає перевагу короткостроковим планам здійснити наповнення бюджету будь якою ціною і на незначний період, а далі знову перейти на зовнішні запозичення. Але для України такий шлях є негосподарським і лише погіршить ситуацію в економіці у найближчому майбутньому.

Можливість акумулювати на рахунках податок на додану вартість, яким буде керувати Державна фіскальна служба і яка в свою чергу зможе самостійно коригувати податковий кредит, призведе до масового списання ПДВ українських бізнесменів до бюджету в безакцептному порядку. Так, дійсно, на якийсь час бюджетні діри будуть закриті, але дієвих, саме господарських результатів для бізнесу не з’явиться. Навпаки, загостриться напруга в економічному середовищі, адже збільшиться кількість судових оскаржень, що пропорційно призведе до збільшення судової корупції та корупції у правоохоронних органах.  

Що можна вдіяти вже зараз,

  • O  По-перше, надати доручення Уряду терміново привести у відповідність чинному законодавству внутрішні   Накази, якими керується Державна фіскальна служба України, але які приймались ще за минулої влади. Минулою владою, видавались Накази (ДПА, ДПС, Міндоходів), які не проходили реєстрацію у Міністерстві юстиції, прикриваюсь формулюванням, що накази мають рекомендаційний характер. Насправді даними протиправними документами розширювались межі прав працівників податкової служби. Саме одним з таких документів є наказ ДПА України від 22.04.2011 року № 236 «Про затвердження методичних рекомендацій щодо організації та проведення органами державної податкової служби зустрічних звірок», яким було запроваджено складання Акту про неможливість проведення зустрічної звірки. Саме цим Актом в даний час Державна фіскальна служба здійснює ручне коригування ПДВ в системі співставлення податкового кредиту та зобов’язань. І саме цей акт намагається легалізувати Уряд. Цим же дорученням зупинити Уряду всі зміни в нормативні документи, що стосуються адміністрування податків, в т.ч. зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 року № 1232.
  • O  По-друге, на законодавчому рівні ініціювати скасування Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України» від 31 липня 2014 року № 1621-VII. Тим більше, що скасування цього закону передбачено коаліційною угодою, необхідно лише довести до кінця почату справу.
  • O  По-третє, для запровадження механізму запуску національної економіки необхідні дві прості умови: податкова амністія та мораторій на перевірки для українського бізнесу. Для цього немає потреби розробляти окремі законопроекти, які потребують часу, і тим більше політичного узгодження. Достатньо лише зобов’язати Державну фіскальну службу України діяти в межах правового поля. Якщо в позасудовому порядку працівники ДФС не будуть коригувати податковий кредит з ПДВ, це фактично буде Податкова амністія, якщо       працівники ДФС не будуть коригувати систему ПДВ через акти про неможливість проведення зустрічної звірки - це фактично буде Мораторій на перевірки.

Впевнені, що як господар з досвідом управління, Ви розумієте важливість підтримки бізнес середовища у такий складний для держави час. Зрозумійте потенціал українського бізнесу, який попри всі складні обставини ще діє і діє на благо Держави. Достатньо лише незначних зусиль і український бізнес стане гідною опорою Ваших демократичних перетворень в Україні.

З повагою,

Небайдужі підприємці та правники України   

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]