Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.09.2021 20:41

Підсумки візиту Зеленського до США

Координатор напрямку міжнародної політики в Центрі політичних досліджень "Доктрина"

Головним підсумком зустрічі Зеленського та Байдена стала чергова декларація підтримки України та її територіальної цілісності з боку Сполучених Штатів.

Вже протягом тривалого часу налагодження прямого контакту і особиста зустріч між президентами України та США є однією з основних зовнішньополітичних цілей українського керівництва.

В цьому йому допомогла весняна воєнна тривога, пов’язана з маневрами російських військ навколо України. Зараз це актуально у зв’язку з певною кризою в зовнішній політиці Сполучених Штатів на фоні виведення американських військ з Афганістану. Події в Афганістані призвели до негативних морально-психологічних наслідків для Америки і породили певну кризу довіри серед її союзників та партнерів, яким намагаються скористатися суперники США.

За цих умов зустріч Байдена та Зеленського продемонструвала, що підтримка України зберігається не дивлячись на події на Близькому Сході та зміну зовнішньополітичих пріоритетів США на протистояння з Китаєм. Також під зустріч було оголошено про отримання Україною додаткової допомоги Вашингтона, зокрема 60 мільйонів доларів на потреби військової освіти та ще 463 мільйони на підтримку демократії в України.

Потрібно враховувати, що США зараз сконцентровані на інших проблемах, пов’язаних з поразкою в Афганській війні, відносинами х європейськими союзниками і проблемами в інших регіонах світу. Тим не менше, Україні вдалося уникнути певних помилок, що могли б негативно вплинути на ситуацію: демонстрації слабкості та неготовності чинити спротив, створюючи враження, що отримана допомога не впливає позитивно на ситуацію.

Одним з найважливіших моментів візиту президента України до США стало підписання з компанією "Westinghouse" документу щодо будівництва п’яти енергоблоків для АЕС в Україні. Будівництво нових енергоблоків атомних електростанцій є необхідною умовою для подальшого нормального функціонування енергетики України в майбутньому. Питання залежності української атомної енергетики від Росії все ще актуальне, оскільки більша частина енергоблоків АЕС України працює на ядерному паливі від російської компанії “ТВЕЛ”, що входить до російської державної корпорації “Росатом”.

Частина енергоблоків працює вже на паливі від американської компанії "Westinghouse", проте повністю замінити російське ядерне паливо неможливо. Відповідно енергоблоки від "Westinghouse" будуть пристосовані з самого початку для американського палива.

Однак сама проблема сама по собі глибше і більш значима. Справа в тому, що енергоблоки атомних електростанцій потребують періодичного виведення з експлуатації в зв'язку з завершенням терміну експлуатації.

Так більша частина енергоблоків українських атомних електростанцій повинна бути виведена з експлуатації протягом 2020-х-2030 х років. Це означає, що їм потрібна заміна і необхідно приступати до проектів з будівництва нових енергоблоків. В іншому випадку Україна зіткнеться з дефіцитом електроенергії, який доведеться покривати за рахунок імпорту з тієї ж Росії, а також підвищувати ціни на електроенергію для населення.

Важливо відзначити, що підписаний документ - це поки лише меморандум. Його перетворення в повноцінний контракт і реалізація є справою майбутнього. Однак, якщо проект все ж буде реалізований, це буде прикладом надзвичайно необхідної для України співпраці з американською стороною в стратегічно важливій сфері. Будівництво нових енергоблоків АЕС і збереження енергогенерації є питанням енергетичної та національної безпеки України. В довготривалій перспективі це, потенційно, найважливіший підсумок візиту президента України до Сполучених Штатів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]