Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.03.2021 14:07

Бюро економічної безпеки: на що варто очікувати бізнесу?

Адвокат, співзасновник Bargen Law Firm, член Національної асоціації адвокатів України

Бюро економічної безпеки України буде відповідати за боротьбу з економічними злочинами. Про що варто знати бізнесу?

Бюро економічної безпеки України буде відповідати за боротьбу з економічними злочинами. БЕБ перебере відповідні повноваження в органів поліції, СБУ та податкової міліції. Планова дата початку роботи – не раніше літа 2021 року.

Про що варто знати бізнесу?

✅ З'являться нові детективи. Аналітичну роботу, оперативні заходи та слідство вестимуть детективи БЕП.  Їх повноваження мають бути визначені Кримінальним процесуальним кодексом України, однак прийнятий Закон не вносив змін до КПК, тож чекатимемо змін до профільного кодексу.

✅ Бюро матиме вільний доступ до усіх державних реєстрів. Також інформацію до Бюро будуть передавати Державна служба фінансового моніторингу України,  Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку, АМКУ, Фонд державного майна України, податківці, митники та інші державні органи. 

Це означає, що варто очікувати великої кількості фактових кримінальних проваджень за результатами аналітичної діяльності БЕП та проведення слідчих/процесуальних дій (допитів, виїмок, обшуків) у бізнесу.  

✅ Бюро зможе здійснювати захист економічних інтересів держави у компетентних органах іноземних держав. Тож можливі гучні справи, а також зросте попит на захист у кримінальних правопорушеннях, які відбувались на території кількох держав.

✅ Бюро матиме центральне та територіальні відділення. Гранична чисельність працівників БЕП - не більше 4000 осіб. Працівників Бюро можна буде притягувати до дисциплінарної відповідальності за невиконання/неналежне виконання обов’язків. Це дуже добре, оскільки притягнути до відповідальності слідчих поліції, податкової міліції та СБУ наразі неможливо, що сприяло різним зловживанням, наприклад: викраденням майна під час обшуків, безпідставним допитам, вилученням значної кількості оригіналів документів щодо здійснення господарської діяльності.

Контроль громадськості. При БЕП буде створена громадська рада для забезпечення прозорої діяльності новоствореного органу.  Наразі такі ради створені при НАБУ та ДБР.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]