Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.08.2021 16:33

Кабул здається без бою

Координатор напрямку міжнародної політики в Центрі політичних досліджень "Доктрина"

Нині ведуть перемовини щодо передачі влади та створення нового афганського уряду на чолі з Талібаном.

Підрозділи Ісламського Емірату вже зайшли до столиці. Зараз Талібан здобуває остаточну перемогу у війні.
Президент Ашраф Гані має найближчим часом заявити про свою відставку. Зговірливість кабульського уряду спричинена воєнною катастрофою, що протягом останніх тижнів відбулася в Афганістані. Майже всі війська лояльні Кабулу або здалися, або перейшли на бік противника, або розбіглися, або намагаються втекти на території сусідніх держав.
Західні посольства поспішно евакуюють свій персонал з допомогою вертольотів та через аеропорт Кабула. Над американським посольством в Кабулі дим, там палять документи. Здійснюються екстрені заходи для вивезення дипломатичного персоналу.
Таліби зі свого боку заявили, що не будуть чинити перешкод іноземцям, що захочуть покинути країну. Представник катарського політичного офісу Талібану, Мохаммед Сохаїл Шахін, також окремо заявив, що Ісламський Емірат Афганістан гарантує безпеку іноземним посольствам.
Тим не менше американці організували справжній повітряний міст з Кабулу. Для цієї справи були додатково залучені цивільні та військові літаки. Нез’ясованою залишається доля більшості афганців, що співпрацювали з іноземними інтервентами. Хоча їх вивезення почали раніше, але більшу частину евакуювати не вдасться, враховуючи швидкість наступу талібів. В Кабулі величезні пробки автомобілів людей, що намагаються виїхати з міста. Єдине доступне для більшості вікно евакуації — Кабульський аеропорт, що досі знаходиться під охороною сил міжнародної коаліції.
Маршал Дустум нині на околицях узбецького Термезу, домовляється щоб його людей, що тікають від талібів і нині стоять на кордоні, пропустили до Узбекистану. До цього бійці Дустума вчора здали Мазарі-Шаріф — головне місто півночі Афганістану.
Перед цим Дустум встиг заявити, що таліби допустилися помилки пішовши на північ, не врахували досвід боїв з Північним Альянсом і зазнають тут поразки. Втім, бадьорі заяви не завадили маршалу ще позавчора евакуюватися з Мазарі-Шаріфа, вивівши своїх людей лише через добу.
Про відновлення Північного Альянсу, як сили, що протистоїть талібам в певному регіоні країни, нині жодна мова не йде. Його керівники давно пішли у владу в період правління проамериканського уряду в Кабулі, сам Альянс розпався, а керівництво встигло перегризтися між собою в боротьбі за владу.
Крім того таджики півночі Афганістану, їх місцеві вожді, вже в більшості перейшли на бік Талібану. Ті, хто співпрацював з американцями, скомпрометовані, а позиції талібів тут значно сильніші, ніж були в період першого встановлення влади Ісламського Емірату Афганістан в 1996-му.
На шляху до перемоги таліби захоплюють величезні трофеї, в тому числі зброю, автомобільну техніку, вертольоти та безпілотники. Кількість захоплених трофеїв обчислюється тисячами. Пілоти урядових сил, що перейшли на бік талібів, вже здійснюють перевезення моджахедів на захоплених гелікоптерах. Тепер у Ісламського Емірату Афганістан є власна авіація.
Серед останніх успіхів талібів — також захоплення авіабази Баграм, що була тривалий час головною американською авіабазою в країні. Там також було захоплено відому на весь світ в’язницю. Як і в інших випадках, таліби звільняють в’язнів, що утримувалися там.
Ісламський Емірат Афганістан здобуває повну перемогу у війні. Сили кабульського уряду зазнали повної поразки, не стільки фізичної, скільки морально-психологічної, внаслідок виведення американських військ.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]