Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.03.2020 20:14

Чи будуть аграрії з міністерством?

Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради. Експерт із питань аграрної політики

Відновлення Міністерства аграрної політики, це, безумовно, позитивний крок.

Відновлення Міністерства аграрної політики, це, безумовно, позитивний крок влади, яка усвідомила, що галузь, яка формує 17% ВВП та приносить 40% валютної виручки в Україну, не може бути позбавлена профільного міністерства. Більше того: такий розвиток подій був у великій мірі прогнозованим, адже ті питання, які сьогодні потрібно вирішувати в аграрній галузі, потребують комплексного та виваженого підходу і не можуть вирішуватись на рівні департаменту, який існує в Міністерстві економіки. 

Це і найважливіша реформа галузі – земельна, й інвентаризація земель, боротьба з тіньовим обробітком землі та рейдерством. Не дивлячись на уже прийняті закони, які покликані вирішувати деякі з цих питань, наприклад «антирейдерський», їх потрібно впроваджувати у життя і слідкувати за виконанням. Саме міністр має відстоювати інтереси галузі в уряді. Доносити позицію, проблеми, пропонувати їх вирішення.

 Міністерством готуються і подаються програми підтримки аграріїв, які є надзвичайно важливими для галузі. 

Але є ще й питання «зовнішні». Україна має великий експортний потенціал, але відкриттю нових ринків передують десятки зустрічей на найвищому рівні, в тому числі й на рівні міністерств та міністрів. Наприклад, про збільшення квот на українську продукцію в ЄС з Радою міністрів АПК країн ЄС має спілкуватись міністр, а не директор департаменту. Те саме стосується й інших країн, ринки яких нам цікаві. 

Тому сподіваємось, що Мінагрополітики очолить професіонал, який продовжить діалог з аграріями.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]