Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.09.2016 09:15

Чому зросла собівартість виготовлення сільгосппродукції?

Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради. Експерт із питань аграрної політики

За даними Державної служби статистики сукупні витрати на виробництво сільськогосподарської продукції за перше півріччя 2016 року, до відповідного періоду попереднього року, виросли на 12,4%, що в підсумку впливає на ціни продуктів на полках магазинів. Зрос

За даними Державної служби статистики сукупні витрати на виробництво сільськогосподарської продукції за перше півріччя 2016 року, до відповідного періоду попереднього року, виросли на 12,4%, що в підсумку впливає на ціни продуктів на полках магазинів. Зростання собівартості сільгосппродукції зумовлено сукупністю чинників. Розглянемо основні із них.

Посилення фіскального тиску

Ключовим фактором зростання собівартості сільгосппродукції безумовно є неефективна фіскальна політика держави. Єдиною підтримкою для аграріїв був спеціальний режим ПДВ: кошти акумулювалися на спеціальному рахунку, а потім ними можна розрахуватися за товари та послуги, необхідні для функціонування підприємства. Часткове скасування спецрежиму ПДВ з 1 січня 2016 року призвело до зростання собівартості виготовленої продукції.

Крім того, у 2015 році аграріям вже підвищили розмір фіксованого сільськогосподарського податку в 21 раз, одночасно збільшивши ставку і базу оподаткування – нормативну грошову оцінку 1 га сільгоспугідь.

Дешева гривня – дорога посівна кампанія

Ціни на посівний матеріал, добрива, імпортну техніку та запчастини прив язані до курсу валют. Отже – і зросли слідом за ними. Тому весняна посівна кампанія і коштувала 90,1 млрд грн, що на 34% більше минулорічних показників.

Подорожчання могло бути ще більшим, але на руку аграріям зіграли помірні погодні умови та зниження оптових цін на дизпаливо на 11% та на бензин на 5%, у порівнянні з минулим роком.

Вітчизняні добрива по цінах вищих за експортні

Ціни на мінеральні добрива також прив’язані до курсу валют. Адже навіть добрива вітчизняного виробництва виготовляються з імпортного природнього газу. Тому незважаючи, що ціни на добрива у валюті перебувають сьогодні у найнижчій точці за останніх кілька роківдля українських споживачів вони все рівно є надто високими. Через девальвацію національної грошової одиниці, ціни на добрива у гривнях в липні цього року вдвічі вищі ніж у 2013 році.

Парадоксальна ситуація, але для українських сільгоспвиробників вартість вітчизняних добрив на 30% вища за їх експортні ціни. І це при тому, що у вартість добрив, які ідуть на експорт закладені витрати на логістику.

Зростання заробітної плати на 20%

Станом на липень 2016 року середня заробітна плата в сільському господарстві складає 4 451 гривня. Для порівняння: у липні 2015 року вона становила – 3 534 гривні. Тобто відбулося зростання середньої заробітної платні на 21%, що вдвічі перевищує рівень інфляції. І це не суха статистика Держстату. Зі слів сільгоспвиробників саме вони несуть соціальну відповідальність за добробут мешканців сільських населених пунктів, функціонування ФАПів, ремонт шкіл та дитсадків.

За що виступають аграрії?

В Україні вж е повним ходом іде осіння посівна кампанія. Якою буде собівартість сільськогосподарської продукції урожаю 2017 року в значній мірі залежатиме від політики влади в агропромисловій галузі.

Для уникнення масових протестів аграріїв вже найближчим часом та забе зпечення продовольчої безпеки держави законодавцям необхідно протягом вересня:

·  повернути податкову систему, яка діяла до 1 січня 2015 року та прийняти законопроект 3851-1 для врегулювання оподаткування в поточному році;

·  подовжити мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення;

·  закласти в бюджеті 2017 року кошти під реалізацію цільових програм підтримки сільгоспвиробників.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]