Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.11.2021 14:22

Тайвань нарощує витрати на оборону

Координатор напрямку міжнародної політики в Центрі політичних досліджень "Доктрина"

Кабінет міністрів Тайваню затвердив додатковий оборонний бюджет для закупівлі озброєнь. Він буде складати 237,3 мільярди тайванських доларів (8,53 мільярдів доларів США).

На ці кошти тайванці мають намір закупити додаткові ракети, дрони та кораблі, що зміцнять повітряну та морську оборону перед обличчям загрози вторгнення КНР. Після схвалення Кабінетом міністрів Генеральне управління бюджету, обліку та статистики опублікувало більш детальний список того, на що військові можуть витратити отримані гроші.
Військові зможуть придбати берегові протикорабельні ракети на суму 79,7 мільярдів тайваньських доларів, витратити 69,2 мільярда тайваньських доларів на проект нового корабля та виділити 3,2 мільярда на озброєння військового часу для кораблів берегової охорони.
Після військово-морських сил, другим за розміром додаткових витрат стане протиповітряна оборона. Будуть закуплені польові системи ППО на суму 8,9 мільярдів тайванських доларів та наземні системи ППО за 34,7 мільярди.
Крім того, будуть посилені військово-повітряні та ракетні сили. Ще 12 мільярдів тайванських доларів будуть виділені на проектування ударного безпілотника, 12,6 мільярди на крилаті ракети класу “повітря-земля” Wan Chien і 17 мільярдів на проект ракети класу “земля-земля” Hsiung Sheng.
Уряд Тайбею підкреслив, що закупівлі будуть зосереджені на системах озброєнь тайваньського виробництва, що дозволить скоротити час виробництва. Бюджет діє протягом п’яти років, але його ще потрібно обговорити в парламенті, який у вівторок 23 листопада вже схвалив необхідні зміни до законодавства, щоб зробити можливим виділення для спеціального пакету витрат на озброєння.
Наряду з цим, 23 листопада Сполучені Штати підписали контракт з компанією Science Applications International Corp. на постачання важких торпед МК-48 для Тайваню та Австралії. Загальна вартість контракту — 123,7 мільйонів доларів США. Дана угода є частиною політики Сполучених Штатів по озброєнню Австралії та Тайваню проти Китаю.
Запланований строк постачання торпед — липень 2025 року. На даний момент кількість замовлених торпед не уточнюється. Раніше Тайбей мав намір купити 18 важких торпед вартістю в 180 мільйонів доларів.
Стрімке нарощування витрат на оборону через зростання загрози вторгнення військ КНР на острів. Пекін протягом останнього часу все частіше використовує агресивну риторику та заявляє про намір повернути Тайвань, а також здійснює агресивні маневри навколо острова.
Крім того, за останні два роки питання Тайваню стало ще й питанням глобального суперництва між США та Китаєм, що нині борються за світове лідерство. В Китаї та на Тайвані розчарувалися в перспективах мирної інтеграції, тож тепер республіка, затиснута між двома наддержавами-конкурентами, має докласти додаткових зусиль для забезпечення власної оборони.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]