Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.04.2018 10:20

Урядова програма компенсації вартості сільгосптехніки-провалена

Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради. Експерт із питань аграрної політики

Середній аграрний бізнес не зацікавлений в участі у програмі часткової компенсації вартості придбаної сільгосптехніки вітчизняного виробництва.

Цього тижня взяв участь в роботі розширеного засідання ради асоціації підприємств-виробників техніки та обладнання для агропромислового комплексу «Украгромаш». Одне з ключових питань - стан виконання бюджетної програми «Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників» за напрямом «часткова компенсація вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва». Нагадаю, що у 2018 році на дану програму виділено 945 млн. грн. В ході засідання стало відомо, що станом на березень місяць використано лише 47193,7 млн. грн. Фактично ми бачимо ситуацію, що нагадує минулий рік. У 2017 р. було виділено 500 млн. грн., а використано – лише 134,1 млн. грн. При таких темпах виконання програми, у 2018 р. при 25% компенсації буде використано не більше 400 млн. грн., а 545 млн. грн. залишаться невиплаченими.

Постає питання навіщо на 2018 рік потрібно було завищувати суму до 945 млн. грн. адже реалізувати її в повній мірі вітчизняні виробники сільськогосподарської тхніки не в змозі, а аграрії через такі завищені суми на різні системи підтримки позбулися квазіакамуляції ПДВ. Окремо слід зазначити, що це веде до "краху" всієї моделі державної підтримки, яку розробив Уряд на 2018 рік для сільгоспвиробників. Цифри свідячать самі за себе державнв підтримка в частині розподілу коштів неефективна.

Нагадаю, що загалом, цьогоріч уряд збільшив державну підтримку аграрної галузі до 6,3 млрд грн з 5,5 млрд грн у 2017 році. Зокрема, Кабінет міністрів спрямував 4 млрд грн на підтримку галузі тваринництва, 1 млрд грн на підтримку фермерських господарств і кооперативів і 300 млн грн – на підтримку садівництва та виноградарства. Однак на переконання самих аграріїв та провідних експертів галузі, цьогорічні порядки розподілу державної підтримки викликають значне занепокоєння як в частині їх загальної доцільності, так і невідповідності діючому законодавству України, оскільки затверджений механізм розподілу коштів неефективний та розроблений в інтересах конкретних великих гравців ринку.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]