Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.11.2018 18:39

Що змінює Закон "Маски-шоу Стоп - 2"?

Адвокат, співзасновник Bargen Law Firm, член Національної асоціації адвокатів України

Офіційна версія необхідності прийняття закону – захистити бізнес від тиску правоохоронців. Як зміни до Кримінального процесуального кодексу України зможуть захистити бізнес? Коротко про нововведення.

Кого стосуються зміни?

Якщо після візиту слідчого і проведення обшуку на підприємстві поменшало техніки, ноутбуків, смартфонів та іншого краму, то зміни в Кримінальний процесуальний кодекс України стосуються і вас.

Раніше на спроби бізнесу повернути майно у слідчого була одна відповідь: «у вас який статус – потерпілий, підозрюваний? ні? То чекайте як завершиться слідство».

Юридичні і фізичні особи, у яких вилучили майно і які не мають ніякого статусу у кримінальному провадженні, зможуть спробувати повернути майно через суд.

Можливість закрити кримінальне провадження 

Вилучене у результаті обшуків майно може роками безпідставно зберігатися у слідчих. У результаті вилучене майно потрапляє в «режим очікування» на невизначений час, а діяльність бізнесу повністю чи частково блокується.

Якщо слідчий вилучив у підприємства майно, то власник майна зможе звернутися до суду із клопотанням про закриття кримінального провадження. Після закриття справи слідчий має повернути майно, однак це можливо зробити тільки якщо слідчий не встановив особу, підозрювану у вчиненні злочину, який він розслідує.

Якщо суд відмовить у поверненні вилученого майна, є можливість скаржитись в суд апеляційної інстанції. Але потрібно врахувати кілька моментів.

По-перше, спробувати закрити кримінальне провадження можливо лише у справах, розпочатих після 16.03.2018. Тобто вилучене майно у старих справах, розпочатих до 16.03.2018, так і залишиться у режимі очікування.

По-друге, скористатись нововведенням можливо, якщо слідство не знайшло підозрюваного протягом 12 місяців. Для тяжких злочинів цей строк становить 18 місяців.  

Таким чином, спробувати закрити кримінальне провадження, у якому утримується вилучене чи арештоване майно, можливо буде не раніше 16.03.2019. Тож доведеться чекати L

Розглянемо ще одну ситуацію, яка дає можливість закрити кримінальне провадження.  Наприклад, слідчий вважає, що ваша ТОВка – це одноденка, через яку проганяють гроші. Слідчий проводить обшук та вилучає усі документи та ноутбуки. Пізніше він бачить, що криміналу немає, тому закриває справу і повертає вилучене майно.

Через деякий час колега слідчого отримує замовлення і розпочинає аналогічну справу та приходить з новим обшуком. При цьому аргументи про те, що справа вже закрита, не діють.

Для таких випадків зміни до КПК дозволяють написати слідчому клопотання про закриття справи або оскаржити відмову слідчого в суд.

Службові розслідування для слідчого та прокурора

Їх не буде. Проект закону передбачав  правило, що будь-які порушення з боку слідчого та прокурора, які встановлені судом, є підставою для проведення службового розслідування.

Однак після підписання закону Президентом, це правило кудись зникло. Тому як і раніше будь-які рішення суду не вплинуть на притягнення правоохоронців до дисциплінарної відповідальності. Це й далі стимулюватиме їх безвідповідально ставитись до виконання посадових обов’язків.

Висновок

Позитивна новина у тому, що з’явиться більше можливостей повернути вилучене майно. Однак менше обшуків від цього не стане. Зміни не передбачають відповідальності слідчих за вибиті двері, пошкоджене майно та незаконні обшуки. Допоки слідчі не платитимуть за недбалість із власної кишені, ситуація не зміниться.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]