Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.04.2014 11:16

Спіраль війни по-російськи

Депутат Київської міської ради

Історія розвивається по спіралі. Цю аксіому дуже часто використовують історики. А в останні декілька місяців – з моменту появи «зелених чоловічків» з російськими автоматами на території України – ще й дипломати, представники міжнародних інституцій і звичай

Історія розвивається по спіралі. Цю аксіому дуже часто використовують історики. А в останні декілька місяців – з моменту появи «зелених чоловічків» з російськими автоматами на території України – ще й дипломати, представники міжнародних інституцій і звичайні люди, котрі хоча б раз на день переглядають новини. За цей період навіть ті з нас, хто не цікавились ані політичними перипетіями, ані міжнародними подіями, ані військовою історією, почали на експертному рівні проводити паралелі між війною у Грузії 2008 року та подіями в Україні 2014-го. Сумнозвісний міф російської пропаганди про «захист мирного російського та російськомовного населення» вже навіть нікого не дивує. Ми звикли до цього цинізму.

Та найцікавіше те, що схожі паралелі можна проводити не лише між подіями, що відбуваються у ХХІ столітті. Багато спільного можна знайти між діями Росії в Україні та Радянського Союзу у Фінляндії далекого 1939 року. Ви не повірите, але вже тоді під час радянсько-фінської війни радянська армія «захищала фінських трудящих, які повстали проти буржуазного режиму». А перед цим у Фінляндії стараннями СРСР була створена так звана «Фінська народна армія», щоправда, укомплектована була здебільшого червоноармійцями. Та хіба «визволителям» варто звертати увагу на такі дрібниці?

Захопивши перший же фінський населений пункт – дачне селище Терийокі, радянська влада створила «народний уряд».

Як бачимо, сьогоднішні «народні губернатори» Донеччини, Луганщини та деяких інших областей України, істеричне і водночас великоімперське прагнення «захистити російське населення» на території інших держав і створення різноманітних «самооборон» з нібито місцевого населення, але у військовій формі та з російським обмундируванням не є винаходом Путіна. Це просто трохи осучаснені методи Сталіна під час радянсько-фінської війни. Ось така вона спіраль історії.

До речі, радянсько-фінська війна 1939 року в СРСР фактично замовчувалась, адже є однією з найганебніших сторінок в історії.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]